ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές: Ποιους αφορά και ποια τα κίνητρα

Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές: Ποιους αφορά και ποια τα κίνητρα

Στοχεύοντας στην αναζωογόνηση, διατήρηση και ανάπτυξη των κατεχόμενων χωριών, το Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές , υλοποιείται παρέχοντας οικονομική βοήθεια σε Ελληνοκυπρίους και μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας, που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριά όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι και τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/8/2022 και 18/1/2023 έχει εγκριθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης, την ευθύνη υλοποίησης, διαχείρισης και εποπτείας του οποίου έχει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Περίπου 267 άτομα/οικογένειες έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο ενώ υποβάλλονται συνεχώς προσκλήσεις ενδιαφέροντος και αιτήσεις για το Αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με αρμόδιο λειτουργό του Υφυπουργείου, το οποίο εξήγησε ποιοι είναι δικαιούχοι, ποια τα κριτήρια και ποια τα κίνητρα.

Τα κατεχόμενα χωριά αφορά το Σχέδιο

Σε ερώτηση εαν ένα νέο ζευγάρι ( παιδιά προσφύγων) μπορούν να εγκατασταθούν στο κατεχόμενο χωριό της οικογένειας τους, ο λειτουργός διευκρίνησε ότι «Μόνο τα χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι συμμετέχουν στο Σχέδιο Επανεγκατάστασης και θα πρέπει η καταγωγή τους να είναι από τα χωριά που συμμετέχουν στο Σχέδιο για να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση». 

Εν συνεχεία ανέφερε ότι το σχέδιο αφορά επανεγκατάσταση στα χωριά που συμμετέχουν στο υφιστάμενο Σχέδιο, τα οποία είναι τέσσερα, ο Κορμακίτης, η Καρπάσια, το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα.

Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Οι δικαιούχοι του Σχεδίου είναι μονήρη άτομα, οικογένειες και μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί, με σκοπό τη μόνιμη διαμονή, στα κατεχόμενα χωριά τους (ο Κορμακίτης, η Καρπάσια, το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα)  και δεν λαμβάνουν μηνιαίο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Δημόσιο Βοήθημα. Θα πρέπει να είναι πρόσφυγες των κατεχομένων χωριών που συμμετέχουν στο Σχέδιο.

Τα κριτήρια για συμμετοχή στο Σχέδιο είναι:

  • Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μόνιμη και συνεχή διαμονή σε κατεχόμενο χωριό που συμμετέχει στο Σχέδιο.
  • Οι ενδιαφερόμενοι να μην είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Δημοσίου Βοηθήματος.
  • Οι οικογένειες (ζευγάρια) να διαμένουν μαζί στην ίδια κατοικία

Μόνιμη διαμονή σύμφωνα με το Σχέδιο θεωρείται η διαμονή στη μόνιμη κατοικία που βρίσκεται στο κατεχόμενο χωριό σε συνεχή βάση για τουλάχιστον τέσσερις (4) συνεχόμενες διανυκτερεύσεις της εβδομάδας εκ των οποίων οι τρεις τουλάχιστον να είναι μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής.

Κίνητρα και οικονομική ενίσχυση

Ως Φορέας Διαχείρισης το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, παρέχει κίνητρα και οικονομική ενίσχυση στα δικαιούχα άτομα που επιλέγουν την μόνιμη διαμονή τους στα τέσσερα αυτά κατεχόμενα χωριά τους.

Όσοι είναι δικαιούχοι και διαμένουν μόνιμα τους, σύμφωνα με το Σχέδιο παραχωρείται μηνιαίο επίδομα:

  • Αιτητής €371,60
  • Για κάθε εξαρτώμενο που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του €111,55
  • Για κάθε εξαρτώμενο που έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του €185,55

Επιπλέον, οι μονήρεις υπερήλικες άνω των 75 ετών, οι οποίοι αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και πληρούν τις προϋποθέσεις του σχεδίου, λαμβάνουν επιπλέον μηνιαίο επίδομα ύψους €240 ως επίδομα φροντίδας.

Τέλος, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24/8/2023, παραχωρείται σε τυφλά πρόσωπα που έχουν επανεγκατασταθεί στα κατεχόμενα χωριά τους αύξηση του επιδόματος επανεγκατάστασης, για όσους πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις της νομοθεσίας, κατά ποσό ίσο με το ποσό που θα λάμβανε ως ειδική χορηγία σε τυφλούς, δηλαδή επιπλέον ποσό ύψους €361,65.

Με βάση τα στοιχεία πληρωμών τον Αύγουστο 2023 παραχωρήθηκε μηνιαίο επίδομα σε συνολικά 267 άτομα ή/και οικογένειες.

Πότε ξεκινά η καταβολή επιδόματος

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, αναφέρεται ότι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο (Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές) , φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει έξι (6) μήνες μόνιμης και συνεχούς διαμονής μετά την πρώτη εγκατάστασή τους στα κατεχόμενα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα που παραχωρείται, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου με ημερομηνία 24.10.2007 και αριθμό 66.179, για όσο χρονικό διάστημα πληρούν τις προϋποθέσεις του Σχεδίου και αποδεδειγμένα συνεχίζουν τη μόνιμη και συνεχή διαμονή τους στο κατεχόμενο χωριό τους με βάση τις κατηγορίες που περιγράφονται στην αίτηση.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι το Σχέδιο δεν έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου, το επίδομα θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους με την έγκριση της αίτησης τους. 

Αυτή είναι η διαδικασία αίτησης

Αν είσαι δικαιούχος και πραγματικά σε ενδιαφέρει να εγκατασταθείς μόνιμα στο κατεχόμενο χωριό σου (Κορμακίτης,Καρπάσια,Ριζοκάρπασο,Αγία Τριάδα) και να αξιοποιήσεις το Σχέδιο τότε θα πρέπει να ενημερώσεις σχετικά την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων μέσω εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναγράφοντας την ενδεικτική ημερομηνία αναμενόμενης επανεγκατάστασης.

Τα στοιχεία που υποβάλλονται κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος τίθενται ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης για σκοπούς προγραμματισμού των εργασιών της.

Ακολούθως, φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει έξι (6) μήνες μόνιμης και συνεχούς διαμονής μετά την εγκατάστασή τους στις κατεχόμενες περιοχές, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για να καταστούν δικαιούχοι του σχετικού μηνιαίου επιδόματος με την προσκόμιση όλων των αναγκαίων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που αναφέρονται στην παράγραφο 8 του Σχεδίου.

Αιτήσεις Συμμετοχής στο Σχέδιο υποβάλλονται στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στο ειδικό Έντυπο Αίτησης στο οποίο καταγράφονταιτα στοιχεία του αιτητή ή και των εξαρτώμενων μελών του, συνοδευόμενο από τη βεβαίωση μόνιμης εγκατάστασης και συνεχούς διαμονής από το οικείο Κοινοτικό Συμβούλιο, το τυποποιημένο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης καθώς επίσης και Βεβαίωση Μόνιμης Διαμονής και Διελεύσεων από την αρμόδια Επιτροπή της Αστυνομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τα έντυπα του Σχεδίου από την ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας (www.dmsw.gov.cy.) ενώ μπορούν να βρούν περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με τη μητέρα του Θανάση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top