ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα στην ΕΕ προωθεί η Κομισιόν

Μέτρα για αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα στην ΕΕ προωθεί η Κομισιόν

Ο δημόσιος τομέας έχει κρίσιμο ρόλο να παίξει στην εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, όμως οι εθνικές αρχές αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, τόνισε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα συνοχής Ελίζα Φερέιρα, ανακοινώνοντας μια σειρά από δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της διακρατικής συνεργασιας, μέσω της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού διοικητικού χώρου (ComPAct).

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν προτείνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων για τη στήριξη του εκσυγχρονισμού και της συνεργασίας στη διοίκηση εντός, και μεταξύ, κρατών μελών» τόνισε η κ. Φερέιρα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος εξήγησε πως οι εθνικές διοικητικές αρχές έχουν ένα όλο και περισσότερο κρίσιμο ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς «ο δημόσιος τομέας έχει ρόλο κλειδί στην εφαρμογή πολλών προτεραιοτήτων πολιτικής», που περιλαμβάνουν τομείς «από τον ανταγωνισμό και τη συνοχή, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Όπως είπε, ο δημόσιος τομέας αντιστοιχεί στο 51,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, διαχειρίζεται δημόσιες συμβάσεις συνολικής αξίας 670 δις ευρώ τον χρόνο και εργοδοτεί το 21% του εργατικού δυναμικού.

«Ταυτόχρονα, οι εθνικές αρχές αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις, καλούμενες να διαχειριστούν κρίσεις και αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «ελλείψεις σε προσωπικό, δυσκολίες στην προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου προσωπικό, και έλλειψη εξειδίκευσης σε πολύπλοκους τομείς πολιτικής».

Η κ. Φερέιρα εξήγησε πως το πακέτο, το οποίο έρχεται ως συνέχεια αιτήματος από τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις, περιέχει προτάσεις για 25 δράσεις σε τρεις τομείς: την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και την πράσινη μετάβαση.

Όπως εξήγησε η Επίτροπος, η Κομισιόν θα παρέχει εργαλεία, μεθοδολογίες, υποστήριξη και ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, με τελικό στόχο οι δημόσιες διοικήσεις να βελτιωθούν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και να κάνουν αποτελεσματική χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της πολιτικής συνοχής και του Μηχανισμού για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Η πρωτοβουλία μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από χώρες που συμμετέχουν στη διεύρυνση της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρώτος τομέας περιλαμβάνει πρόγραμμα ανταλλαγών συνεργασίας σε επίπεδο δημόσιου τομέα για διευκόλυνση της κινητικότητας των Ευρωπαίων δημοσίων υπαλλήλων σε όλα τα κράτη μέλη για την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.

Στον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας των δημόσιων διοικήσεων να εντάξουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στις δραστηριότητές τους (όπως στον έλεγχο, και στις δημόσιες συμβάσεις).

Στον τομέα της πράσινης μετάβασης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα στήριξης της δημόσιας διοίκησης στην αξιολόγηση και μείωση του οργανωτικού τους αποτυπώματος άνθρακα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ComPAct προτείνεται ένα κοινό σύνολο γενικών αρχών για τις επιδόσεις των δημόσιων διοικήσεων.

Η υλοποίηση των δράσεων θα γίνει κυρίως με χρήση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης και άλλα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ, όπως από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη». Τα κράτη μέλη θα μπορούν να συμμετέχουν στην ComPAct ανάλογα με τις ανάγκες και το θεσμικό τους πλαίσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top