ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΔ Υφ. Τουρισμού: «Ενδεχόμενο επηρεασμού κρουαζιέρων από κρίση στην περιοχή»

 ΓΔ Υφ. Τουρισμού: «Ενδεχόμενο επηρεασμού κρουαζιέρων από κρίση στην περιοχή»

Την ώρα που η βιομηχανία του τουρισμού κρουαζιέρας παρουσιάζει εκπληκτικές προοπτικές ανά το παγκόσμιο, η κρίση που ξέσπασε στο γειτονικό Ισραήλ δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Κώστας Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κωνσταντίνου χαιρέτησε, το πρωί της Τετάρτης, στη Λεμεσό, το συνέδριο που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού με τίτλο«Navigate through the cruise industry» και το οποίο απευθυνόταν σε τουριστικούς πράκτορες, ξεναγούς και άλλους εμπλεκομένους στην βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Στην ομιλία του, ο ΓΔ του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η βιομηχανία του τουρισμού κρουαζιέρας αποτελεί παγκοσμίως αναδυόμενο τομέα και παρουσιάζει εκπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης.

«Η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική οικονομία, μέσω των τουριστικών δαπανών και της ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων», είπε και σημείωσε πως «το τουριστικό ρεύμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη διακίνηση και φιλοξενία επιβατών από όλο τον κόσμο, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία και Αυστραλία».

Πρόσθεσε ότι, καθώς τα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες και συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, «ο τουρισμός κρουαζιέρας εξελίσσεται σε σημαντικότατη μορφή τουρισμού για την κυπριακή οικονομία και καθοριστικό παράγοντα ευημερίας και ανάπτυξης της χώρας».

Δυστυχώς, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου, οι πολύ πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, τα παρακολουθούν με «ιδιαίτερη προσοχή».

«Η κατάσταση αυτή, ειδικότερα εάν η κρίση δεν τερματιστεί σύντομα, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρας, σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε και σημείωσε πως εναπόκειται σε όλους τους εμπλεκομένους, να συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης και ελαχιστοποίηση των όποιων επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Επαφίεται επίσης σε όλους μας να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και τις μοναδικές εμπειρίες», συνέχισε και τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών από τη συνολική εμπειρία τους στο νησί μας.

Το ενδεχόμενο επηρεασμού της βιομηχανίας κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από μια συνεχιζόμενη κατάσταση πολέμου στο Ισραήλ, διαβλέπει και η Γενική Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) Μαρία Δεληγιάννη, η οποία χαιρέτησε διαδικτυακά το συνέδριο.

Η κ. Δεληγιάννη, αφού τόνισε ότι η Διεθνής Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας αντιπροσωπεύει το 95% της βιομηχανίας με 53 εταιρείες κρουαζιέρας και 293 κρουαζιερόπλοια, ανέφερε πως οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Καραϊβική και η Μεσόγειος, με την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στην 6η θέση των προτιμήσεων.

Σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ευάλωτη σε γεωπολιτικές εντάσεις και αυτό θεωρείται το αδύναμο σημείο της, ωστόσο τόνισε πως η περιοχή είναι μοναδική, καθώς σε κοντινές αποστάσεις, προσφέρει στους επισκέπτες εμπειρίες από χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.

«Με θλίψη βλέπουμε τώρα αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και το οποίο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη δημοτικότητα της περιοχής», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στις προοπτικές, η κ.Δεληγιάννη είπε πως, μετά την πανδημία, η βιομηχανία της κρουαζιέρας έγινε πιο δημοφιλής από ποτέ και σήμερα είναι ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, το 2019 ταξίδεψαν 30 εκατομμύρια άνθρωποι με κρουαζιερόπλοια, φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 6-7%, ενώ το 2025 αναμένεται ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα, σημείωσε το γεγονός ότι, ενώ παλαιότερα η κρουαζιέρα αποτελούσε επιλογή κυρίως για συνταξιούχους και ηλικιωμένους, πλέον τα κρουαζιερόπλοια προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες, επιλογές και εμπειρίες, με τον μέσο όρο ηλικίας των ταξιδιωτών να κυμαίνεται στα 46,5 έτη.

Για τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, μίλησαν αντίστοιχα, ο Εμπορικός Διευθυντής της DP World Limassol, Λάζαρος Χαραλάμπους και ο Γενικός Διευθυντής της Kition Ocean Port, Πάρης Δημητρίου.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας «η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου», είναι τεράστιες.

Το 2022, πρόσθεσε, έφτασαν στο λιμάνι Λεμεσού 207,000 επιβάτες, το 2023 ανήλθαν στις 300,000, ενώ για το 2024 αναμένονται 350,000 επισκέπτες, επισημαίνοντας ότι ένα ποσοστό που πλησιάζει το 20%, θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα όπου είχαν την πιο όμορφη εμπειρία στην κρουαζιέρα τους, για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας.

Ως μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της DP World, θεωρούνται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, «αφού οι τουρίστες δεν έρχονται μόνο για την Κύπρο αλλά για την όλη εμπειρία της ανατολικής Μεσογείου».

«Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι σημαντικές χώρες για την περιοχή και τώρα βρίσκονται κάτω από μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, αν δεν επανέλθουμε στην κανονικότητα», συμπλήρωσε.

Ο αντίκτυπος από έναν μακροχρόνιο πόλεμο στο γειτονικό Ισραήλ, αναμένεται να είναι πιο εμφανής το 2025, αφού όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, ο προγραμματισμός των δρομολογίων των κρουαζιερόπλοιων γίνεται τουλάχιστον δυο χρόνια νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο Πάρης Δημητρίου, μίλησε για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του λιμανιού, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης της Λάρνακας και υπογράμμισε ότι «η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και καινοτόμων ιδεών είναι από τους κυριότερους στόχους μας ως διαχειριστής του λιμανιού της Λάρνακας».

Μπορεί ο τουρισμός κρουαζιέρας να ξεκινά και να τελειώνει στα λιμάνια, ωστόσο αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η εμπειρία του επισκέπτη στο διάστημα αυτό, συνέχισε και σημείωσε ότι «είναι αυτό που πρέπει να εξερευνήσουμε μαζί, με την συνένωση δυνάμεων, ώστε να στηρίξουμε τη βιομηχανία και να λειτουργούμε προληπτικά στις προκλήσεις».

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο ΓΔ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας της CLIA και λειτουργοί του Υφυπουργείου Τουρισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top