LIKE ONLINE

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες δουλειές κινδυνεύουν – Τι προβλέπει ειδικός και η μεγάλη του ανησυχία

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες δουλειές κινδυνεύουν – Τι προβλέπει ειδικός και η μεγάλη του ανησυχία

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πήρε διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, συνέλεγε στοιχεία σχετικά με το θέμα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την εργασία, πολύ πιο πριν την πανδημία και την τηλεργασία.

Η τελευταία του έρευνα δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών και των Βορειοευρωπαίων δεν έχουν επιλογή απομακρυσμένης εργασίας, όπως άτομα στην εστίαση ή τις μεταφορές. Ένα άλλο 30% δουλεύουν υβριδικά, ως επί το πλείστον δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι και το υπόλοιπο 10% δουλεύουν πλήρως απομακρυσμένα. «Οι εργαζόμενοι συνήθως θέλουν να εργάζονται από το σπίτι περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα», είπε.

Για τον Μπλουμ, δύο μέρες στο σπίτι είναι η ιδεατή συνθήκη, με Δευτέρα και Παρασκευή στο σπίτι, εξοικονομώντας χρήματα από μετακινήσεις και παρέχοντας ηρεμία και δυνατότητα «επαναφόρτισης», με χρόνο για email, διάβασμα και γράψιμο. Την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη η δουλειά στο γραφείο παρέχει δυνατότητα για καθοδήγηση, συναντήσεις και παρουσιάσεις.

Μαζικό κοινωνικό πείραμα

Ο Μπλουμ ονομάζει αυτό που βιώνουμε ως μαζικό κοινωνικό πείραμα στις εργασιακές συνθήκες, ενώ η ταχύτητα και η κλίμακα του είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη και έχει σημασία.

Θεωρεί ότι δεν υπήρξε κάτι τόσο μεγάλο και τόσο γρήγορο πιθανότατα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκατομμύρια άνδρες πήγαν να πολεμήσουν και εκατομμύρια γυναίκες κλήθηκαν να εργαστούν σε εργοστάσια, καταστήματα, κυβερνήσεις. Η κοινωνία τότε ανακάλυψε αυτό που είναι προφανές τώρα —αλλά δεν ήταν προφανές τότε— ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αυτές τις δουλειές εξίσου καλά με τους άνδρες και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα.

Οι άνδρες επέστρεψαν και η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε. Είναι κάτι παρόμοιο επειδή μόνο η πανδημία προκάλεσε αυτό το τεράστιο άλμα.

Αλλά το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον της εργασίας από το σπίτι και την εργασιακή ασφάλεια, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Μπλουμ.

Εάν κάποιος εργάζεται υβριδικά και δουλεύει τρεις ημέρες την εβδομάδα, η AI μάλλον βοηθάει, κάνοντας τον εργαζόμενο πιο παραγωγικό. Έτσι, ο Μπλουμ δεν βλέπει απειλή βραχυπρόθεσμα για τους υβριδικά εργαζόμενους

Αλλά αν κάποιος δουλεύει αποκλειστικά από το σπίτι, ιδιαίτερα αν κάνει μια επαναλαμβανόμενη, σχετικά συνήθη δουλειά, η ΑΙ θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτή την θέση είπε ο Μπλουμ στο Bloomberg.

H AI δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή, ακόμη και αν αυτή γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης. Από την άλλη εργασίες όπως η εισαγωγή δεδομένων, τα τηλεφωνικά κέντρα, το ανθρώπινο δυναμικό, τη μισθοδοσία μπορεί να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη σε πέντε έως 10 χρόνια.

Το εκπληκτικό για τον Μπλουμ είναι ότι η εργασία από το σπίτι έχει γίνει τόσο διαδεδομένη. Παρά την πανδημία, όπως συνέβησαν τα πράγματα, λειτούργησε εκπληκτικά καλά.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top