ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την έναρξη e-justice χαιρετίζει το Υπ.Δικαιοσύνης που μιλά για «πολλαπλά οφέλη»

Την έναρξη e-justice χαιρετίζει το Υπ.Δικαιοσύνης που μιλά για «πολλαπλά οφέλη»

Tην έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice) χαιρέτισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό των δικαστηρίων.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποδεικνύει ότι τα οφέλη του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος είναι πολλαπλά και προφανή. «Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για όλους τους χρήστες του συστήματος, μεγαλύτερη ασφάλεια φύλαξης των ψηφιοποιημένων εγγράφων, δυνατότητες πιο εύκολης αναζήτησης φακέλων και ταυτόχρονη θέαση τους από περισσότερους χρήστες, ασφάλεια πληρωμών και κατάργηση αναχρονιστικών μεθόδων καταβολής τελών, όπως χαρτόσημα και δικηγορόσημα, εξοικονόμηση εργατοωρών και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, άμεση επικοινωνία και ενημέρωση κυβερνητικών υπηρεσιών, δικηγόρων και διαδίκων για την εξέλιξη υποθέσεων που τους αφορούν».

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο τονίζει ότι η Κυβέρνηση δίνει υψηλή προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και υποστηρίζει ενεργά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου και γρήγορου συστήματος απονομής δικαιοσύνης, με την εισαγωγή, μεταξύ άλλων, προσεγμένων τεχνολογιών πληροφορικής.

Εκφράζει ακόμη την ελπίδα πως «σύντομα θα έχουμε στην διάθεση μας σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα, κάτι που αναμφίβολα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και ποιότητα του δικαστικού μας συστήματος, συμβάλλοντας θετικά, μεταξύ άλλων έργων, στο χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων».

Σημειώνει επίσης πως το κράτος αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υιοθέτηση και εισαγωγή του συστήματος ψηφιακής καταγραφής και τήρησης πρακτικών, καθώς και τις ενέργειες που υλοποιούνται στοχεύοντας στην πλήρη εφαρμογή των έργων της η-δικαιοσύνης, έχει ήδη τροχοδρομήσει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Έργου της «Ψηφιακής Τήρησης Πρακτικών στα Δικαστήρια».

«Είναι υποχρέωσή μας να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να εξερευνούμε καινοτόμες λύσεις και αποτελεσματικά μέτρα» αναφέρεται, ενώ τονίζεται πως «η χρήση της τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία των συστημάτων δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, βοηθώντας δικαστές και δικαστικό προσωπικό στις δραστηριότητές τους, επιταχύνοντας τις δικαστικές διαδικασίες και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το e-justice αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (i-justice), η οποία έθεσε τα θεμέλια για μια ομαλότερη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή στον τομέα της δικαιοσύνης, εξυπηρετώντας τα μέγιστα τη λειτουργία των Δικαστηρίων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top