ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά λέτε ψέματα ότι είστε άρρωστοι για να γλιτώσετε τη δουλειά - Έρευνα αποκαλύπτει

Πόσο συχνά λέτε ψέματα ότι είστε άρρωστοι για να γλιτώσετε τη δουλειά - Έρευνα αποκαλύπτει

Αν πρέπει να απαριθμήσουμε ως ανθρωπότητα εκείνα που μας ενώνουν -ακόμα και στις περιπτώσεις που φαινομενικά μας χωρίζει η άβυσσος- θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε και ένα ψέμα που όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας χρησιμοποιήσαμε είτε για να κερδίσουμε κάτι είτε να βγούμε από μια δύσκολη θέση. Πρόκειται φυσικά για την ψευδή κατάσταση της υγείας μας, την οποία δεν διστάσαμε να «τσαλακώσουμε» καταπώς μας βόλευε ανά περίπτωση.

Κάποτε ήταν ένα αθώο «μαμά, πονάει η κοιλιά μου» για να γλυτώσουμε το διαγώνισμα στο σχολείο. Με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν και τα κίνητρα και, σύμφωνα με άρθρο του Δρ Sebastian Ocklenburg, Καθηγητή Μεθοδολογίας της Έρευνας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής MHS στο Αμβούργο (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ιατρικό Πανεπιστήμιο), η «κακή υγεία» συνοδεύεται συχνά από σημαντικά οφέλη όπως αναρρωτικές άδειες, πρόωρη συνταξιοδότηση, περισσότερη προσοχή από τα κοντινά πρόσωπα, πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμα και συντάξεις αναπηρίας, όπως η 28χρονη Αυστραλή Hanna Dickinson, η οποία καταδικάστηκε για απάτη έχοντας εισπράξει περισσότερα από 100.000 δολάρια σε επιδόματα ανικανότητας σε 4 χρόνια, δηλώνοντας ότι πάσχει από λειομυοσάρκωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Επειδή ψέμα από ψέμα διαφέρει και περιπτώσεις όπως η τελευταία έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνίας, το φαινόμενο έπρεπε να διερευνηθεί ως προς τις διαστάσεις του, σύμφωνα με τον Δρ Ocklenburg. Σε αυτό το μονοπάτι κινήθηκε και η πρόσφατη μελέτη μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας 975 ενήλικες κάτοικοι της Ολλανδίας απάντησαν σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια σχετικά με τα αν είχαν προσποιηθεί ποτέ ότι είναι άρρωστοι για να πετύχουν κάποιο σκοπό και αν γνώριζαν ανθρώπους που το είχαν πράξει, καθώς και να εκτιμήσουν τα ποσοστά των ψευδώς ασθενών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Psychology & Neuroscience.

Ένας στους τρεις

«Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι το ψέμα περί ασθένειας είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα» σχολιάζει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων, ένας στους τρεις ανθρώπους (31,2%) προσποιείται ότι είναι ασθενής για να επιτύχει κάποιο στόχο, ενώ οι απαντήσεις έδειξαν ότι:

-το 22,7% είχε τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένειά του που είχε προσποιηθεί ασθένεια κατά το παρελθόν,
-το 24.9% είχε έναν «απατεώνα» στο φιλικό του περιβάλλον και
-το 15.4% γνώριζε κάποιον από τη γειτονιά που το είχε κάνει
-το 38,9% δήλωσε ότι ήταν κάποιος από το εργασιακό περιβάλλον που είπε ψέματα.

Περίπου το 14,3% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι είχαν ίδιοι προσποιηθεί τους ασθενείς κατά το παρελθόν,

-με το 55% να έχει προσποιηθεί σωματικά συμπτώματα,
-το 7,4% ψυχικά συμπτώματα και
-το 37,5% και τα δύο.

Μετανοημένοι για την πράξη τους εντούτοις δήλωσαν οι 8 στους 10 (80,6%), και ένα 16,5% το βρήκε συναρπαστικό.

Πόσοι λοιπόν υποκρίνονται μια ασθένεια ή άλλη κατάσταση υγείας; Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 14,3% που παραδέχθηκε ότι το έχει πράξει είναι μάλλον ψευδές, καθώς πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν ηθικά μεμπτές τους συμπεριφορές. Ως προς το 38,9% που «χρέωσε» σε συναδέλφους την τακτική αυτή, αποτελεί ποσοστό πιθανότατα παραπλανητικό λόγω ενδεχόμενων προκαταλήψεων και λανθασμένων εντυπώσεων. «Το πραγματικό ποσοστό μπορεί να είναι κοντά στο 31,2% που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς κυμαίνεται κοντά στο ποσοστό που έχουν καταλήξει προηγούμενες έρευνες σε άλλες χώρες» συμπεραίνει ο Δρ Ocklenburg και καταλήγει ότι καθώς το φαινόμενο αποδεικνύεται εκτεταμένο, οι γιατροί και οι ψυχοθεραπευτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους αυτά τα ευρήματα κατά την αξιολόγηση των ασθενών.

 

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top