ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένει την επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό της απεσταλμένης η Κυβέρνηση - Η απάντηση για την Ομάδα Κυπριακού

Αναμένει την επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό της απεσταλμένης η Κυβέρνηση - Η απάντηση για την Ομάδα Κυπριακού

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ερώτηση αναφορικά με σύσκεψη που έγινε χθες στη Νομική Υπηρεσία με θέμα τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα σε σχέση με τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Αναζητούνται και εξετάζεται η λήψη αποτελεσματικών νομικών μέτρων που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε τέτοιες ενέργειες. Έγινε πράγματι χθες μια σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, μελετώνται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η ρύθμιση και μόλις ληφθούν αποφάσεις θα ανακοινωθούν».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η ενθάρρυνση προς τους συμπατριώτες μας να μην εγκαταλείπουν, να μην αποδεσμεύουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που συζητάμε».

Είπε ακόμη ότι συλλέγονται στοιχεία συνεχώς για αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα, σε σχέση με τον σφετερισμό, και συγκεκριμένα και για νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

«Είναι ένα ζήτημα που παρακολουθούμε στενά και διαρκώς», επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση κυριαρχεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητας της και προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εξέταση του πλαισίου.

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένης για το Κυπριακό από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, προσθέτοντας ότι «μόλις έλθει αυτή η ανακοίνωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα περιέχει και την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων της προσωπικότητας που θα είναι απεσταλμένη. Η δική μας ενημέρωση, και μετά τη συγκατάθεση της άλλης πλευράς, είναι ότι αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς για το θέμα της στελέχωσης της Ομάδας Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να εισηγηθούν ονόματα. Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις το έχουν πράξει και ορισμένες όχι. Αυτό που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να λάβει εισηγήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες θα αξιολογήσει πριν τη λήψη της τελικής απόφασης».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αλλαγή προσώπων που απαρτίζουν τις Τεχνικές Επιτροπές για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας Κυπριακού, ενδεχομένως να εξεταστεί η στελέχωση τους, αλλά αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει με τις αρχές του 2024 είναι η Ομάδα Κυπριακού».

Σε σχέση με το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς είπε ότι «εμείς έχουμε καταρτίσει ένα πολύ συγκεκριμένο, λεπτομερέστατο σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Το μόνο που απομένει αυτή τη στιγμή είναι το πράσινο φς από το Ισραήλ. Μόλις λάβουμε το πράσινο φως, η πρωτοβουλία είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή. Είναι σχετικές και οι δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ισραήλ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που φέρει Σουδανό που διατηρεί εταιρεία με έδρα την Κύπρο να χρηματοδοτεί τη Χαμάς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε επαφή προς διακρίβωση αυτών των στοιχείων, είναι κάτι που είναι υπόψη μας και το διερευνούμε και εμείς». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top