ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σειρά μέτρων από Αστυνομία στους δρόμους ενόψει των γιορτών - Τι θα ελέγχει - Συμβουλές για προστασία των κατοικιών όσων θα λείπουν στο εξωτερικό

Σειρά μέτρων από Αστυνομία στους δρόμους ενόψει των γιορτών - Τι θα ελέγχει - Συμβουλές για προστασία των κατοικιών όσων θα λείπουν στο εξωτερικό

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από την έλευση του νέου χρόνου και η Αστυνομία Κύπρου, εντατικοποίησε τα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του κοινού.

Την περίοδο αυτή, το προσωπικό της Αστυνομίας εργάζεται αδιάλειπτα και ακούραστα, με αυξημένες περιπολίες, συνεχή διακριτική και προστατευτική παρουσία, κοντά στον πολίτη, ποιοτική εξυπηρέτηση, ανταπόκριση, έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια.

Ως εκ τούτου, έχουν προγραμματιστεί και διεξάγονται διάφορες εκστρατείες, με πρώτιστη προτεραιότητα, την ασφαλή διακίνηση των οδηγών στο οδικό δίκτυο, την προστασία της περιουσίας των πολιτών από διαρρήξεις και κλοπές, την αποτροπή αδικημάτων όπως, κλοπές τσαντών και πορτοφολιών εις βάρος πολιτών που θα κυκλοφορούν σε δημόσιους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, κυβείας, επαιτείας και παράνομων εράνων ως ακολούθως:

Διακινήσεις στο οδικό δίκτυο

Λόγω του ότι, αναμένεται να παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους, η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι έντονη, για την ομαλή διεξαγωγή της τροχαίας κίνησης, αλλά και για πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο παγκύπριας εκστρατείας πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, 2024, κατά τους ελέγχους τροχαίας, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.

Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε σοβαρά τροχαία αδικήματα όπως, απρόσεκτη και αμελής οδήγηση, μη τήρηση αριστερής πλευράς του δρόμου, απαγορευμένη δεξιά στροφή, παραβίαση φώτων τροχαίας, παράλειψη τήρησης κανονικής λωρίδας κυκλοφορίας και αμελές προσπέρασμα.

Μέτρα προστασίας της περιουσίας των πολιτών

Η Αστυνομία, στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις μέρες των γιορτών, ότι ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων.

Πέραν από τα μέτρα που θα λαμβάνονται από την Αστυνομία, προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν τα δικά τους προληπτικά μέτρα.

Ως εκ τούτου, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, οι πολίτες συμβουλεύονται να ακολουθούν τα πιο κάτω:

- Όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.
- Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).
- Σε περιπτώσεις όπου επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Επίσης, η περίοδος των εορτών που διανύουμε θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές.

Γι’ αυτό το λόγο, επιπρόσθετα με τις προσπάθειες της Αστυνομίας, οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους ως ακολούθως:

Ιδιοκτήτες κατοικιών

Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.

Να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.

Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο.

Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.

Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιασδήποτε βλάβη.

Επιπρόσθετα, συστήνεται όπως οι πολίτες περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη φύλαξη χρηματικών ποσών και πολύτιμων αντικειμένων στους χώρους διαμονής τους.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων

Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους

Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία

Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους

Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού

Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα των κλοπών αυτοκινήτων και των κλοπών από αυτοκίνητα.

Η Αστυνομία υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά, τόσο την ποινική ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες των μηχανοκινήτων οχημάτων, όσο και τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των οχημάτων τους.

Επομένως, οι πολίτες καλούνται εκ νέου να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα, ώστε τα μηχανοκίνητα οχήματά τους να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αναρμόδια πρόσωπα.

Ειδικότερα, το κοινό καλείται:

Να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά από τους επιτήδειους αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή.

Να μην αφήνει το αυτοκίνητό του σε λειτουργία, όταν δεν είναι στη θέση του οδηγού.

Να βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.

Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο.

Να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων.

Να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα, ακόμα και αν θα λείψει έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του.

Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.

Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται κάτω από τα καθίσματα ή στο χώρο αποσκευών.

Εκστρατεία κατά της επαιτείας

Σ’ ότι αφορά στην επαιτεία, επισημαίνεται ότι συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Σημειώνεται, ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ άλλοι μπορεί να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη, για να εκμαιεύσουν δωρεές.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιοι να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επαιτεία ενδέχεται να παρατηρηθεί και με το πρόσχημα της διεξαγωγής εράνων. Κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού, ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, διενεργούν εράνους χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις υπογραμμίζεται, ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερωθούν από τα πρόσωπα που διενεργούν εράνους, κατά πόσον η διεξαγωγή τους γίνεται νομότυπα ή όχι, με την παρουσίαση των σχετικών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε περίπτωση που εντοπίζει παράνομες περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, το κοινό καλείται να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Προτρέπονται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ιστοσελίδες της Αστυνομίας (www.cypruspolicenews.com – www.police.gov.cy) καθώς και τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, (Facebook, Twitter, Instagram, App) για διάφορες ανακοινώσεις, συμβουλές και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν γενικά το κοινό.

Εκστρατείες για πάταξη αδικημάτων κυβείας

Όσον αφορά στα θέματα πάταξης αδικημάτων που αφορούν κυβεία, τα οποία κατά την περίοδο των γιορτών είναι αυξημένα, η Αστυνομία εξαγγέλλει την εντατικοποίηση των στοχευμένων και συντονισμένων επιχειρήσεων της παγκύπρια.

Ως εκ τούτου, κατά την εορταστική περίοδο, θα ελέγχονται καθημερινά χαρτοπαικτικές λέσχες, σωματεία, καφενεία, και άλλα υποστατικά, τόσο στις πόλεις όσο και τα χωριά, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο του προληπτικού και αντιεγκληματικού προγραμματισμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, η Αστυνομία θα είναι δίπλα στο κοινό με στόχο τη συνεχή και προστατευτική παρουσία και την έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή βοήθεια στους πολίτες.

Από την πλευρά του το κοινό, κατά τις γιορτινές μέρες προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία.

Στις περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Τις μέρες των γιορτών, η σκέψη μας είναι κοντά στους πολίτες και ευχόμαστε σ΄ όλους ευτυχισμένο με ασφάλεια νέο έτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top