LIKE ONLINE

Αυτές είναι οι ανθρώπινες συμπεριφορές που μπερδεύουν τους σκύλους

Αυτές είναι οι ανθρώπινες συμπεριφορές που μπερδεύουν τους σκύλους

Τα αγαπημένα μας σκυλάκια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας και τα αισθανόμαστε σαν πραγματικά μας παιδιά.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά από τον δικό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες μας συμπεριφορές να τα κάνουν να νιώθουν μπερδεμένα και να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς θέλουμε να τους πούμε. Ίσως, μάλιστα να τους δημιουργούμε ένα άγχος και μια ανησυχία άθελά μας με πράγματα που κάνουμε.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους προκαλούμε σύγχυση στα γούνινα παιδιά μας, αλλά και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας αυτή, για να επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα μαζί τους.

Απογοητευόμαστε όταν κάνουν “σκυλίσια” πράγματα

Ίσως ξεχνάμε λίγο ότι οι σκύλοι είναι σκύλοι και προφανώς θα εμφανίζουν σκυλίσιες συμπεριφορές. Δηλαδή, ένας σκύλος γαβγίζει, σκάβει για να κρύψει την τροφή του, γλείφει τα πόδια του ή μυρίζει τα απόκρυφα σημεία άλλων σκύλων. Σε εμάς, όλα αυτά φαντάζουν τραγικά γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στη θέση τους και είναι συμπεριφορές που τις θεωρούμε ανεπιθύμητες. Ωστόσο, είναι ένστικτα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε και όσο και να μας απογοητεύουν κάποιες φορές, θα πρέπει να τα επιτρέψουμε. Αντί, λοιπόν, να θυμώνουμε επειδή ο σκυλάκος μας ακολούθησε μια έμφυτη συμπεριφορά του, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να διοχετεύσει την ενέργειά του με παραγωγικούς τρόπους. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος μας λατρεύει να μασάει τα πάντα, μπορούμε να του δώσουμε ανθεκτικά παιχνίδια για μάσημα, έτσι ώστε να σταματήσει να καταστρέφει τα παπούτσια μας και να εκτονώσει την ενέργεια του εκεί.

Θυμώνουμε μαζί τους για κάτι που έκαναν ώρες πριν

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον χρόνο λίγο διαφορετικά από εμάς. Οπότε δεν έχει νόημα να θυμώσουμε μαζί του και να τον μαλώσουμε όταν γυρίσουμε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και δούμε ότι έχει καταστρέψει το κρεβάτι του ή ότι έχει φάει από τα σκουπίδια, γιατί πολύ απλά δεν θα το καταλάβει. Δεν είναι σε θέση να συνδέσει, τον κατά τα άλλα δικαιολογημένο θυμό μας, με την αταξία που έκανε 5 ώρες νωρίτερα. Το μόνο που θα νιώσει είναι άγχος και στενοχώρια που μας βλέπει να τον επιπλήττουμε. Όσο δύσκολο και να ακούγεται, πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά να μην αντιδράσουμε για τη ζημιά που έκανε κάποιες ώρες πριν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ψάξουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, που συνήθως είναι η ανεπαρκής σωματική και πνευματική εκτόνωση του σκύλου μας. Ή σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος αποχωρισμού. Οπότε, όταν ανακαλύψουμε το “γιατί”, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε το λατρεμένο μας κουτάβι, το οποίο σίγουρα θα αλλάξει τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο.

Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα

Οι πιο πιστοί μας φίλοι είναι πλάσματα που αγαπούν την ρουτίνα περισσότερο από τον καθέναν. Θέλουν να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα για να είναι ευτυχισμένοι και να μην μπερδεύονται. Αν, λοιπόν, εμείς για κάποιο λόγο δεν ακολουθήσουμε αυτό το πρόγραμμα, θα κάνουμε τον σκύλο μας να απορήσει, να απογοητευτεί και ίσως να αγχωθεί. Καλό, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα που να είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Γιατί προφανώς υπάρχουν και τα απρόοπτα, αλλά τουλάχιστον εμείς θα προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε στην ώρα μας, να πάμε βόλτα το κουτάβι μας όταν πρέπει, να παίξουμε μαζί του αρκετά για να εκτονωθεί, να του βάλουμε το φαγητό του την ώρα που πρέπει και άλλα τέτοια.

Δεν τηρούμε αυτά που λέμε και τους κανόνες που θέτουμε

Αυτή η συμπεριφορά, ίσως είναι από αυτές που μπερδεύουν πιο πολύ από όλες τις άλλες τον σκύλο μας. Δεν είναι σωστό ενώ έχουμε βάλει κάποιους κανόνες μια ωραία πρωία να αποφασίσουμε να τους “σπάσουμε”. Για παράδειγμα, μπορεί ο σκύλος μας να έχει συνηθίσει να του δίνουμε λίγο από το φαγητό μας και ξαφνικά να αποφασίζουμε ότι δεν θα του δώσουμε ποτέ ξανά. Ας μπούμε λίγο στη θέση του. Κι εμείς θα νιώθαμε μπερδεμένοι και δεν θα καταλαβαίναμε τι μας γίνεται. Η ασυνέπεια μπερδεύει τους σκύλους μας, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάτι άλλο να κάνουμε πέρα από το να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Έτσι ο σκύλος μας θα είναι χαρούμενος και δεν θα χρειαστεί να νιώσει αυτό το αρνητικό συναίσθημα της σύγχυσης.

Χρησιμοποιούμε διαφορετικές εκφράσεις για την ίδια εντολή

Εμείς μπορεί να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ των εκφράσεων που έχουν το ίδιο νόημα, όμως οι σκύλοι δεν είναι. Η χρήση πολλών διαφορετικών εκφράσεων που σημαίνουν το ίδιο πράγμα μπορεί να μπερδέψει αρκετά τον σκύλο μας, οπότε καλό είναι να επιλέξουμε μια λέξη ή φράση για μία μόνο εντολή. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας καταλαβαίνει τι είναι αυτό που του ζητάμε.

Συνοψίζοντας

Είναι εύκολο να μπερδευτεί ο σκύλος μας από δικό μας λάθος. Ας κατανοήσουμε όλοι, ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ευεξία και την ευημερία του κατοικιδίου μας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να νιώθει χαρούμενο και να μη βιώνει αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί άθελά μας ορισμένες φορές να κάνουμε πράγματα που το μπερδεύουν, αλλά είναι σίγουρο ότι με λίγη προσπάθεια θα καταφέρουμε να διορθώσουμε τις δικές μας ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πηγή: topetmou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top