ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία του ΟΗΕ για ισραηλινά σχέδια εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες

Ανησυχία του ΟΗΕ για ισραηλινά σχέδια εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα 4/1 πως είναι «πολύ ανήσυχος» μετά τα σχόλια Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που καλούν τους Παλαιστινίους να φύγουν από τη Γάζα.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τις δηλώσεις Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τα σχέδια μεταφοράς πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας προς τρίτες χώρες», έγραψε ο Τουρκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων που προστατεύονται στο εσωτερικό μιας κατεχόμενης περιοχής ή τον εκτοπισμό τους από αυτή την περιοχή», υπενθύμισε.

Είπε επίσης πως το «85% των κατοίκων της Γάζας είναι ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι», προτού προσθέσει: «Έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε την Πρωτοχρονιά για μια επιστροφή των Εβραίων εποίκων στη Γάζα μετά τον πόλεμο που ξέσπασε από τη χωρίς προηγούμενο πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, και “προέτρεψε” τον παλαιστινιακό πληθυσμό να μεταναστεύσει.

«Η προώθηση μίας λύσης που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας είναι αναγκαία. Είναι μία λύση ορθή, δίκαιη, ηθική και ανθρωπιστική», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του, σύμφωνα με δηλώσεις που μοιράστηκε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας άλλος εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, είχε ταχθεί κι εκείνος την Κυριακή υπέρ της επιστροφής των Εβραίων εποίκων στη Γάζα και της μετανάστευσης του παλαιστινιακού πληθυσμού της.

Το Ισραήλ απομάκρυνε το 2005 τον στρατό του και τους περίπου 8.000 εποίκους από αυτή την παλαιστινιακή περιοχή την οποία είχε καταλάβει από το 1967, στο πλαίσιο ενός σχεδίου μονομερούς αποχώρησης του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top