ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάρογιαν για ανασχηματισμό: «Εμείς θέλουμε να πάει καλά η Κυβέρνηση»

Κάρογιαν για ανασχηματισμό: «Εμείς θέλουμε να πάει καλά η Κυβέρνηση»

Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ενημερώθηκαν, όπως είπε, ενδελεχώς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, μετά και τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, σημειώνοντας πως δεν είναι ωστόσο το τέλος του δρόμου.

"Χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα", ανέφερε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς μας, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ. «Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών για το Κυπριακό κι αυτό δεν είναι ασύνδετο με το τί συμβαίνει γεωπολιτικά, τί συμβαίνει με τους βασικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος και ταυτόχρονα τις αλλαγές που διαδραματίζονται η μια μετά την άλλη, με ραγδαίους ρυθμούς», ανέφερε.

Σε αυτό το σκηνικό, συνέχισε, η ε/κ πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες έτσι που να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, ανηφορικός είναι ο δρόμος. Όμως χρειάζεται συνέπεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζεται σωστή και ορθολογική ανάλυση των δεδομένων, διασύνδεση του Κυπριακού με στοχεύσεις και μεθοδεύσεις ισχυρών παικτών του διεθνούς συστήματος. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πως η Τουρκία συμπεριφέρεται», σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα αποστείλει έγγραφο εκ μέρους της ΔΗΠΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη γεωπολιτική διάσταση και το Κυπριακό, τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των υπερδυνάμεων: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, την κατάσταση στην περιοχή και τί πρέπει η πλευρά μας με καλή προετοιμασία, στοχευμένα κι επεξεργασία δεδομένων να κάνει για να προχωρήσει ώστε να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που θα είναι υποβοηθητικές προς αυτήν. «Υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αρκεί να το αξιοποιήσουμε», επεσήμανε.

Ανασχηματισμός

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΑ είπε πως σήμερα το πρωί στις 9 ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν τους κάλεσε, για τις αποφάσεις του και δεν υπήρξε καμία συνεννόηση. Στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να είχε γίνει μια διαβούλευση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει ένα δικό του τρόπο που αντιλαμβάνεται και θέλει να δράσει.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε με αυτό τον τρόπο να το χειριστεί. Είναι συνταγματικό του δικαίωμα. Εμείς πάντοτε πιστεύαμε στους θεσμούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός, περιβάλλεται από προνόμια και δικαιώματα. Έτσι έκρινε. Εξάλλου ο ίδιος επιλέγει τους συνεργάτες με τους οποίους θέλει να ολοκληρώσει ή να τροχιοδρομήσει το δικό του πρόγραμμα», ανέφερε.

Επομένως, συνέχισε, πάνω σε αυτό το θέμα δεν μπορεί κάποιος να πει κάτι. Εξέφρασε συγχαρητήρια προς τους απερχόμενους Υπουργούς που, όπως είπε, «κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της Κυβέρνησης κι έκαναν αρκετά πράγματα».

Η ΔΗΠΑ, συνέχισε, ήταν και παραμένει «μια δημιουργική παράταξη στη συμπολίτευση. Από την αρχή είχαμε πει ότι εκεί που συμφωνούμε θα το επικροτούμε και θα το ενισχύουμε, εκεί που διαφωνούμε σε πολιτικές ή σε αποφάσεις, με έναν ευπρεπή τρόπο θα καταθέτουμε τις απόψεις, τις θέσεις μας και θα αντιπροτείνουμε αυτά που νομίζουμε».

Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς, λέγοντας ότι είναι μια δύσκολη συγκυρία και πρόκειται για συλλογική προσπάθεια του Υπουργικού Συμβουλίου. «Ευχή μας μέσα από το έργο τους να επιτύχουν και να επιτύχει ο Πρόεδρος για τις επιλογές που έχει κάνει. Στην πράξη θα δοκιμαστούμε και θα δοκιμαστούν όλοι. Ευχή κι ελπίδα μας είναι η κυβέρνηση στη βάση του σχεδιασμού και του προγραμματισμού της να συνεχίσει να το υλοποιεί».

Έγιναν πράγματα και βρέθηκαν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Καρογιάν. Εμείς θέλουμε να πάει καλά η Κυβέρνηση γιατί θα πάει και ο τόπος, σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπόλοιπους αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση πριν τρεις εβδομάδες κι ενώ κυκλοφορούσαν πληροφορίες και σενάρια ανασχηματισμού, ρώτησε τον Πρόεδρο για τον ανασχηματισμό, και αυτός τους είχε πει ότι το σκεφτόταν χωρίς να προσδιορίσει λεπτομέρειες. «Και σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε. Για τα περί ανασχηματισμού είχαμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν σήμερα το πρωί τους ζητήθηκε η έγκρισή τους για τους νέους διορισμούς, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι δεν υπάρχει θέμα έγκρισης, επαναλαμβάνοντας ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να προβεί σε ανασχηματισμό και σήμερα το πρωί τους ενημέρωσε ότι υπάρχουν τέσσερις Υπουργοί που δεν θα συνεχίσουν και τους ανακοίνωσε ποιοι τέσσερις θα διοριστούν. «Αυτό είναι. Θέλετε να σας πω κάτι διαφορετικό; Σας είπα γεγονότα», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι θεωρεί πως «ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος που έγινε. Να είμαστε ειλικρινείς», επεσήμανε. Αποφασίζει, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει το δικαίωμα να κάνει τον ανασχηματισμό, μιλά με αυτούς που θέλει και χωρίς πολλές συζητήσεις, διαρροές και κουβέντες «προχωρεί και το κάνει. Εξάλλου αυτός είναι ο αρχηγός, ο μαέστρος της ορχήστρας. Αυτός αποφασίζει», σημείωσε.

Εμείς, είπε, κάνουμε αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και του κάθε Υπουργού κάθε μέρα. «Αν μας ρωτούσε, είχαμε κάποιες διαφορετικές απόψεις να εκφράσουμε. Όμως ο Πρόεδρος επέλεξε αυτόν τον τρόπο. Απόλυτα σεβαστός», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top