ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό, οικονομία και θέματα δημόσιας ασφάλειας στις συζητήσεις του ΚΕ με τα ΜΜΕ

Κυπριακό, οικονομία και θέματα δημόσιας ασφάλειας στις συζητήσεις του ΚΕ με τα ΜΜΕ

Το Κυπριακό, η οικονομία και τα θέματα δημόσιας ασφάλειας ήταν ανάμεσα στα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τη σημερινή Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη προς τα ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την κατάσταση σε σχέση με τις επιθέσεις των Χούθι, είπε ότι «οι επιπτώσεις στην οικονομία όχι μόνο στην Κύπρο μέσα από την ανασφάλεια που επικρατεί λόγω των επιθέσεων των Χούθι είναι εμφανείς.

Σε επίπεδο ΕΕ στις 22 Ιανουαρίου – θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών – θα συζητηθεί το θέμα, όπου θα τεθεί το ζήτημα και της ασφάλειας και των οικονομικών επιπτώσεων».

Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «εξακολουθεί να βρίσκεται στις διπλωματικές επαφές που έχουμε με τα κράτη που εξέφρασαν την επιθυμία να συνδράμουν. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι αυτή η περαιτέρω εξέλιξη και ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες».

Σε ερώτηση ποια είναι η τελευταία ενημέρωση σε σχέση με το θέμα του Τουρκοκύπριου που συνελήφθη στην Ιταλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου στη Ρώμη, όπου είτε θα αποδεχθεί την έκδοση του στην Κυπριακή Δημοκρατία για να προχωρήσουν οι δικαστικές διαδικασίες είτε θα προχωρήσει η δικαστική διαδικασία στη Ρώμη, αν αμφισβητήσει την έκδοση του εντάλματος. Αναμένουμε μέχρι το τέλος της μέρας, βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες ιταλικές Αρχές για περαιτέρω ενημέρωση».

Σε ερώτηση αν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα έχει μόνο μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής αυτή έχει διευθετηθεί.

Πρόσθεσε ότι «χαιρετίζουμε το γεγονός ότι δεν θα είναι μονοήμερη η επίσκεψη της, αυτό είναι κάτι που και εμείς είχαμε μεταφέρει από την πρώτη στιγμή στον ΓΓ ότι δηλαδή οι επισκέψεις της κας Ολγκίν θα πρέπει να έχουν και συχνότητα, έκταση και ένταση, ώστε αυτές να έχουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει στη συμβολή της κας Ολγκίν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση εξετάζει το θέμα που αφορά τη δραστηριοποίηση Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών και δικηγόρων και στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχουμε πει και σε προηγούμενη Ενημέρωση, ένα φάσμα νομικών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν σε σχέση, ιδιαίτερα, με τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, είναι κάτι που η Κυβέρνηση εξετάζει. Είναι σχετικές οι συναντήσεις που έχουν γίνει και του Υπουργού Εξωτερικών με τη Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο αυτή η αξιολόγηση των μέτρων που μπορούν να ληφθούν και το επόμενο διάστημα κάποια από αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σε δηλώσεις σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και «πριν αλέκτωρ λαλήσει» έγινε απόπειρα δολοφονίας σε δημόσιο χώρο νωρίς το απόγευμα και ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό με διάφορα παρόμοια περιστατικά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η διασφάλιση και της ίδιας της ασφάλειας, αλλά και του αισθήματος της ασφάλειας της κοινωνίας των πολιτών είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της πολιτείας.

Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης χθες έχει αναφέρει ακριβώς αυτό, ότι θα πρέπει να – και θα είναι - πολύ πιο έντονα το αίσθημα της ασφάλειας και η αστυνόμευση, ώστε ναι, τέτοια απαράδεκτα επεισόδια, τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες να αποφευχθούν στο μέλλον και την ίδια στιγμή αυτές οι χθεσινές και σημερινές εξάρσεις εγκληματικότητας είναι ενώπιον της Αστυνομίας και οι οδηγίες που έχουν δοθεί, ή αν θέλετε, η συνεννόηση που υπάρχει με την Αστυνομία είναι να διαλευκανθούν το συντομότερο δυνατόν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία για την κατάσταση της χώρας, όπως κάνει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι που βρίσκεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το έχει αναφέρει και κατά την πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι προτίθεται να απευθυνθεί και στη νομοθετική εξουσία, αλλά και στους κοινωνικούς εταίρους, να παρουσιάσει το έργο που η Κυβέρνηση προγραμματίζει να υλοποιήσει το 2024. Η ακριβής ημερομηνία της παρουσίασης αυτής θα ανακοινωθεί όταν πλησιάσει η μέρα».  

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτή η ομιλία του Προέδρου θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η καθιερωμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση δεν έγινε χθες, Δευτέρα, ως είθισται και ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε «εξ όσων γνωρίζω δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις πολιτικές δυνάμεις είναι και τακτικές και συνεχείς. Ιδιαίτερα την περίοδο της τεχνολογίας μπορούν κάποιες συνομιλίες ή συζητήσεις να γίνονται εκ του μακρόθεν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εφημερίδα στην Ελλάδα έχει γράψει ότι ζητήθηκε απομάκρυνση Κύπριου Υπουργού με την παρέμβαση Μητσοτάκη και ότι ήδη δύο πολιτικοί αρχηγοί ελληνικών κομμάτων ζήτησαν εξηγήσεις για το θέμα αυτό από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και ερωτηθείς τι απαντά η Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση. Η λήψη απόφασης για τον πρόσφατο ανασχηματισμό ήταν αποκλειστικά επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη βάση δικής του αξιολόγηση. Δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση αυτός ο ισχυρισμός».

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε για τα βρετανικά χτυπήματα κατά των Χούθι πριν αυτά γίνουν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης σε σχέση με τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων. Αυτό που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση ή εμπλοκή με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «είναι σχετική, άλλωστε, και η επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top