ΔΙΕΘΝΗ

Γιόσεφ Φριτζλ: To τέρας που φυλάκισε και βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια μπορεί σύντομα να αποφυλακιστεί

Γιόσεφ Φριτζλ: To τέρας που φυλάκισε και βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια μπορεί σύντομα να αποφυλακιστεί

Το «τέρας της Αυστρίας», που κράτησε φυλακισμένη την κόρη του επί 24 ολόκληρα χρόνια σε ένα κρυφό κελάρι, βιάζοντάς την και κάνοντας 7 παιδιά μαζί της, μπορεί σύντομα να αποφυλακιστεί, αφού μία ειδικός έκρινε ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την κοινωνία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o διεστραμμένος Γιόσεφ Φριτζλ, που καταδικάστηκε το 2009 σε ισόβια για αιμομιξία, βιασμό, παράνομη κράτηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια (για τον θάνατο ενός από τα παιδιά που απέκτησε με την κόρη του) δικαιούται φέτος να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, αφού έχει εκτίσει 15 χρόνια. Οι πιθανότητες να γίνει δεκτό αυτό το αίτημα έχουν αυξηθεί, εξηγεί το δημοσίευμα, εξαιτίας μιας σχετικά πρόσφατης έκθεσης εμπειρογνώμονα, σύμφωνα με την οποία ο 88χρονος άνδρας δεν είναι πλέον επικίνδυνος.

Στην έκθεση που συνέταξε η Χάιντι Κάστνερ, μία από τις κορυφαίες ειδικούς της Αυστρίας στην ψυχιατροδικαστική, επισημαίνεται ότι ο πιο διαβόητος ίσως κακοποιός της χώρας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προκαλέσει κακό σε κανέναν, αφού χρειάζεται «πι» ακόμα και για να περπατήσει λίγα βήματα. Ο Φριτζλ, που πάσχει από άνοια, βρίσκεται συχνά σε κατάσταση πνευματικής σύγχυσης, μιλάει στην τηλεόραση, πιστεύει ότι είναι pop star και μιλάει για επισκέψεις από συγγενείς του που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Προς το παρόν, ο 88χρονος κρατείται σε μονάδα υψίστης ασφαλείας για ψυχικά διαταραγμένους εγκληματίες στη Φυλακή Στάιν. Σύντομα όμως, και με βάση τα νέα δεδομένα, μπορεί να μεταφερθεί σε απλό κέντρο κράτησης ή να αποφυλακιστεί για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του σε κέντρο υποβοηθούμενης διαβίωσης.

Η Κάστνερ, που προετοίμαζε για μήνες την έκθεση για τον διαβόητο κακοποιό, θεωρεί υπερβολή να συνεχίσει να κρατείται ο ηλικιωμένος και ευπαθής Φριτζλ σε σωφρονιστικό ίδρυμα για άκρως επικίνδυνους εγκληματίες. Θεωρεί ότι η μεταφορά του σε μια απλή φυλακή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τη μελλοντική αποφυλάκιση υπό όρους.

Η εφημερίδα Kleine Zeitung επισημαίνει πάντως ότι το περιβάλλον μιας απλής φυλακής πιθανόν να μην είναι πια κατάλληλο για τον ηλικιωμένο άνδρα με την επιβαρυμένη υγεία. Γι' αυτό και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ίσως οι αρμόδιοι κρίνουν τελικά προτιμότερο να αποφυλακιστεί ο Φριτζλ, ώστε να ζήσει σε ένα κέντρο όπου θα μπορεί να λαμβάνει φροντίδα.

«Έχω ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για να ζητήσουμε αποφυλάκιση υπό όρους. Αν το αίτημα εγκριθεί, κάτι που θεωρώ ότι θα γίνει, θα διασφαλίσω ότι θα πάει σε ένα κέντρο για ευπαθείς ανθρώπους» δήλωσε η δικηγόρος του Φριτζλ, Άστριντ Βάγκνερ.

Η κόρη του Φριτζλ εξαφανίστηκε το 1984 σε ηλικία 18 ετών, και χρειάστηκε να περάσουν 24 ολόκληρα χρόνια μέχρι να της δοθεί η ευκαιρία να ανακτήσει την ελευθερία της, σε μια επίσκεψη στο νοσοκομείο. Ο πατέρας της είχε χτίσει ο ίδιος το υπόγειο «καταφύγιο» όπου θα την κρατούσε αιχμάλωτη για δεκαετίες, προκειμένου να τη βιάζει όποτε ήθελε. Επτά φορές η σεξουαλική κακοποίηση της άτυχης γυναίκας κατέληξε σε εγκυμοσύνη. Τρία από τα παιδιά που γεννήθηκαν από τους βιασμούς παρέμειναν στο κελάρι μαζί της, ένα πέθανε στα χέρια του Φριτζλ λίγες μέρες μετά τη γέννα, και τα άλλα τρία ανατράφηκαν από τον Φριτσλ και τη σύζυγό του Ρόζμαρι, η οποία πιστεύεται ότι είχε πλήρη άγνοια για την εφιαλτική μοίρα της αγνοούμενης κόρης της. Η γυναίκα πίστευε ότι τα παιδιά που έβρισκε στην πόρτα του οικογενειακού σπιτιού ήταν της κόρης της, και ότι η «εξαφανισμένη κοπέλα» τα είχε εγκαταλείψει εκεί προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες της μητρότητας.

Σε βιβλίο που έγραψε με τη βοήθεια της δικηγόρου του και εκδόθηκε πέρυσι, ο Φριτζλ δηλώνει «καλός άνθρωπος» και εκφράζει απορία για το γεγονός ότι η σύζυγός του «έκοψε» όλες τις επαφές μαζί του, αφού στην πραγματικότητα είναι «υπεύθυνος οικογενειάρχης». Μεταξύ άλλων, ο Φριτζλ ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει πολλά παιδιά εκτός γάμου μέσω των παράνομων δεσμών που διατηρούσε, και ότι ένας από τους νόθους γιους του είναι από την Αφρική και εργάζεται πλέον ως δικηγόρος. Αναφορικά με τη σύλληψή του το 2008, αναφέρει ότι εκείνη την περίοδο αισθανόταν «απολύτως μόνος» αφού δεν μπορούσε να εμπιστευτεί κανέναν για να μοιραστεί τις σκέψεις του. Αναφορικά με τη ζωή του στη φυλακή Στάιν, ο Φριτζλ λέει ότι αισθάνεται πως έχει υψηλότερο status συγκριτικά με άλλους κρατουμένους, και μιλά για τα «εκατοντάδες γράμματα» που έχει λάβει αυτά τα χρόνια, κυρίως από γυναίκες που δηλώνουν ερωτευμένες μαζί του. Σε γενικές γραμμές, όπως λέει, έχει φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους φυλακισμένους, ωστόσο αποφεύγει να προαυλίζεται, επειδή υπάρχουν κάποιοι λίγοι «που θέλουν να τον σπάσουν στο ξύλο».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top