ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία βουλευτών Επ. Εσωτερικών για την πορεία υλοποίησης μεταρρύθμισης ΤΑ

Ανησυχία βουλευτών Επ. Εσωτερικών για την πορεία υλοποίησης μεταρρύθμισης ΤΑ

Ανησυχία εξέφρασαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Εσωτερικών εξέτασε την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΤΑ σε ό,τι αφορά την Επαρχία Αμμοχώστου.

«Μετά και την ολοκληρωμένη ενημέρωση της οποίας τύχαμε και από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την Ένωση Δήμων και από την Ένωση Κοινοτήτων, αλλά και από όλους τους τοπικούς άρχοντες, οφείλω να ομολογήσω ότι ανησυχούμε ακόμη περισσότερο (σε σχέση με) τις αρχικές μας ανησυχίες», δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» και η Επιτροπή και οι βουλευτές έχουν καλέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους αρμόδιους φορείς, με την αίσθηση του επείγοντος, να πιέσουν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πολύ πιθανόν όλα όσα ψήφισε η Βουλή σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση να μην εφαρμοστούν, διότι «είτε κάποιοι κωλυσιεργούν είτε έχουν άλλες προτεραιότητες».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως είπε, η μεγάλη εικόνα είναι ότι πολλά πράγματα που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει δεν έγιναν, με κίνδυνο να μην μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι θα προηγηθούν εκλογές με βάση το νέο σύστημα.

Ανέφερε, τέλος, πως θα ακολουθήσει την 1η Φεβρουαρίου η εξέταση από την Επιτροπή Εσωτερικών της πορείας υλοποίησης της μεταρρύθμισης σε ό,τι φορά τη Λευκωσία,

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι η μεταρρύθμιση ήρθε για να υλοποιηθεί και να υλοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των αιρετών ή άλλων αξιωματούχων και κάλεσε τόσο τους υπηρεσιακούς που χειρίζονται το θέμα της μεταρρύθμισης, όσο και το ίδιο το Υπουργείο, να εργαστούν εντατικά προς υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Σύκας πρόσθεσε πως δυστυχώς κάποιοι, από τους αιρετούς αξιωματούχους «είτε δεν το παίρνουν στα σοβαρά, είτε θεωρούν ότι απλά κάνουμε μια μεταρρύθμιση, ωσάν και μέχρι πρότινος να ήταν όλα ρόδινα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δήλωσε τέλος πως ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί την υλοποίηση και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της μεταρρύθμισης χωρίς προσκόμματα, οξείες και περισπωμένες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Υπουργός θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε μεγάλη ανησυχία καθώς στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας ακούστηκαν από όλους ανησυχίες και επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει και μια κουλτούρα συνεργασίας.

«Διαπιστώσαμε ότι ο καθένας προσπαθεί να πάρει τον Οργανισμό στην περιοχή του, ανεξάρτητα του πώς θα εξυπηρετούνται οι υπόλοιποι πολίτες», είπε και πρόσθεσε πως «αυτή την ώρα δεν φτάνει να λέμε ότι δεν θα πετύχει η μεταρρύθμιση της ΤΑ και να ψάχνουμε ενόχους για να δικαιολογηθούμε».

«Όλοι, Βουλή, Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι άρχοντες της ΤΑ πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη γιατί πρέπει να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση, καθώς είναι προς όφελος των πολιτών και από τον Ιούλιο και μετά θα κριθεί στην πράξη αν η μεταρρύθμιση αυτή πραγματικά θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως δεν μπορεί κανένας να απαλλάσσεται των ευθυνών του και όλοι θα πρέπει να κριθούν αναλόγως της προσπάθειας που κατέβαλαν για να πετύχει το εγχείρημα.

Πολεδομικό Σχέδιο Αγίας Νάπας

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας συζητήθηκε και το θέμα του πολεοδομικού σχεδίου Αγίας Νάπας, αναφέροντας ότι και εκεί υπάρχουν παράπονα για καθυστερήσεις.

Η κ. Ατταλίδου δήλωσε ότι τα πολεοδομικά σχέδια δεν πρέπει να εξυπηρετούν μόνο τις παρούσες ανάγκες και πως «θα πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη γενιά και τη μεθεπόμενη γενιά γιατί η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και θα πρέπει να διαφυλάξουμε και τη χρήση της γεωργικής γης, δεν μπορούμε να τα θυσιάσουμε όλα για την οικοδομική ανάπτυξη, καθώς η Κύπρος είναι νησί και θα πρέπει να διασφαλίσει και την επισιτιστική ασφάλεια, πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να διαφυλάξουμε τη χρήση του νερού έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε αυτό το νησί με ευημερία».

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών για παραχώρηση κρατικής γης

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας συζητήθηκε και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη για εισαγωγή ρυθμίσεων (πλειοδοτικών διαγωνισμών) ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση της κρατικής γης με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης η πρόταση νόμου έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό, το οποίο υπάρχει σήμερα.

Εξήγησε ότι η σημερινή κατάσταση δημιουργεί αποστέρηση εσόδων από το κράτος και την κοινωνία, προωθεί την αδιαφάνεια και κατ’ επέκταση τη διαφθορά, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος και με διαφανείς διαδικασίες να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι με βάση ενημέρωση που υπήρξε στην Επιτροπή, δύο μήνες μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου έχουν καταρτιστεί κανονισμοί, οι οποίοι ουσιαστικά υιοθετούν τη φιλοσοφία της πρότασης. «Την ίδια στιγμή όμως ακούσαμε» πρόσθεσε, «ενστάσεις από τη Νομική Υπηρεσία».

Πρόσθεσε ότι θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό περιθώριο, για ετοιμασία των κανονισμών στους οποίους, σύμφωνα με την εκτελεστική εξουσία, ενσωματώνονται οι πρόνοιες της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί, και σε περίπτωση που έρθουν οι κανονισμοί με αυτή τη φιλοσοφία τότε καλώς, διαφορετικά θα προχωρήσει η συζήτηση της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top