ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση νόμου για προστασία αιτητών του «Ενοικίου Έναντι Δόσης» από εκποιήσεις

Πρόταση νόμου για προστασία αιτητών του «Ενοικίου Έναντι Δόσης» από εκποιήσεις

Πρόταση νόμου που στοχεύει στην προστασία της κατοικίας αιτητή στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» από εκποίηση, συζητείται την Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με δέσμευση να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη.

Η πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστοφίδη και Ανδρέα Πασιουρτίδη φαίνεται ότι συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων.

Είχε κατατεθεί για ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της προηγούμενης Πέμπτης, ωστόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ζήτησε να πάει πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών ώστε να διαμορφωθεί το λεκτικό όσο το δυνατό καλύτερα, για να είναι βέβαιο ότι εκείνοι που εμπίπτουν στο Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης δεν θα αντιμετωπίσουν εκποίηση της κατοικίας τους προτού εγκριθούν για ένταξή τους στο Σχέδιο. Παράλληλα ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ το εκφράζει η προστασία των ατόμων που εμπίπτουν σε αυτό το σχέδιο.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου» ώστε η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώρηση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος στο επαρχιακό δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου εντός 45 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης.

Με την πρόταση θεωρείται ότι επιτυγχάνεται η προστασία της κύριας κατοικίας των ενυπόθηκων οφειλετών που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη τους στο υπό αναφορά σχέδιο μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της εν λόγω αίτησης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είχε δηλώσει στην Ολομέλεια την περασμένη Πέμπτη ότι η πρόταση νόμου έρχεται να διορθώσει μια παράλειψη στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», συγκριτικά με το σχέδιο «Εστία», αφού δεν συμπεριλήφθηκε πρόνοια για να μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο κάθε αιτητής, του οποίου η αίτηση εξετάζεται ώστε να μην προχωρά η διαδικασία εκποίησης της κατοικίας του. Ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα ενώπιον τους και ότι ο Υπουργός Οικονομικών συμφωνεί πλήρως με τη φιλοσοφία της τροπολογίας.

Ωστόσο δέχτηκε να πάει η πρόταση στην Επιτροπή αφού όπως είπε, υπάρχει φόβος για πιθανή κατάχρηση, με τη δέσμευση να έρθει η πρόταση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Τη στήριξή του στη φιλοσοφία της πρότασης είχε εκφράσει τόσο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ζήτησε υπάρξει προσοχή για να αποφευχθούν λάθη, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε να κληθεί και η Κεντρική Τράπεζα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι με τροπολογία του θα ζητήσει να λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς αποφυγής εκποίησης όχι μόνο η αίτηση στο Σχέδιο αλλά και υποβολή ένστασης.

Για τη συζήτηση του θέματος κλήθηκαν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, η Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top