ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Συμβούλιο: «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2030 η Κύπρος - Συνεισφορά από το κράτος ύψους €6.5 εκατ.

Υπ. Συμβούλιο: «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2030 η Κύπρος - Συνεισφορά από το κράτος ύψους €6.5 εκατ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του Συνεδρία, αποφάσισε, μετά από πρόταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως στην πόλη της Κύπρου που θα επιλεγεί ως η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το έτος 2030 παραχωρηθεί συνεισφορά από το κράτος ύψους €6.5 εκατ.

Το ποσό αυτό θα αφορά σε λειτουργικές δαπάνες και θα καλύπτει μέχρι και το 60% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης σε σχέση με τις δαπάνες αυτές. Στις λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται οι διοργανώσεις καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι δραστηριότητες προβολής και προώθησης και δαπάνες σχετικές με το διοικητικό κόστος της διοργάνωσης.

Να αναφέρω πως για τον ίδιο σκοπό, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017, το έτος 2011 είχε εγκριθεί αντιστοίχως από το κράτος χορηγία ύψους €5 εκατ. Στόχος της αύξησης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2030 είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα στην επιλεγείσα πόλη να οργανώσει με αρτιότερο τρόπο το σχέδιο δράσης της και να το εμπλουτίσει με ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα και προβεβλημένα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα και έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη των σχέσεων και την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου των λαών της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030» είναι πολύ σημαντική για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την Κυβέρνηση.

Η κατάκτηση του τίτλου θα έχει τεράστιο όφελος για τον τόπο, αλλά ακόμα πιο μεγάλο για την πόλη που θα τον κερδίσει, αφού θα της προσφέρει αναγνώριση και προβολή, προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Είναι παράλληλα ένα μέσο ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού μας αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Όπως ανέφερε και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, μιλώντας για αυτόν τον θεσμό, η ιδέα είναι «ότι πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα, ότι πρέπει να μιλήσουμε για πολιτισμό και ανταλλαγές, ότι έχουμε πολιτιστικό παρελθόν και πολιτιστικό μέλλον, ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. […] Γιατί ο πολιτισμός είναι ο καλύτερος και πιο περιεκτικός τρόπος για ειρήνη».

Είμαι βέβαιη ότι, για τις πόλεις που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή προς τη διεκδίκηση του τίτλου, η όλη διαδικασία θα αποτελέσει ένα πλούσιο ταξίδι, μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί το πόσο σημαντική θέση κατέχει ο πολιτισμός στη ζωή μας και πόσο ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Να σημειώσω ότι επιπλέον από το ποσό των €6.5 εκατ., η πόλη που θα επιλεγεί θα πάρει και το χρηματικό ποσό ύψους €1.5 εκατ. που συνοδεύει το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Παράλληλα, οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά- διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις τους που εμπίπτουν στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Με την ευκαιρία αυτή να ενημερώσω ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού ως η Διαχειριστική Αρχή του θεσμού αυτού διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα με στόχο να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση στους εκπροσώπους των πόλεων που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 09:00 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πανεπιστημιούπολη) και καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να παραστούν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top