ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από το Υπουργικό για τα «Φωτοβολταϊκά για όλους» - Οι κατηγορίες και τα ποσά

 «Πράσινο» από το Υπουργικό για τα «Φωτοβολταϊκά για όλους» - Οι κατηγορίες και τα ποσά

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2024, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου, το νέο «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες 2024-25».

Το εν λόγω Σχέδιο Χορηγιών, που θα εφαρμοστεί από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), προνοεί για επιχορήγηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος ή/και θερμομόνωσης οροφής σε υφιστάμενες κατοικίες. Το Σχέδιο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_το αύριο».

Με την έγκριση του Σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η διαδικασία εγγραφής «Συμμετέχοντων Εμπορευόμενων». Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ολοκληρωθεί η πιο πάνω διαδικασία.

Οι Κατηγορίες του Σχεδίου αφορούν:

(1)  Κατηγορία Α1: Φωτοβολταϊκά – Γενική Κατηγορία με χορηγία €375 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (4kW) – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές,

(2)  Κατηγορία Α2: Φωτοβολταϊκά – Ευάλωτα Νοικοκυριά με χορηγία €1.250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €6.250 (5kW),

(3)  Κατηγορία Α3: Φωτοβολταϊκά Για Όλους με χορηγία €250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (4kW) και επιπρόσθετα αποπληρωμή επένδυσης €1.000 ανά kW με μέγιστο «ποσό αποπληρωμής» €4.000,

(4)  Κατηγορία Β1: Θερμονόνωση Οροφής – Γενική Κατηγορία με χορηγία 50% και μέγιστο ποσό χορηγίας €2.500 ή/και €25,00 ανά τ.μ. – 50% αύξηση για ορεινές περιοχές,

(5)  Κατηγορία Β2: Θερμομόνωση Οροφής – Ευάλωτα Νοικοκυριά με χορηγία 75% και μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750 ή €37,50 ανά τ.μ.

Σε σχέση με το αντίστοιχο Σχέδιο Χορηγιών που είχε εφαρμοστεί το 2022–2023, στο νέο Σχέδιο Χορηγιών έχουν γίνει οι πιο κάτω σημαντικές αλλαγές:

  • Δημιουργία της νέας Κατηγορίας Α3: Φωτοβολταϊκά Για Όλους με δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος από πολίτες που δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο.
  • Δημιουργία νέας ειδικής Κατηγορίας Β2: Θερμομόνωση Οροφής για Ευάλωτα Νοικοκυριά Α με αυξημένη χορηγία.
  • Πρόνοια για εφάπαξ επιβράβευση (bonus) €750 σε περίπτωση που υλοποιηθούν και τα δύο είδη επενδύσεων (φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση οροφής) στην ίδια οικία.
  • Τροποποίηση διαδικασίας υλοποίησης και υποβολής αίτησης (η διεκπεραίωση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά), με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους αιτητές και την επίσπευση του χρόνου καταβολής της χορηγίας.
  • Οι εγκαταστάσεις θα γίνονται από εμπορευόμενους, εγγεγραμμένους στον κατάλογο «Συμμετέχοντων Εμπορευόμενων». Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι αιτητές κατά την υποβολή της αίτησης και παράλληλα εξασφαλίζεται προς όφελός τους 7ετής εμπορική εγγύηση, η οποία ενισχύει τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
  • Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα λαμβάνουν προέγκριση πριν την υλοποίηση της επένδυσης, διαδικασία που διασφαλίζει για τον αιτητή τη δυνατότητα επιχορήγησης και για τον φορέα υλοποίησης μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου, ενώ επισπεύδει σημαντικά τον χρόνο καταβολής της χορηγίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο οι τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/5) στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, παρά την έξοδο της Αλάμπρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top