ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώση μπαλκονιού: «Προειδοποιήσαμε τους ιδιοκτήτες με επιστολές από το 2019», λέει ο Δήμαρχος Γερμασόγειας

Πτώση μπαλκονιού: «Προειδοποιήσαμε τους ιδιοκτήτες με επιστολές από το 2019», λέει ο Δήμαρχος Γερμασόγειας

Το θέμα της επικινδυνότητας παλιών οικοδομών επαναφέρει η πτώση μπαλκονιού πολυκατοικίας στο Δήμο Γερμασόγειας. Ο Δήμος είχε προειδοποιήσει, με δυο επιστολές του, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς, ενώ ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής, Αντρέας Παπάς, κάνει λόγο για «καλούς και κακούς ιδιοκτήτες» και ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας.

Το περιστατικό καταγράφηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας, επί της οδού Γεωργίου Α’, να υποχωρεί και να καταλήγει σε βεράντα του πρώτου ορόφου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί οποιοσδήποτε.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, ανέφερε ότι το 2019 είχε αποσταλεί επιστολή στη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, στην οποία γίνονταν συστάσεις για λήψη μέτρων, αφού εξ’ όψεως φαινόταν ότι η πολυκατοικία παρουσίαζε πρόβλημα.

Σε επιστολή της μετά από ένα περίπου μήνα, πρόσθεσε, η διαχειριστική επιτροπή διαβεβαίωσε πως θα διόριζε πολιτικό μηχανικό για να ελέγξει τη στατικότητα του κτιρίου και θα προχωρούσε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Τον Μάιο του 2022, συνέχισε ο κ.Ξυδιάς, υπήρξε ενημέρωση από επιστάτη του Δήμου, ότι το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί και με νέα επιστολή του, ο Δήμος ζήτησε εκ νέου από τη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, να επιληφθεί του ζητήματος.

Προφανώς και δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις μας, συνέχισε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ένα από τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας. Ο Δήμος, συνέχισε, απέστειλε σήμερα συνεργείο για καθαρισμό των χαλασμάτων και τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων, ενώ έχει εκ νέου αποστείλει επιστολή στη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας.

«Εάν σε ένα μήνα δεν ανταποκριθούν, τότε πλέον θα αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά εναντίον τους», είπε και διερωτήθηκε κατά πόσο ένα βαρύ πρόστιμο θα έλυνε το πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προθυμία από τους ιδιοκτήτες για διάθεση 2-3 χιλιάδων για επιδιόρθωση του προβλήματος.

Λέγοντας πως έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε επικίνδυνες πολυκατοικίες στα όρια του Δήμου Γερμασόγειας, ο Κυριάκος Ξυδιάς σημείωσε πως είναι οικονομικά αδύνατον για τον Δήμο να αναλάβει την επιδιόρθωση τους, να εξεύρει χώρο διαμονής των ενοίκων και να αναμένει ότι θα πάρει πίσω το κόστος που θα επωμιστεί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής της πολυκατοικίας, Αντρέας Παπάς, ανέφερε πως εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται προσπάθειες για ανακαίνιση και συντήρηση της πολυκατοικίας, «αλλά εισπράξαμε μόνο το 50% του κόστους».

«Είμαι για 35 χρόνια Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής στην πολυκατοικία, δυστυχώς έχουμε και τους καλούς, έχουμε και τους κακούς ιδιοκτήτες», είπε και πρόσθεσε ότι «οι νομοθεσίες μας είναι τέτοιες που δεν βοηθούν στην καλή συντήρηση των πολυκατοικιών και πρέπει άμεσα το κράτος, η Βουλή, να αλλάξουν τους νόμους, να τους κάνουν πιο απλούς για να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις συντηρήσεις στις πολυκατοικίες».

Ο ίδιος πρότεινε μάλιστα τη θέσπιση κανονισμών, που θα επιτρέπει σε μια διαχειριστική επιτροπή πολυκατοικίας, να προχωρεί σε άμεση εξασφάλιση δανείου από τραπεζικό ίδρυμα, με ταυτόχρονη υποθήκευση περιουσιών των ιδιοκτητών.

Μέτρα για ασφάλεια κατασκευών ζητά ο ΣΠΟΛΜΗΚ μετά τη νέα κατάρρευση μπαλκονιού

Μετά τη νέα κατάρρευση μπαλκονιού σε πολυκατοικία στη Λεμεσό, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ) εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια ανθρώπινων ζωών και καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα. Η κατάρρευση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΠΟΛΜΗΚ, ακολουθεί παρόμοιο περιστατικό στις 13 Δεκεμβρίου, ενισχύοντας την ανάγκη για τακτική επιθεώρηση και συντήρηση κτιρίων.

«Η ύπαρξη γερασμένου κτηριακού αποθέματος, το οποίο είναι ταυτόχρονα ασυντήρητο, και το γεγονός ότι συνεχίζονται να γίνονται επεκτάσεις και άλλες επεμβάσεις σε κτήρια, χωρίς την απαιτούμενη μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη των εργασιών, έχει ως αποτέλεσμα πρόσφατες περιπτώσεις αστοχιών και καταρρεύσεων τμημάτων κτηρίων», αναφέρεται.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων για την οποία ο ΣΠΟΛΜΗΚ πρωτοστάτησε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Καλεί τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες έχουν τη νομική ευθύνη για την αδειοδότηση ασφαλών κατασκευών ικανοποιητικής αντοχής αλλά και για την επιβολή μέτρων ή/και προώθηση ενεργειών για την άρση της επικινδυνότητας οποιασδήποτε οικοδομής στην περιοχή ευθύνης τους, να ενεργήσουν αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη που προβαίνει σε επεμβάσεις και εργασίες ανακαίνισης, προσθηκο-μετατροπών και συντήρησης κτηρίων, να συμβουλεύεται αρμόδιο Πολιτικό Μηχανικό, εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή, ποιοτική και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών, η ανάθεση των εργασιών σε καταρτισμένους επαγγελματίες εργολάβους και εργατοτεχνίτες που έχουν την απαραίτητη κατάρτιση, τεχνογνωσία και τα μέσα.

«Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των κατασκευών, επιπρόσθετα από την νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων και την ανάπτυξη της κουλτούρας συντήρησης, απαιτείται η ανάπτυξη κουλτούρας επαγγελματισμού, δηλαδή ανάθεσης των εργασιών σε αδειούχους επαγγελματίες», σημειώνεται.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών και της κοινωνίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογικές ενέργειες από την πολιτεία, τους οργανωμένους φορείς και τις επαγγελματικές οργανώσεις.

Ο ΣΠΟΛΜΗΚ καλεί την πολιτεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προωθήσουν ενέργειες για το σκοπό αυτό και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top