ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Οι Τ/κ είναι πολίτες της ΚΔ, ενός κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου»

ΠτΔ: «Οι Τ/κ είναι πολίτες της ΚΔ, ενός κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου»

Το μήνυμα ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, διεθνώς αναγνωρισμένου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο μετά την ανακοίνωση της δέσμης των 14 μέτρων για στήριξη των Τπουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής, προσερχόμενος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για τον απολογισμό των πεπραγμένων του για το 2023 και κληθείς να αναφέρει ποιό είναι το μήνυμα που θέλει η Κυβέρνηση να στείλει προς τους Τ/κ με την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Κυβέρνηση δείχνει στην πράξη ότι η ΚΔ είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ διεθνώς αναγνωρισμένο και όχι ένα ψευδοκράτος.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ό,τι αφορά το μέτρο εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι το 2007 επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε 5 κριτήρια στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας και σταμάτησε, όπως είπε, η εξέταση τους. Και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα, οι αιτήσεις θα αρχίσουν να εξετάζονται.

«Θα εξετάσουμε τις αιτήσεις που έγιναν και στη βάση της νομιμότητας, των νόμων, των κανονισμών της ΚΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ληφθούν αποφάσεις» τόνισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στο μέτρο για διεύρυνση του καταλόγου προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση», υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή και με το ΚΕΒΕ και με την ΟΕΒ.

«Γνωρίζουν πριν την δημοσιοποίηση, είχα επαφές μαζί τους και αυτό που ανακοινώθηκε είναι σε συνεννόηση μαζί τους» σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από πλευράς ΣΕΚ αναφέρθηκε σήμερα ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο Πρόεδρος σχολίασε ότι αν και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη ο κατάλογος των συγκεκριμένων έξι προϊόντων, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις. «Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες των περιπτώσεων, ναι, με τον Κανονισμό που συμφωνήθηκε από πλευράς της ΚΔ το 2004» είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top