ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις ΔΗΚΟ - Κυβέρνησης - Η διφορούμενη απάντηση Ν. Χριστοδουλίδη

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις ΔΗΚΟ - Κυβέρνησης - Η διφορούμενη απάντηση Ν. Χριστοδουλίδη

Η 5η Φεβρουαρίου 2023 ήταν η πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να έχει δίπλα του τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία τον στήριξαν σε κάθε του βήμα, μέχρι την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ένα χρόνο μετά την ίδια μέρα, τα πράγματα στις σχέσεις των κομμάτων που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έχουν αλλάξει. Παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην βγαίνει προς τα έξω, η δυσαρέσκεια κάποιων στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Στο ΔΗΚΟ, η δυσαρέσκεια δεν κρύβεται, με στελέχη του κόμματος να αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τις κινήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά κυρίως στο κυπριακό. Αυτά ήταν κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν τη Δευτέρα, στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Γραμματείας του κόμματος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα αγκάθια στις σχέσεις ΔΗΚΟ - Προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο πλευρών τέθηκαν θέματα συντονισμού κάτι που όπως ανέφερε στο "Τ" πηγή από το ΔΗΚΟ δεν υπάρχει, σημειώνοντας πως "δεν είναι δυνατόν, να μαθαίνουμε τις όποιες αποφάσεις τελευταίοι", φέρνοντας ως παράδειγμα τον ανασχηματισμό, τους διορισμούς στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, αλλά και την έλλειψη επικοινωνίας με τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας ζητούν τη στήριξη του ΔΗΚΟ για τα νομοσχέδια που καταθέτουν στη βουλή, χωρίς καμία διαβούλευση.

Το κυπριακό και το...σκληρό ΔΗΚΟ

Το εθνικό θέμα απασχολεί ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ, το οποίο ως γνωστό απορρίπτει το πλαίσιο Γκουτέρες, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν απορρίπτει μεν, δεν αποδέχεται ως έχει δε, αφού πολλάκις έχει δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευτεί μέρος του πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που ζητεί το κόμμα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Τ" στην κοινή συνεδρία της Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ακούστηκαν φωνές από την λεγόμενη ομάδα του "σκληρού" ΔΗΚΟ. Ζαχαρίας Κουλίας, Παύλος Μυλωνάς και Χρήστος Ορφανίδης, με τον τελευταίο να ζητεί εξηγήσεις και για τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ σε σχέση με το φυσικό αέριο. Ο βουλευτής είχε υποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το φυσικό αέριο με την κατοχική Τουρκία, πριν τη συνολική επίλυση του κυπριακού. Η συζήτηση επεκτάθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στο θέμα των μονομερών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τους Τ/Κ.

Η διφορούμενη απάντηση του ΠτΔ

Ερωτηθείς αναφορικά με τη συνάντησή του με τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ και αν το κόμμα έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι "όλες οι αποφάσεις αφορούν εμένα, άρα η οποιαδήποτε ευθύνη, ή δυσαρέσκεια είναι προς το δικό μου πρόσωπο, όπως και η ευθύνη για κάθε επιλογή."

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top