ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εικονικοί γάμοι: Στο κελί για πέντε ημέρες τα 13 πρόσωπα που αποτελούσαν μέρος του κυκλώματος

Εικονικοί γάμοι: Στο κελί για πέντε ημέρες τα 13 πρόσωπα που αποτελούσαν μέρος του κυκλώματος

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε σήμερα για πέντε ημέρες το διάταγμα κράτησης 13 ατόμων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση τέλεσης εικονικών γάμων και άλλα αδικήματα.

Τα 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διοργάνωσε η Europol, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol» και είχαν οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης μέχρι σήμερα 7 Φεβρουαρίου, οπότε και οδηγήθηκαν εκ νέου ενώπιον του Σώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου, τα 13 πρόσωπα, φαίνεται να αποτελούσαν μέρος κυκλώματος το οποίο φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση και διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν από τους εικονικούς γάμους, τα 13 πρόσωπα φέρεται να εμπλέκονται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, δόλια τέλεση γάμου και τον εξαναγκασμό θυμάτων να τελέσουν εικονικούς γάμους, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκε η Κύπρος, με την υποστήριξη της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust, ενώ κατά τη διάρκεια της συνελήφθησαν ένα πρόσωπο στη Λετονία και ένα στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον αριθμού προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους, που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης στις 29 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κοινής δράσης των συμμετεχόντων στην επιχείρηση, οι αρχές της Κύπρου, της Λετονίας και της Πορτογαλίας, προχώρησαν στη διεξαγωγή ερευνών σε υποστατικά και στη σύλληψη συνολικά 15 προσώπων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Τέσσερις από τους συλληφθέντες, φαίνεται να αποτελούν τους κύριους υπόπτους της υπόθεσης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα, ηλικίας 37 και 24 ετών, που συνελήφθησαν στην Κύπρο και δύο άλλα 45 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στο εξωτερικό, στη βάση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές αρχές. Για τους δύο συλληφθέντες που συνελήφθηκαν στο εξωτερικών έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για έκδοσή τους στην Κύπρο.

Την υπόθεση διερευνούν τα ΤΑΕ Λάρνακας και Λευκωσίας και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ).

* Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Θα κινήσει διαδικασίες ο Αρχιεπίσκοπος κατά συνοδικών;

Kωνσταντίνα Ευριπίδου: Το μήνυμα που της άφησε η κόρη της στο tablet και τη συγκίνησε

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτιαΣτα... χαρακώματα Νικόλας-Χρίστου: «Είναι σύμπτωση όπου βρίσκουμε το ΕΛΑΜ, βρίσκουμε και κουκουλοφόρους;» - «Μην μου φορτώνετε ευθύνες»

Στα... χαρακώματα Νικόλας-Χρίστου: «Είναι σύμπτωση όπου βρίσκουμε το ΕΛΑΜ, βρίσκουμε και κουκουλοφόρους;» - «Μην μου φορτώνετε ευθύνες»

Στην υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ επικεντρώθηκε η συζήτηση Προέδρου ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top