ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊνμάιερ: Τι αφήνει η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο

Σταϊνμάιερ: Τι αφήνει η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο

Κυπριακό, ευρωτουρκικά, μεταναστευτικό και θέματα ενέργειας ήταν στην ατζέντα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Γερμανίας, στην Κύπρο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο νησί, έστειλε σημαντικά μηνύματα σε ότι αφορά στο κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του στηρίζει τη νέα προσπάθεια των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, προειδοποίησε την Τουρκία για ενδεχόμενες επιπτώσεις, καλώντας την, να συνεργαστεί.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας, ο κ. Σταϊνμάιερ είπε μεταξύ άλλων ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια διαίρεσης στο νησί. Σε ότι αφορά στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ επισήμανε ότι αυτός, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΕ για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των τελευταίων ετών και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την αποστολή αστυνομικών για να συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, για πρώτη φορά.

Σημειώνεται ότι επισκέψεις στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, στο Γυμνάσιο στο Πλατύ Αγλαντζιάς και στο χωριό Λεύκαρα περιλαμβάνει το σημερινό (13/2) πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, το πρωί θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς και θα παρακολουθήσει το πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης γερμανικών. Θα παραστεί, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου. O κ. Σταινμάιερ θα τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών και θα ξεναγηθεί στον χώρο. Επίσης, ο Γερμανός Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με διαμένοντες και προσωπικό του Κέντρου.

Ακολούθως, θα μεταβεί στο χωριό Λεύκαρα, όπου και θα ξεναγηθεί, και το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Κάτω Δρυ προτού αναχωρήσει από την Κύπρο.

Αποφεύγει το Βερολίνο το θέμα του διορισμού Ευρωπαίου Απεσταλμένου

Αν και η Λευκωσία  έχει επενδύσει στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου για ένα ακόμα θέμα, εκείνο του διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ, ο κ. Σταϊνμάιερ απέφυγε να τοποθετηθεί, ερωτηθείς σχετικά. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το ζήτημα, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επισημαίνει το γεγονός ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει τον ρόλο των ΗΕ.

Ολγκίν: Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο επαφών

Ενώ ο Πρόεδρος της Γερμανίας επιστρέφει σήμερα στο Βερολίνο, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των επαφών της σε Λευκωσία- Αθήνα και Άγκυρα, ακούγοντας τις θέσεις όλων των πλευρών ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσει τον ΓΓ των ΗΕ, στην Νέα Υόρκη. Η κυρία Ολγκίν άκουσε τη σταθερή θέση της Λευκωσίας για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ και από την άλλη τις τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Προαπαιτούμενο σύμφωνα με τα όσα άκουσε τόσο από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας όσο και από τον κατοχικό ηγέτη, είναι η διασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας.

Η κυρία Ολγκίν η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιστρέψει στο νησί στα μέσα Μαρτίου, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, ένας στόχος ο οποίος αυτή η στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολος.

Το κυπριακό στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Γκουτέρες στη ΝΥ

Για την ευκαιρία που δίδεται στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ο κύριος Γεραπετρίτης επανέλαβε αυτό το οποίο τόνισε τόσο ο ίδιος όσο και ο  Έλληνας πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top