ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί το… tea time των Βρετανών κινδυνεύει από τους αντάρτες Χούθι

Γιατί το… tea time των Βρετανών κινδυνεύει από τους αντάρτες Χούθι

Οι λάτρεις του τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν ότι η πιο ιερή παράδοση της χώρας – το tea time – κινδυνεύει από τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πρώτο σημάδι διαταραχής στην αποστολή τσαγιού στη χώρα καταγράφηκε στην ανακοίνωση της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury's: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα εφοδιασμού που επηρεάζουν την εθνική προμήθεια μαύρου τσαγιού. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία και ελπίζουμε να επανέλθουμε σε πλήρη προμήθεια σύντομα».

Σύμφωνα με το Euronews, ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανεμπορίου, δήλωσε στους Times: «Υπάρχει προσωρινή διακοπή σε ορισμένες γραμμές μαύρου τσαγιού, αλλά ο αντίκτυπος στους καταναλωτές θα είναι ελάχιστος, καθώς οι λιανοπωλητές δεν αναμένουν σημαντικές προκλήσεις».

Πάνω από το μισό βρετανικό τσάι προέρχεται από την Ινδία και την Κένυα, με τη συγκεκριμένη αλυσίδα εφοδιασμού να εξαρτάται από τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας, εξηγεί το Ινστιτούτο Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου.

Η εξάπλωση της κουλτούρας του τσαγιού
Το τσάι αποτελεί κεντρικό μέρος της σύγχρονης βρετανικής κουλτούρας. Η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατά κεφαλήν καταναλωτής τσαγιού, μετά την Τουρκία και την Ιρλανδία, με το 84% των Βρετανών να πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Τα πρώτα δείγματα κατανάλωσης τσαγιού καταγράφονται στην περιοχή Γιουνάν της νότιας Κίνας, πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Η καλλιέργεια του τσαγιού εξαπλώθηκε από εκεί, με την πρώτη αποστολή των φύλλων στην Ευρώπη να γίνεται από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, που προμηθεύτηκε τσάι από το Μακάο το 1607.

Λίγο αργότερα, τον 17ο αιώνα, οι Άγγλοι άρχισαν να εισάγουν τσάι από το Μακάο, πιθανώς εξαιτίας της επιρροής της συζύγου του βασιλιά Καρόλου Β', της Πορτογαλίδας πριγκίπισσας Αικατερίνης της Μπραγκάνσα.

Κατά η διάρκεια του επόμενου αιώνα, το τσάι μετατράπηκε από προνόμιο των ανώτερων τάξεων – λόγω των υψηλών φόρων που επιβάλλονταν – σε δημοφιλές ρόφημα για όλους.

Τα «κολλήματα» των Βρετανών
Οι Βρετανοί προτιμούν το τσάι τους με λίγο γάλα. Αυτό οφείλεται στο ότι το γάλα μετριάζει την πικρή γεύση του τσαγιού, αλλά μία ακόμη αιτία μπορεί να είναι τα ευαίσθητα πορσελάνινα φλιτζάνια που χρησιμοποιούσαν από παλιά. Βάζοντας προηγουμένως λίγο γάλα στα φλιτζάνια, γλίτωναν το ξαφνικό σοκ του καυτού υγρού που θα μπορούσε να ραγίσει τα σκεύη τους.

Το τσάι με γάλα είναι τόσο αγαπητό, που περίπου το 98% των 100 εκατομμυρίων τσαγιών που παρασκευάζονται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν «a splash of milk», όπως λένε οι Βρετανοί.

Για να καταλάβετε πόσο δημοφιλής είναι η ώρα του τσαγιού στους Βρετανούς, το Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτρισμού διαθέτει επιπλέον ενέργεια λόγω των αυξημένων απαιτήσεων, όταν όλοι ανάβουν τους βραστήρες τους την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σαπουνόπερες όπως η «Coronation Street».

Βέβαια, το ρεκόρ κατέχει το ποδόσφαιρο. Η μεγαλύτερη καταπόνηση του ηλεκτρικού δικτύου καταγράφηκε μετά τη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990, μεταξύ της Αγγλίας και της Δυτικής Γερμανίας. Όλοι χρειάστηκαν ένα φλιτζάνι τσάι για να ηρεμήσουν μετά την ψυχοφθόρα ήττα...

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top