ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω οι τιμές σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα - «Ισορροπεί» την τσέπη η μείωση σε είδη ένδυσης και υπόδησης

Πάνω οι τιμές σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα - «Ισορροπεί» την τσέπη η μείωση σε είδη ένδυσης και υπόδησης

Τα πάνω κάτω ήρθαν τον Ιανουάριο στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών με αποτέλεσμα ο ρυθμός πληθωρισμού να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα, στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Ιανουάριο 202, η αποτίμηση που γίνεται καταδεικνύει ότι η διατήρηση του ρυθμού πληθωρισμού στα επίπεδα Δεκεμβρίου (1,7% έναντι 1,6%) οφείλεται στη μεγάλη μεταβολή στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση κατά -13%, ενώ η κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κατέγραψε θετική μεταβολή της τάξης του 0,15%.

Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφεται αύξηση κατά 2,81% στην κατηγορία τροφίμων, συνεπεία κυρίως της αύξησης κατά 4,4% στα γεωργικά προϊόντα. Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στις τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο Ιανουαρίου. Σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 31 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων 15 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του 3%.

Ποια προϊόντα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Συγκεκριμένα, σημαντικότερη αύξηση κατέγραψαν σε σχέση με τον Δεκέμβριο το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 16,7%, το αλεύρι κατά 11%, όλα σχεδόν τα κατεψυγμένα τρόφιμα με πρώτα τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 10,4%, το κατεψυγμένο ψάρι κατά 7,9% το κατεψυγμένο κρέας πανέ κατά 5,1%, τα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 3,1%, το γιαούρτι σε ποσοστό 5,6%, τα αυγά κατά 5,4%, οι χυμοί κατά 5,3%, ο κυπριακός καφές κατά 4,4%, τα αναψυκτικά κατά 3,9%, τα φρέσκα ψάρια/μαλάκια κατά 3,8% και το λάδι κατά 3%.

Μείωση κατέγραψαν τα λαχανικά/χόρτα κατά 24,3%, η ζάχαρη κατά 12,4%, το φρέσκο κρέας κατά 7,9%, το πουργούρι κατά 3,9%, τα αλλαντικά κατά 2,7%, τα τυριά κατά 2,1% και τα κουλούρια 2,1%.

Πόσα πάει το ακριβότερο καλάθι

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων, όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί στις 13/2/2024 στην καταγραφή τιμών 55 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 υπεραγορές της Λευκωσίας. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 8% ή €243,24 έναντι €225,06 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €237,81. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €7,23 – €7,76 σε σύνολο αγορών αξίας €95 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου, με βάση τα πορίσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση στον πληθωρισμό, εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 72% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο. Σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 12/2/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά για το γάλα, το ψωμί, τα λαχανικά, τη ζάχαρη, τον καφέ και τις βρεφικές πάνες στο 75 –100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον ΝικόλαοΟ ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top