ΥΓΕΙΑ

«Με παπούτσια ή χωρίς στο σπίτι» - Η λίστα με τους κινδύνους

«Με παπούτσια ή χωρίς στο σπίτι» - Η λίστα με τους κινδύνους

Πρόκειται για μόδα ή μήπως για εμμονή των υποχόνδριων;

Είναι το… σωστό να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι (το δικό μας ή των άλλων) ή μήπως είναι μια παρατραβηγμένη απαίτηση;

Και εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε: Σε αυτούς που αφήνουν τα υποδήματά τους έξω από την είσοδο του σπιτιού ή σε εκείνους που δεν τα αποχωρίζονται ποτέ;
Το δίλημμα «με παπούτσια ή χωρίς στο σπίτι» έχει εξελιχθεί σε debate τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό διότι όσο περισσότερο γίνεται τάση τόσο αυξάνονται και οι αντιδράσεις όσων εκτιμούν πως οι συνήθειες αυτές ανήκουν στη… σφαίρα του υπερβολικού.

Εξού και το ένθετο «Υγεία» φιλοξενεί την ανάλυση ενός ειδικού από την παγκοσμίου φήμης κλινική «Cleveland», ώστε η όποια απόφασή σας εφεξής να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα ο παθολόγος Dr. Daniel Sullivan υποστηρίζει πως ακόμη και εάν τα παπούτσια φαίνονται καθαρά, η σωστή «διάγνωση» δεν μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι.

Στην πραγματικότητα, οι σόλες τους (και όχι μόνο) κατά κανόνα φέρουν πολλά μικρόβια και τοξίνες.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παπούτσια έχουν πάνω τους εκατομμύρια βακτήρια.

Συνεπώς, τα μικρόβια που μεταφέρετε στο σπίτι σας μπορούν να ζήσουν στο πάτωμά σας για μέρες ή και περισσότερο.

Εάν λοιπόν αγγίξετε το πάτωμα και έπειτα το πρόσωπό σας, τα μικρόβια αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας» είναι η πρώτη προειδοποίηση.

Και εκείνα που έπειτα «μοιράζετε» μαζί μας είναι ακόμα πιο… αηδιαστικά.

Οπως εξηγεί ο Dr. Sullivan, το να κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο στη σόλα μας για να αποφύγουμε αυτούς τους μικροσκοπικούς εισβολείς απλώς δεν αρκεί.

Και αυτό διότι, ακόμα κι αν έξω πατάτε σε σχετικά καθαρές επιφάνειες (δηλαδή, αποφεύγετε στον δρόμο τα λιμνάζοντα νερά κ.ο.κ.), στην πράξη τα μικρόβια βρίσκονται παντού.

Κάθε δημόσιος χώρος, από ένα παντοπωλείο μέχρι ένα εμπορικό κέντρο ή μια δημόσια τουαλέτα, φιλοξενεί μια αποικία μικροβίων έτοιμη να κολλήσει στα σανδάλια, τα πάνινα παπούτσια, τα τακούνια και τις μπότες.

Και (δυστυχώς) μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Μικρόβια στις σόλες

Η απόδειξη;

Οταν οι επιστήμονες εξέτασαν τις σόλες των παπουτσιών, βρήκαν εκατοντάδες διαφορετικά μικρόβια, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), ένα υπερβακτήριο που είναι ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Escherichia coli (E. coli), βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλες λοιμώξεις.

Clostridioides difficile (C. diff), ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, απειλητική για τη ζωή διάρροια και κολίτιδα.

«Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα συνεπείς με το πλύσιμο των χειρών τους όταν επιστρέφουν στο σπίτι» σημειώνει ο Dr. Sullivan.

«Αλλά να θυμάστε ότι και οι σόλες των παπουτσιών σας αγγίζουν κάθε είδους μικροβιακές επιφάνειες, οπότε το να φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι είναι σαν να μην πλένετε τα χέρια σας».

Η λίστα με τους λοιπούς κινδύνους…

Ο μόλυβδος είναι ένα από τα πιο τοξικά μέταλλα, που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και άλλα ζωτικά όργανα.

Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με τον ειδικό της κλινικής «Cleveland», τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, υπογραμμίζοντας πως καμία ποσότητα μολύβδου δεν είναι ασφαλής.

«Το πιο συνηθισμένο μέρος που βρίσκουμε μόλυβδο είναι σε κτίρια που έχουν βαφτεί με μπογιές προηγούμενης γενιάς» διευκρινίζει.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βαφή αποκολλάται και πέφτει στο έδαφος, όπου μετατρέπεται σε σκόνη.

Μπορεί να περπατήσετε μέσα σε αυτή τη σκόνη χωρίς να το ξέρετε και να τη φέρετε στο σπίτι σας με τα παπούτσια σας.

Η σκόνη μπορεί εύκολα να μπει στο στόμα ενός παιδιού, αν παίζει στο πάτωμα» προσθέτει.

Επίσης πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες συχνά κάνουν χρήση συστημάτων καθαρισμού αέρα, με τα παράθυρα κλειστά, για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Ωστόσο εκείνοι που συνηθίζουν να περιφέρονται εντός της οικίας τους φορώντας τα παπούτσια τους τότε στην πραγματικότητα ακυρώνουν τα προσδοκόμενα οφέλη.

Ο λόγος είναι απλός:

«Η γύρη των δέντρων, του γρασιδιού και των ζιζανίων περνάει εύκολα στα παπούτσια. Συνεπακόλουθα, όταν περπατάτε στο σπίτι σας, η γύρη μπορεί να πετάξει στον αέρα, να προσγειωθεί στις επιφάνειες και να επιδεινώσει τις αλλεργίες σας».

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Dr. Sullivan προσθέτει στη λίστα έναν ακόμα κίνδυνο.

«Εχετε εσείς (ή ο γείτονάς σας) έναν όμορφο, καταπράσινο κήπο;» είναι το ερώτημα που απευθύνει αρχικά ο ίδιος.

Εάν η απάντηση είναι θετική, όπως συμπληρώνει, τότε οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα είναι ο λόγος για αυτό το πλούσιο γκαζόν.

Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις, ενώ χημικά υπάρχουν και στην άσφαλτο.

Και φυσικά, τα χημικά αυτά δύναται να γίνουν «ένα» με τη σόλα των παπουτσιών.

Με… συνταγή γιατρού

Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να φορούν παπούτσια όλη την ώρα για ιατρικούς λόγους – π.χ. για τη στήριξη της καμάρας ή για καλύτερη ισορροπία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο θα ήταν να επενδύσει κανείς σε ένα ζευγάρι παπούτσια μόνο για εσωτερικούς χώρους.

«Κρατήστε τα παπούτσια εσωτερικού χώρου 100% σε εσωτερικούς χώρους» επιμένει ο Dr. Sullivan. «Μην τα φοράτε καθόλου έξω – ούτε καν για να πάτε έως το γραμματοκιβώτιο».

Τι να κάνω με τους καλεσμένους;

Για τους οικοδεσπότες είναι συχνά άβολο να ζητούν από τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους. Αντίστοιχα, μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να δείχνουν τις κάλτσες τους ή τα γυμνά τους πόδια όταν κάνουν επίσκεψη.

Γι’ αυτό και ο Dr. Sullivan δίνει τις εξής συμβουλές:

Ενημερώστε τους εκ των προτέρων για την πολιτική σας περί απαγόρευσης παπουτσιών ώστε να μην αιφνιδιαστούν όταν φτάσουν.

Τοποθετήστε μια ευγενική πινακίδα που να ζητά την τοποθέτηση των παπουτσιών σε ένα ειδικό ράφι ή σε ένα χαλί δίπλα στην πόρτα.

Προσφέρετέ τους ένα ζευγάρι άνετες παντόφλες για να τις φορέσουν κατά την επίσκεψή τους.

Εάν πάλι οι επισκέπτες δεν βγάλουν τα παπούτσια τους, όταν φύγουν καλό θα ήταν να:

Σκουπίσετε τα χαλιά και τις μοκέτες με ηλεκτρική σκούπα. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα), αν είναι δυνατόν.

Σφουγγαρίσετε τα σκληρά δάπεδα με ένα ήπιο απολυμαντικό και ζεστό νερό. Μην καθαρίζετε με στεγνό σκούπισμα, καθώς έτσι μπορεί να εκτιναχθούν ανεπιθύμητα σωματίδια στον αέρα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Δείτε τη στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ - Απίστευτα βίντεο

Ναρκωτικά σε ντουλάπι δεσμοφύλακα - Διευκρινίσεις Φυλακών για το δημοσίευμα

14 Απριλίου 2019: Όταν ο Νικόλας Μεταξάς σοκάρει την Κύπρο- Η ιστορία του πρώτου «Serial Killer» του νησιού

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Κύπρια τραγουδίστρια εξομολογείται: «Λέω να πάω και για δεύτερο παιδί»

Ισραήλ: Αεράμυνα από ατσάλι - Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που αναχαίτισαν την επίθεση του Ιράν - Βίντεο

Ισραήλ VS Ιράν: Ποια χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατόLIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

LIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ. Το 99% των 300 πυραύλων και drone αναχαιτίστηκαν, την στιγμή που ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο μέτωπο». Από πλευράς του, το Ιράν είχε ανακοινωσει πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις: 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top