ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Ο γέρος και η Άλασσα

Ο γέρος και η Άλασσα

Αφού μεσολάβησε για να μπλοκάρει την έφεση του ΡΙΚ στην καταδικαστική σε βάρος του απόφαση στην υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου (διαβάστε γι’ αυτή την ξεφτίλα της κρατικής τηλεόρασης εδώ) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις εμφανίσεις του ως Ιππότης σε λευκό άλογο, αυτή τη φορά απονέμοντας προεδρική χάρη στον 82χρονο που πυροβόλησε πισώπλατα τον 67χρονο που μπήκε στην αυλή του για να κλέψει καλώδια.

Ευκολάκι. Μακάρι να ήταν μόνο αυτά τα καθήκοντά του, να οργώνει όλο το νησί αναζητώντας τους φτωχούς, του αρρώστους και τους αδύναμους και τους θεραπεύει με ένα “άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει”, παρά να βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια, το Κυπριακό και τα μούτρα του Καρογιάν. Το καλύτερό του.

Ο 82χρονος καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης όταν στις 11 Ιουνίου 2023 πυροβόλησε και τραυμάτισε στην πλάτη τον 67χρονο που έπιασε στην αυλή του να επιχειρεί να κλέψει καλώδια. Ο επίδοξος κλέφτης μόλις αντιλήφθηκε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να έρχεται προς το μέρος του κρατώντας όπλο τράπηκε σε φυγή. Ο 82χρονος -όπως είπε στο δικαστήριο- πυροβόλησε για εκφοβισμό με τα σκάγια να βρίσκουν τον 67χρονο στην πλάτη. Ο ηλικιωμένος ειδοποίησε την αστυνομία που τον συνέλαβε ενώ ο τραυματισμένος επίδοξος κλέφτης νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος για μέρες σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ευτυχώς ανάρρωσε σχετικά γρήγορα.

Αρχικά ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας φόνου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και μετατράπηκε σε πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου κατηγορίας Γ. Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την άμεση παραδοχή και συνεργασία του κατηγορούμενου με τις Αρχές, την έμπρακτη μεταμέλεια του και το λευκό ποινικό μητρώο. Λήφθηκε υπόψη η ηλικία του, οι προσωπικές του περιστάσεις (τον είχαν ξανακλέψει λίγο καιρό πριν το συμβάν) και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Όμως το δικαστήριο έλαβε και κάτι άλλο υπόψη: τα μηνύματα περί αποδοχής της αυτοδικίας που θα έστελνε τυχόν απαλλαγή του 82χρονου από τις κατηγορίες.  “Οποιαδήποτε άλλη ποινή θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα και δεν θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νόμου και του πολλαπλούς σκοπούς της τιμωρίας” αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η καταδίκη του 82χρονου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον αιμοδιψή όχλο της ασύδοτης οπλοχρησίας, της αυτοδικίας και του λιντσαρίσματος που γέμισε τα σόσιαλ με πολεμικές ιαχές προτρέποντας να πάρουμε όλοι τα όπλα και να πυροβολούμε όποιον μας φαίνεται ύποπτος για εγκληματικές πράξεις (με κριτήριο φυσικά ένα πολύ συγκεκριμένο χρώμα δέρματος). Ένα συντηρητικό, ακροδεξιό κοινό εμπνευσμένο από τον αμερικανικό Νότο του Τραμπ και του “πρώτα πυροβολώ και μετά ρωτώ” για το οποίο η περιουσία έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Αυτοί που ψάχνουν ευκαιρία και αφορμή να τραυματίσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν άνθρωπο με όσο το δυνατόν λιγότερες (ή και καθόλου) επιπτώσεις. Αυτοί που αύριο θα πυροβολήσουν εν ψυχρώ κάποιον που τους έμοιαζε ύποπτος και θα επικαλεστούν νόμιμη άμυνα “όπως ο παππούς στην Άλασσα”. Αυτό ήθελε να αποτρέψει το δικαστήριο με την απόφασή του, αυτό ακριβώς ενθαρρύνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απονέμοντας προεδρική χάρη στον 82χρονο.

Υπήρχαν κι άλλοι τρόποι να μετριαστεί η ποινή του παππού. Με χαμηλότερη αρχική ποινή (δεν ήταν ανάγκη το δικαστήριο να εξαντλήσει την αυστηρότητα), με έφεση ή με χάρη αφού εκτίσει ένα μικρό μέρος της ποινής. Έτσι στέλνεις το μήνυμα ότι δεν κάνεις ανεκτή τη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης σε σχέση με το αδίκημα βίας, ότι δεν επικροτείς την αυτοδικία και δεν ανοίγεις τον δρόμο για επίδοξους αυτόκλητους τιμωρούς, ενώ παράλληλα δείχνεις ανθρώπινο πρόσωπο και συμπόνια.

Στα σίγουρα όμως δεν επιβραβεύεις την αυτοδικία κάποιου που πυροβόλησε πισώπλατα έναν άλλον άνθρωπο χωρίς να βρίσκεται σε αυτοάμυνα και χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, όπως έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Αντιλαμβάνομαι ότι καίγεται να κερδίσει πόντους δημοτικότητας μετά το φιάσκο του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, αλλά δεν προσφέρονται όλα για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές και ειδικότερα όταν υπάρχει εκεί έξω ένας trigger-happy όχλος που θέλει να μας κάνει Αλαμπάμα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top