ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στη Μονή Αββακούμ: «Ανυπάκουοι απέναντι στον Ταμασού οι Αρχιμανδρίτες» - «Θα εξαιρεθεί ο Μόρφου από την διαδικασία»

Έτσι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στη Μονή Αββακούμ: «Ανυπάκουοι απέναντι στον Ταμασού οι Αρχιμανδρίτες» - «Θα εξαιρεθεί ο Μόρφου από την διαδικασία»

Για το σκάνδαλο που προέκυψε με τους μοναχούς στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ τοποθετήθηκε σε παρέμβαση του στην εκπομπή Μεσημέρι και κάτι ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα πρέπει την δεδομένη στιγμή να επιταχυνθεί η σύγκληση του 6μελούς συνοδικού δικαστηρίου, για να περιοριστεί, μέχρι την απόφαση του, ο σκανδαλισμός των πιστών, η οποία δεν πάρθηκε στην Ιερά Σύνοδο της Παρασκευής, όταν κάλεσε τους δύο κληρικούς τρεις φορές και δεν ανταποκρίθηκαν.

Η ανυπακοή στην σύνοδο, συνέχισε, μαζί με όλα τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε ο Μητροπολίτης Ταμασού, θα έπρεπε να επιφέρουν την ποινή της καθαίρεσης στην Ιερά Σύνοδο της περασμένης Παρασκευής.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, ο οποίος δήλωσε πως θα συνέλθει το 6μελές συνοδικό δικαστήριο. Πρόσθεσε πως τροχοδρομείται η πρόσκληση στους επισκόπους και εντός των ημερών θα λάβει τις περαιτέρω αποφάσεις σύμφωνα με το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου.

Δεν υπάρχει λόγος, σημείωσε, βιασύνης απαντώντας στον Θεόδωρο Κυριακού, διότι υπάρχει μια διαδικασία στο Καταστατικό.

Όπως δήλωσε, είναι όλοι αποφασισμένοι να δώσουν όλο τον χρόνο ώστε να κλείσει δια παντώς η διαδικασία.

Η διαδικασία στο συνοδικό δικαστήριο:

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, ανέφερε πως οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν ενώπιον του 6μελούς δικαστηρίου, τους οποίους έχει ορίσει η Ιερά Σύνοδος για το συγκεκριμένο έργο, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου.

Παράλληλα σημείωσε ότι, θα ακουστούν οι μαρτυρίες και ενδεχομένως η απόφαση να παραδοθεί στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «υπάρχει ένταση και έκρυθμη κατάσταση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και έχει καταντήσει αφόρητα προκλητική χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή την απαίτηση του λαού, η εκκλησία να στέκεται στο ύψος της».

Ερωτηθείς αν στην διαδικασία του συνοδικού δικαστηρίου θα εξαιρεθούν κάποιοι, ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι εμμέσως ή αμέσως, αυτοδικαίως εξαιρούνται καθώς και ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Ο κ. Κυριακού, ερωτηθείς για άλλα μοναστήρια στα οποία μπορεί να υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις ανέφερε ότι στην Ιερά Σύνοδο υπάρχει επιτροπή μοναχισμού η οποία μπορεί να περάσει από όλα τα μοναστήρια και να δει την λειτουργία, τα προβλήματα και μαζί με τον λογιστή της Ιεράς Συνόδου να ελέγξει και τα οικονομικά ζητήματα.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι μοναχοί των μοναστηριών είναι ακτήμονες γι’ αυτό αν κάποιος μοναχός απέκτησε περιουσία, τότε μπορεί το μοναστήρι να διεκδικήσει την κυριότητα τους.

Για το πως ξεκίνησε η όλη ιστορία, ο κ. Κυριακού δήλωσε πως οι μοναχοί της Μονής σε κάποια θέματα ήταν κάθετοι και ανυπάκουοι απέναντι στον Επίσκοπο, φέρνοντας ως παράδειγμα την μήνυση στην οποία προέβησαν προς τον Θεολόγο.

Στην εκπομπή, παρέμβαση έκανε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι οι δύο υποθέσεις τις οποίες διερευνά η Αστυνομία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην πρώτη υπόθεση, στην οποία έγινε καταγγελία στην Αστυνομία το απόγευμα της Παρασκευής από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για οικονομικά θέματα.

Στην δεύτερη υπόθεση υπάρχει καταγγελία από μοναχούς της συγκεκριμένης μονής η οποία διερευνάται από το ΤΑΕ Αρχηγείου, η οποία έχει σχέση με άλλα αδικήματα.

Η Αστυνομία, συνέχισε, έχει λάβει καταγγελίες και από τις δύο πλευρές προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η διερεύνηση και οποιαδήποτε προκύψουν θα διερευνηθούν.

Έχει ληφθεί, σημείωσε, μεγάλος αριθμός εγγράφων και τεκμηρίων από την Μητρόπολη, τα οποία αξιολογούνται από την ανακριτική ομάδα και θα ξεκινήσει η λήψη καταθέσεων από όσα πρόσωπα ενδεχομένως κληθούν για κατάθεση.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η αστυνομική διερεύνηση θα γίνει παράλληλα με τις ενέργειες του συνοδικού δικαστηρίου και δεν αποτρέπει οποιαδήποτε διαδικασία από την Εκκλησία.

Τέλος ο κ. Κυριακού, ανέφερε ότι αυτό που περιμένει είναι να συνέλθουν όσο πιο γρήγορα οι διαδικασίες του συνοδικού δικαστηρίου για να μπορέσει η Αστυνομία να κάνει την δουλειά της, κατέληξε.

Δείτε το απόσμασμα:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top