ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άφιξη εντός της εβδομάδας στελέχους κοινοπραξίας για τερματικό - Πότε θα γίνει συνάντηση για Great Sea Interconnector

Άφιξη εντός της εβδομάδας στελέχους κοινοπραξίας για τερματικό - Πότε θα γίνει συνάντηση για Great Sea Interconnector

Αναμένεται εντός της εβδομάδας επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους της κοινοπραξίας που ανέλαβε την κατασκευή του χερσαίου τερματικού στο Βασιλικό, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Είπε ακόμη ότι θα ζητηθεί από πλευράς Κυβέρνησης όπως τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών, και, αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού ότι διακόπτεται η συνεργασία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το Υπουργείο του κάνει προσπάθειες μέσω του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένας παραγωγικός διάλογος σε εκείνο το επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει μια επίσκεψη, η οποία αναμένεται αυτή την εβδομάδα, υψηλόβαθμου στελέχους της κοινοπραξίας, ουσιαστικά της CPP, της κινέζικης εταιρείας η οποία βρίσκεται στην κοινοπραξία, «και εκεί θα θέσουμε τα θέματα».

Επεσήμανε πως σταμάτησαν οι εργασίες του τερματικού και «θέλουμε να ξέρουμε τι είναι ο σχεδιασμός της εταιρείας, οι απαιτήσεις της», παρόλο που τις γνωρίζουν μέσα από μια άλλη διαδικασία η οποία εξελίσσεται παράλληλα, όπως είπε. 

«Εμείς θα πούμε τις θέσεις μας, θα θέσουμε κάποιους όρους, και, σίγουρα, το τι επείγει είναι ότι πρέπει η εταιρεία να επιστρέψει πίσω στις εργασίες της για την κατασκευή του χερσαίου τερματικού που βρίσκεται στο Βασιλικό», σημείωσε.

Όσον αφορά την πλωτή μονάδα είπε πως «θέλουμε να γνωρίζουμε πότε θα πιστοποιηθεί η πλωτή μονάδα, ώστε να μπορεί να γίνει η παραλαβή της από την ΕΤΥΦΑ και κατ’ επέκταση από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανάφερε ότι ο ίδιος είναι «εκ φύσεως αισιόδοξος» και σημείωσε ότι «ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες για να ξέρουμε ότι αύτη είναι η ορθή κατάληξη του συγκεκριμένου έργου».

Οι προσπάθειές μας, είπε, επικεντρώνονται στη διαβούλευση σε πολιτικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο απευθείας με την κοινοπραξία, αλλά, αν μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα προτείνει ο ίδιος να θέσουν τα δυο μέρη δεν ολοκληρωθούν θετικά οι διαβουλεύσεις, «τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού ότι διακόπτεται αυτή η συνεργασία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μη είναι αιχμάλωτη σε μια διευθέτηση η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει, με απόφαση των δύο μερών».

Σε τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, ουσιαστικά, θα πρέπει να εξασκηθεί ένα πλάνο Β το οποίο το Υπουργείο του είναι έτοιμο να εξασκήσει ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο «το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο». Ανέφερε ότι αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εισαγωγής φυσικού αερίου για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή, γιατί θα πρέπει «επειγόντως να αλλάξει το καύσιμο της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής διότι πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους».

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο στις αγορές σήμερα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, είπε, σημειώνοντας ότι «θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να έχουμε το συγκεκριμένο τερματικό για να εισαχθεί φτηνό καύσιμο και παράλληλα να έχουμε μειωμένους ρύπους». 

«Δηλαδή, το κόστος του ηλεκτρισμού, του συμβατικού, που είναι και ο λόγος που έχουμε ψηλές τιμές ηλεκτρισμού στην Κύπρο, θα ήταν πολύ χαμηλότερο και αμέσως θα το έβλεπε ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι αυτό αφορά εσωτερική διαβούλευση, αλλά «δεν θα μακρυγορήσει».

«Δεν μπορεί αυτό να είναι μια συζήτηση η οποία να καταλήξει σε αόριστο χρόνο», σημείωσε. Θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο μέρη ότι μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να καταλήξουν, «να συμφωνήσουν ότι συμφωνούν, ή να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν», δήλωσε.

Συνάντηση εντός Μαρτίου για Great Sea Interconnector

Ερωτηθείς για το θέμα συμμετοχής της Κύπρου στο έργο Great Sea Interconnector, και αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με τις μελέτες, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μερος αυτής της προσπάθειας, με ποσό μέχρι €100 εκατομμύρια.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαβούλευση με επενδυτικά ταμεία, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος είναι και ο φορέας υλοποίησης», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό τον μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών μερών, δηλαδή του πιο μεγάλου επενδυτικού ταμείου το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον, του ΑΔΜΗΕ και του Υπουργείου του, «ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την πορεία αυτού του έργου».

Ερωτηθείς σχετικά με το μεγάλο επενδυτικό ταμείο, είπε ότι είναι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείοΤο μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top