ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ: Εγκύκλιος Ησαΐα προς τους πιστούς - «Μην σας παρασύρει το ρεύμα των γεγονότων»

Σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ: Εγκύκλιος Ησαΐα προς τους πιστούς - «Μην σας παρασύρει το ρεύμα των γεγονότων»

Εγκύκλιο προς τους πιστούς εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, αναφορικά με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης καλεί τους πιστούς να μην παρασύρονται από το ρεύμα των γεγονότων, τονίζοντας παράλληλα πως το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε συνιστά δοκιμασία σε όλους.

Αυτούσια η εγκύκλιος:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

«Ἐκ γάρ πολλῆς θλίψεως καί συνοχῆς καρδίας» (Β΄ Κορ. β΄4), απευθύνομαι προς όλους σας, ένεκα και του Εσπερινού της Συγχωρήσεως, εξαιτίας των όσων προέκυψαν, εκ της όλης αναστροφής ενοίκων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, και δεινά ταλαιπωρούν τις συνειδήσεις του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, και όχι μόνο.

Αναμφίβολα, ουδείς αναπαύεται εκ του σκανδάλου τούτου και των συνεπειών του. Πολύ περισσότερο, ο ευσεβής Κλήρος και λαός της Εκκλησίας μας και εκείνοι, τους οποίους έταξε ο Κύριος να ποιμαίνουν τον λαό του.

Και, εκ καρδίας, καταθέτω, ότι, προσωπικά, συνέχομαι από «θλίψιν βαρυτάτην, ἄχρι θανάτου». Και τούτο, διότι, «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος», εις εμέ έλαχε ο κλήρος αυτά τα δυσήκουστα να επισυμβαίνουν στην Επισκοπή μου και ο αντίκτυπος όλων αυτών των τραγικών γεγονότων να πλήττει και να λογίζεται και στο πρόσωπό μου.

Ωστόσο, το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε, συνιστά δοκιμασία, η οποία επιμερίζεται σε όλους και, προπάντων, στους Ποιμένες της Εκκλησίας μας.

Από εσάς, πατρικά σας παρακαλώ, κρατηθείτε και μη σας παρασύρει το ρεύμα των γεγονότων ή η εργολαβία των εχθρών της Εκκλησίας. «Ἀνένδεκτόν ἐστι τοῦ μή ἐλθεῖν τά σκάνδαλα» (Λουκ. ιζ΄1), μας προειδοποίησε το στόμα του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ναι, η Εκκλησία ανέκαθεν γνώρισε και θα γνωρίζει σκάνδαλα, γιατί αποτελείται και από ανθρώπους με αδυναμίες, που υπόκεινται και στις επιβουλές του πονηρού δαίμονα.

Και αλλού ο Απόστολος Παύλος θα μας προειδοποιήσει σχετικά, ότι θα εισέλθουν μέσα στην Εκκλησία «λύκοι βαρεῖς» (Πράξ. κ΄29) ή και θα αναδειχθούν, δυστυχώς, προερχόμενοι από τα στελέχη της Εκκλησίας, «ἄνδρες λαλοῦντες (ή και πράττοντες) διεστραμμένα» (Πράξ. κ΄30), προκειμένου να παρασύρουν τα μέλη της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, διά μέσου των αιώνων γνώρισε θύελλες και κλυδώνια, αλλά ουδέποτε καταποντίστηκε, γιατί στο πηδάλιό της ευρίσκεται ο Οιακοστρόφος Ιδρυτής της, Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Και ο σημερινός κλύδωνας, είναι βέβαιο, ότι και αυτός θα παρέλθει και η δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο συγκροτεί όλον τον θεσμό της Εκκλησίας, θα χορηγήσει σε όλους μας την παράκληση και την παραμυθία.

Το κατ’ εμέ, ως Επίσκοπος της τοπικής μας Εκκλησίας, πράττω και θα πράξω, ό,τι μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, ώστε να επικρατήσει η κάθαρση και η στήριξη, όλων εκείνων των ψυχών, οι οποίες ταλανίζονται.

Προσωπικά, καταθέτω εν ειλικρινεία, ότι, παρά τη δεινή δοκιμασία, την οποία μου προκαλεί το εν λόγω σκάνδαλο, θερμές αναπέμπω προς τον εν Τριάδι Θεό τις νυχθήμερες προσευχές μου, επιζητώντας το έλεος και τη συγγνώμη, τόσο από τον Κύριο, όσο και από εσάς, για όσα άθελά μου επισυμβαίνουν, γι’ αυτό και προς όλους σας, πατρικά απευθυνόμενος, σας καλώ να επιζητείτε και εσείς το έλεος και τη χάρη του Θεού και να καταθέτετε τη δέηση και τη συγγνώμη «ὑπέρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς».

Ευχόμενος σε όλους Καλό Στάδιο και στήριξη από τον Κύριο των δυνάμεων, διατελώ,

Μετά πατρικών ευχών, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «Το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί»

Ένας τραυματίας από την κατάρρευση μέρους οροφής κτιρίου στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του

Φωτιά σε φορτηγό σχολής οδηγών: Τι κατέδειξαν οι επιστημονικές εξετάσεις για τα αίτια

Συγκλονίζει η Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό που έχασα, ήταν κοριτσάκι, είχε σύνδρομο Turner»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top