ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Η χώρα των θαυμάτων

Η χώρα των θαυμάτων

Να εντείνουν τις προσευχές τους υπέρ της Κύπρου, για να παρέλθουν τα δεινά και οι θλίψεις της, ζήτησε από τους μοναχούς του Αγίου Όρους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Κι αυτό μεταδόθηκε στα σοβαρά. Ως “είδηση”.

Τη μέρα μάλιστα που η Κύπρος βράζει από ένα σκάνδαλο μεγατόνων στους κόλπους της Εκκλησίας που περιλαμβάνει ψεύτικα θαύματα, εξαπάτηση πιστών, τρελό μαύρο χρήμα, βυζαντινές μηχανορραφίες, sex tapes, ξυλοδαρμούς, παράνομες ανακρίσεις, ακροδεξιούς ψάλτες και κουκουλοφόρους μπράβους σε ιερό καθήκον. Αλλά ο ηγέτης του Ιράν της Μεσογείου ζητάει... εντατικοποίηση των προσευχών και όχι ας πούμε να... αλλάξουν το τροπάριο που αποδεδειγμένα δεν δουλεύει εδώ και μισό αιώνα “δεινών και θλίψεων”.

Τα θαύματα ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας του νησιού, για την ακρίβεια δεν περνάει μέρα που να μην συμβεί κάποιο μικρό ή μεγάλο θαύμα με πολλά απ’ αυτά να βρίσκουν τον δρόμο τους στα media ως legit ειδήσεις. Θαύματα παντού. Από τα θαυματουργά κομμένα χέρια, πόδια και κρανία μέχρι εικόνες που δακρύζουν, σταυροί που αναβλύζουν μύρο, ζώνες που γκαστρώνουν τις στείρες και παντόφλες δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (με έμφαση στη δεύτερη). Έχουμε ζήσει οικονομικά θαύματα, επιχειρηματικά, ιατρικά, θαύματα της φύσης, αθλητικά, πολιτιστικά, έχουμε μέχρι και παιδιά-θαύματα σύμφωνα με το μέσο κυπριακό μαμαδογκρούπ του Facebook. Ζούμε τόσα πολλά που είναι πράγματι να απορείς πως διάολο καταφέραμε να χάσουμε μισή πατρίδα και να βιώσουμε Μαρί, κούρεμα, πανδημία και διαφθορά μέχρι το μεδούλι. Μυστήρια πράγματα. Αλλά ούτως ή άλλως, ο Κύριος δεν λειτουργεί με μυστήριους τρόπους; Για παράδειγμα, αν κάποιος ασθενής επιβιώσει μιας κρίσιμης εγχείρησης “τον έσωσε ο Θεός” και όχι οι γιατροί που μάχονταν για οκτώ ώρες. Αν πεθάνει βέβαια είναι ‘ιατρική αμέλεια” και πέφτουν μηνύσεις. Ή όταν ο Θεός σώζει από την πύρινη λαίλαπα κάποια τυχαία εικόνα αλλά όχι τους ανθρώπους που βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο στις φλόγες. Ή όταν κυπριακή ομάδα νικάει κάποια τουρκική είναι γιατί η πρώτη ευλογήθηκε από την Παναγία τη Σουμελά η οποία μάλλον λησμόνησε να ευλογήσει ολόκληρο το εγχώριο ποδόσφαιρο που θεωρείται από τα πιο βρώμικα και διεφθαρμένα παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε τέτοια πληθώρα θαυμάτων που τα εξάγουμε κιόλας, όταν για παράδειγμα ο Θεός σώζει επιλεκτικά Κυπραίους από φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα και τραγωδίες (αφήνοντας να πεθάνουν Χριστιανοί άλλων, λιγότερο εκλεκτών, εθνικοτήτων) ή όταν προκαλεί πολύνεκρους σεισμούς στην Τουρκία για να την... τιμωρήσει για την εισβολή (αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί απλά δεν εμπόδισε την τελευταία, που λογιστικά να το δεις βγάζει περισσότερο νόημα).

Πιστεύουμε στο θαύμα. Ζούμε το θαύμα, Ζούμε για το θαύμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, δεν βγαίνει η μέρα, δεν θα σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι. Έχει περάσει στο DNA μας μέσα από την ανατροφή, την εκπαίδευση, την ιστορία και την παράδοση. Ποτέ από τη λογική, τον ρεαλισμό ή την πραγματικότητα αλλά πότε ακριβώς αυτά χαρακτήρισαν οποιαδήποτε περίοδο της κυπριακής ιστορίας για να το κάνουν και τώρα; Μπροστά στα  (επινοημένα) θαύματα η λογική εκπαραθυρώνεται. Ποιος τη χρειάζεται άλλωστε; Η λογική θα έλυνε το Κυπριακό (που κανείς δεν θέλει να λυθεί) ενώ η αναμονή του θαύματος διατηρεί την ελπίδα άσβεστη, τον ανένδοτο ζωντανό και την καριέρα του κάθε άχρηστου, ανίκανου και διεφθαρμένου ακμαιότατη.

Την ίδια ακριβώς στιγμή που η Ολγκίν βρίσκεται στο νησί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επαναφέρει το Κυπριακό από την κωματώδη κατάσταση με.. πεζές, χειροπιαστές διαδικασίες όπως συναντήσεις, διάλογο, βολιδοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος την κάνει για το Άγιο Όρος όπου πάει την προσπάθεια σε ένα άλλο, πνευματικό και μεταφυσικό, επίπεδο, ζητώντας από τους μοναχούς να... εντείνουν τις προσευχές τους για την Κύπρο. Και μάλιστα από την αγκαλιά μιας Μονής που συνδέθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της νεότερης Ελλάδας (με Κυπραίο ηγούμενο, αν μη τι άλλο εξάγουμε πολιτισμό). Παράλληλα στη Μονή του Οσίου Αββακούμ τα... θαύματα συνεχίζονται, όπως για παράδειγμα το ότι υπάρχουν βίντεο και ηχητικά για παραβίαση του μισού ποινικού κώδικα αλλά ούτε μισή σύλληψη. Ασύλληπτο; Όχι ακριβώς. Μάλλον άμωμος σύλληψη.

Τελικά ίσως το μόνο θαύμα που έχει γίνει κοινώς αποδεκτό, από πιστούς και άπιστους, είναι το ότι υπάρχουμε ακόμα ως χώρα...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top