ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό: Ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και των κριτηρίων διάθεσης τουρκοκυπριακών περιουσιών

Υπουργικό: Ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και των κριτηρίων διάθεσης τουρκοκυπριακών περιουσιών

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο και του Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση και τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με την εισαγωγή σαφών κριτηρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η διαφάνεια, η ισονομία και η αξιοκρατία και να προστατεύονται τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου.

Για παράδειγμα, για την παραχώρηση τουρκοκυπριακής κατοικίας, θα εξετάζονται αρχικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η ακίνητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής ή άλλο μέλος της οικογένειάς του στις ελεύθερες ή/και τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και η διαρρύθμιση της προς διάθεση κατοικίας, έτσι ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης της οικογένειας. Ακολούθως, και εφόσον ένας αιτητής κριθεί επιλέξιμος, θα εφαρμόζεται το σύστημα μοριοδότησης βάσει της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης του αιτητή, αλλά και της ακίνητης περιουσίας που κατέχει στις κατεχόμενες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζουμε ότι η απόφαση για παραχώρηση θα λαμβάνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των αιτητών».

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, συνέχισε, για τη διάθεση γης για γεωργική χρήση, ένας αιτητής θεωρείται επιλέξιμος, μεταξύ άλλων, εάν ασκεί το επάγγελμα ή εάν είναι ιδιοκτήτης γης στα κατεχόμενα. Επιπλέον, καθορίζεται ανώτατο όριο στην έκταση της γης που παραχωρείται, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης περιπτώσεων υπερσυσσώρευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε μεμονωμένα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δικαιότερη κατανομή της διαθέσιμης γεωργικής γης.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως στις περιπτώσεις επαγγελματικών υποστατικών, εισάγεται ως βασικός παράγοντας για να κριθούν επιλέξιμα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αιτούνται τέτοιου υποστατικού, ο βαθμός στον οποίο το εισόδημά τους προέρχεται από επαγγελματική δραστηριοποίηση στο υπό διάθεση υποστατικό. Στη συνέχεια, η μοριοδότηση λαμβάνει υπόψη την ιδιόκτητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, τη σύνθεση της οικογένειας, όπως και την επαγγελματική του κατάσταση και τις γνώσεις του σε σχέση με την προτεινόμενη επαγγελματική δραστηριότητα.

«Πέραν των πιο πάνω, αίρεται σε μεγάλο βαθμό η αδικία που υφίστατο μέχρι σήμερα εις βάρος των κατόχων τουρκοκυπριακών υποστατικών σε σχέση με άλλες ομάδες προσφύγων που έλαβαν κατοικία σε κυβερνητικό οικισμό ή γη, μέσω της εισαγωγής της κληρονομικότητας στις άδειες χρήσης τουρκοκυπριακών κατοικιών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «οι αλλαγές προέκυψαν μετά από μελέτη των στοιχείων που είχαμε στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό τη ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών κατά έναν πιο ορθολογιστικό και δίκαιο τρόπο. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που από τον περασμένο Αύγουστο υλοποιούμε μέτρα για τον έλεγχο της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στις συμβάσεις μίσθωσης για 3.211 (στα 2/3 δηλαδή) υποστατικά που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε αποδεδειγμένα παραβίαση των όρων μίσθωσης σε 416 συμβάσεις και έχουν ήδη προωθηθεί μέτρα για την ανάκτηση των υποστατικών».

«Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να διορθώσει τις αδυναμίες και τις παθογένειες δεκαετιών και να τερματίσει την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι, με την εφαρμογή των εν λόγω τροποποιήσεων, ο προσφυγικός κόσμος, που βιώνει 50 χρόνια μετά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη», είπε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, καθώς και την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, για την ουσιαστική συμβολή τους με στοχευμένες εισηγήσεις που διευκόλυναν και ενίσχυσαν τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. «Είμαι βέβαιος ότι στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το επόμενο διάστημα και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στις φλόγες φορτηγό σχολής οδηγών τα ξημερώματα - Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε φωτογραφία

Εμπρησμοί σε πρακτορεία στοιχημάτων: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

Άφιξη μεταναστών: Πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ για να έρθουν στην Κύπρο – Ταξίδευαν για 2 μέρες μέσα στη βάρκα

Βανδή: Αναβλήθηκε η εμφάνισή της στο Ντουμπάι-Η γεμάτη αγωνία ανάρτηση: «Ελπίζω να είστε ασφαλείς»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top