ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Απέρριψαν προσφυγικό σπίτι σε πολύτεκνη οικογένεια με παιδί ΑμεΑ - «Θέλουμε μια στέγη να ζούμε σαν άνθρωποι όχι σαν ζώα» - Φωτογραφία

Απέρριψαν προσφυγικό σπίτι σε πολύτεκνη οικογένεια με παιδί ΑμεΑ - «Θέλουμε μια στέγη να ζούμε σαν άνθρωποι όχι σαν ζώα» - Φωτογραφία

Την παραχώρηση στέγης, στα πλαίσια των δικαιωμάτων τους ως Κύπριοι πρόσφυγες ζητά οικογένεια με τέσσερα παιδιά, το ένα εκ των οποίων είναι με νοητική στέρηση.

Η οικογένεια πολύτεκνων Κύπριων προσφύγων, με τέσσερα παιδιά ζει σε ακατάλληλες συνθήκες σε κατοικία δυο υπνοδωματίων που ενοικιάζει στη Λεμεσό στην οποία μπάζουν νερά όταν βρέχει, το πάτωμα είναι τσιμέντο ενώ όπως αναφέρουν αποθηκεύουν τα ρούχα τους σε σακούλες καθώς δεν υπάρχουν ντουλάπια. 

Η εξαμελής οικογένεια προσπαθεί να χωρέσει την επιβίωση της μέσα σε δυο δωμάτια, σε ένα σπίτι ακατάλληλο για κατοίκηση.

 

Ένα εκ των παιδιών τους διαγνώστηκε με νοητική στέρηση, ενώ αυστηρή είναι η οδηγία γιατρού για κατάλληλες συνθήκες για όλα τα παιδιά, καθώς συχνά αρρωστούν λόγω της υγρασίας και των μικροβίων στον χώρο.

Η μητέρα επικοινώνησε με το ThemaOnline, αναφέροντας την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι χτύπησε την πόρτα Υπουργείων με επιστολές, χωρίς καμία ουσιαστική ανταπόκριση και τονίζοντας ότι πρόθεση της δεν είναι η οικονομική βοήθεια αλλά η εξασφάλιση μιας στέγης στα πλαίσια των δικαιωμάτων τους ως πρόσφυγες.

 

 

Aξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τους περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμους Αρ. 139/91 έως 68(I)/2012 ο Υπουργός Εσωτερικών ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών διαχειρίζεται τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων με την προσωρινή διάθεσή τους και παράλληλα προστατεύει ή/και μεριμνά να μην παραβλάπτονται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών μέχρι τη λήξη της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής.

Παρότι η οικογένεια πάλεψε στέλνοντας επιστολές μαζί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για εξασφάλιση προσφυγικής στέγης ως δικαιούχοι, η αίτηση τους για παραχώρηση Τ/κ κατοικίας απορρίφθηκε με μια γενική απάντηση χωρίς διευκρινίσεις.

Η οικονομική τους κατάσταση δεν επιτρέπει την εξασφάλιση δανείου, καθώς πλέον οι τράπεζες χρειάζονται ένα ποσό εγγύησης μπροστά, κάτι που η οικογένεια αδυνατεί να έχει, ενώ όπως αναφέρει η μητέρα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε βοήθεια από το οικογενειακό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον.

Τα οικονομικά της οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν μια καλύτερη στέγη σε ενοίκιο για τα παιδιά τους, καθώς μόνο ο πατέρας εργάζεται. Αποτέλεσμα να ζουν σε ένα ακατάλληλο σπίτι που ενοικιάζουν στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων, αλλά όχι της υγειονομικής ή αξιοπρεπής τους επιβίωσης.

«Δεν έχουμε αρμάρια, μένουμε σε ένα σπίτι που τα ρούχα μας είναι μέσα σε σακούλια λες και είμαστε ξένοι στη χώρα μας. Αποτάθηκα σε πολλούς τόπους ή περισσότερες απαντήσεις ήταν «έχεις μέσον;»Όχι δεν έχω μέσο. Αν δεν έχω σημαίνει δεν μπορώ να περπατήσω πουθενά» αναφέρει στο ThemaOnline η μητέρα.

«Το σπίτι είναι γεμάτο υγρασία, τα μωρά είναι συνέχεια άρρωστα , άμα βρέχει έξω βρέχει και μέσα» προσθέτει.

«Πήγαμε σε γιατρό τον περασμένο μήνα με το μωρό μου και μου λέει «το μωρό είναι άρρωστο συνέχεια από την υγρασία », το δωμάτιο που κοιμόμαστε είναι γεμάτο υγρασία. Θέλουμε να ζούμε και εμείς σαν άνθρωποι όχι σαν ζώα. Αυτό θέλω να ζητήσω, τίποτα άλλο. Μια στέγη θέλουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας, ως πρόσφυγες».

Η απογοήτευση τους και η απελπισία τους είναι μεγάλη, καθώς όπως ισχυρίζεται η μητέρα, δεν έλαβαν καμία βοήθεια από το κράτος παρότι πρόσφυγες.

«Είμαστε στα πρόθυρα να μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο και να πάμε να μένουμε έξω από τα Τουρκοκυπριακά που δεν μένει κανένας μέσα. Είμαστε πρόσφυγες και δεν πήραμε καμία βοήθεια μέχρι τώρα. Δεν βρήκαμε κάτι από τους γονείς μας για να μπορούμε να ξεκινήσουμε. Και ενοικιάζουμε τόσα χρόνια. Να πας να ενοικιάσεις ένα καλύτερο σπίτι κάτω από 1000 ευρώ δεν βρίσκεις με 3-4 δωμάτια, όπως είναι οι ανάγκες της οικογένειας μας με 4 παιδιά και ...μένουμε σε ένα σπίτι χάλια. Είναι πολύ άσχημο» εξηγεί η μητέρα.

«Ο γιος μου με νοητική στέρηση πρέπει να έχει δικό του ξεχωριστό χώρο όπως μας είπαν οι ειδικοί που τον παρακολουθούν. Εμείς ζούμε σε ένα σπίτι με δυο υπνοδωμάτια , όπου στο ένα δωμάτιο είναι ένα διπλό κρεβάτι που κοιμόμαστε με τον σύζυγο μου και δυο καγκελένια κρεβατάκια οπού κοιμάται το 1.5χρονων παιδί μας και το άλλο παιδί μας με νοητική στέρηση. Στο άλλο δωμάτιο που είναι μόνο τσιμέντο είναι τα άλλα δυο μου παιδιά».

 

 

Η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια στέγη για τα παιδιά τους και η απόρριψη που έλαβαν τους έκαναν να αισθάνονται ως ξένοι μέσα στην ίδια τους την χώρα «Είναι λες και ζητάμε ελεημοσύνη», κατέληξε η μητέρα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΣτον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top