ΔΙΕΘΝΗ

Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες για την κατάρρευση της γέφυρας – Νεκροί θεωρούνται οι 6 αγνοούμενοι, βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του μοιραίου πλοίου

Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες για την κατάρρευση της γέφυρας – Νεκροί θεωρούνται οι 6 αγνοούμενοι, βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του μοιραίου πλοίου

Στη Βαλτιμόρη, οι έξι αγνοούμενοι από την κατάρρευση της γέφυρας έχουν κηρυχθεί από τις αρχές νεκροί. Τα στοιχεία δείχνουν πως επετράπη μεγαλύτερο κακό, χάρη στο άμεσο κλείσιμο της γέφυρας.

Όπως προκύπτει, το πλοίο, που παρουσίασε μηχανική βλάβη στο σύστημα προώθησης, είχε ξαναπαρουσιάσει αντίστοιχο πρόβλημα τόσο το 2016 όσο και το 2023, βλάβη που υποτίθεται πως επισκευάστηκε.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στη νύχτα το υπερφορτωμένο φορτηγό πλοίο Ντάλι, που απέπλευσε από το λιμάνι της Βαλτιμόρης έπλεε ακυβέρνητο με ισχύ 8 κόμβων στον ποταμό Πατάπσκο. Ο έλεγχος του πλοίου είχε χαθεί, αν και έριξε άγκυρες, η πρόσκρουση με τον πυλώνα της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κέι ήταν αναπόφευκτη. Το πλήρωμα εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Την ύστατη στιγμή οι αστυνομικοί βάρδιας της Βαλτιμόρης έκαναν ότι είναι δυνατόν για να σώσουν τους διερχόμενους οδηγούς από μια παγίδα θανάτου.

«Είναι ανάγκη ένας από εσάς στη νότια πλευρά και ένας στη βόρεια πλευρά, να διακόψετε τελείως την κυκλοφορία πάνω στη γέφυρα Κέι. Ένα πλοίο που πλησιάζει έχει μόλις χάσει τον έλεγχο».

Παρέμβαση που αποδείχθηκε σωτήρια για πολλούς ανθρώπους που διασχίζουν καθημερνά την πολυσύχναστη γέφυρα όχι όμως και για τους εργάτες που επισκεύαζαν το οδόστρωμα και δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Από τη σφοδρή πρόσκρουση η γέφυρα υποχωρεί και 8 εργάτες πέφτουν στο παγωμένο ποτάμι μαζί με τα συντρίμμια του μεταλλικού σκελετού της Κέι. Παρά την άμεση επέμβαση των σωστικών συνεργείων και τις εντατικές έρευνες από αέρος και θαλάσσης μόνο ένας ανασύρεται σώος και ακόμα ένας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Κάθε ελπίδα για τους 6 συναδέλφους τους έχει εκπνεύσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε το έργο των αρχών του Μέριλαντ και υποσχέθηκε να στηρίξει το λαό της πολιτείας. «Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής αυτής της γέφυρας και αναμένω το Κογκρέσο να υποστηρίξει την προσπάθειά μου», είπε.

Με αφορμή το σοβαρό δυστύχημα, αναφορά στο μητρώο ασφαλείας του φορτηγού πλοίου αποκαλύπτει, ότι το ίδιο σκάφος είχε εμπλακεί σε παρόμοιο ατύχημα στο Βέλγιο το 2016 όταν προσέκρουσε σε αποβάθρα κατά την έξοδό του από το λιμάνι της Αμβέρσας, ενώ σε επιθεώρηση πέρσι τον Ιούνιο στη Χιλή, είχαν βρεθεί ελλείψεις στο σύστημα προώθησης και άλλα μηχανήματα του πλοίου, τα οποία φέρεται να επισκευάστηκαν, όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρία της Σιγκαπούρης όπου ανήκει το “Ντάλι”.

Βαλτιμόρη: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του μοιραίου πλοίου που προσέκρουσε στη γέφυρα
Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ ανέκτησαν το «μαύρο κουτί» από το φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε την Τρίτη στη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία, καθώς οι διασώστες συνέχιζαν τις έρευνες για τους έξι αγνοούμενους που έπεσαν στο νερό κατά την κατάρρευση της γέφυρας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (National Transportation Safety Board), Τζένιφερ Χόμεντι, ενημέρωσε ότι οι ερευνητές ανέσυραν τον καταγραφέα δεδομένων αργά την Τρίτη. Θα μιλήσουν με το πλήρωμα του πλοίου και άλλους επιζώντες, δήλωσε η ίδια.

Η συλλογή δεδομένων από το πλοίο θα παράσχει στους ερευνητές ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων, δήλωσε η Χόμεντι. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών του πλοίου και της γέφυρας, τη λήψη ηλεκτρονικών αρχείων καταγραφής αλλά και μαρτυρίες. Η υπηρεσία θα εξετάσει επίσης αν τα καύσιμα έπαιξαν ρόλο στην απώλεια ισχύος του πλοίου, δήλωσε η ίδια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για την ανάσυρση των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από το νερό δύο εργάτες που εργάζονταν στη γέφυρα τη στιγμή του συμβάντος ενώ άλλοι έξι εικάζεται ότι έπεσαν στα νερά του ποταμού Ποτάπσκο, μεταξύ των οποίων μετανάστες από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε το μεξικανικό προξενείο στην Ουάσιγκτον.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι οκτώ εργάτες συμμετείχαν σε συνεργείο που επισκεύαζε λακκούβες στο οδόστρωμα, όταν το υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίο Dali, που έφευγε από τη Βαλτιμόρη με προορισμό τη Σρι Λάνκα, έπεσε πάνω σε πυλώνα της Francis Scott Key.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τις αρχές, το ατύχημα οφείλεται σε απώλεια της ισχύος του φορτηγού πλοίου ενώ το πλήρωμα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και είχε ενημερώσει τις αρχές ότι είχε χάσει τον έλεγχο του πλοίου.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου επικοινώνησε με τις αρχές και ενημέρωσε ότι το πλοίο είχε χάσει την ισχύ του.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον απόπλου του, στη μέση της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου και η μηχανή του έπαψαν να λειτουργούν. Το πλήρωμα του Dali δεν μπορούσε να ελέγξει το τεράστιο πλοίο.

Τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν μάταια να αποκαταστήσουν τη βλάβη, ενώ ο ένας πλοηγός που βρισκόταν πάνω σε αυτό έδινε εντολές στο πλήρωμα να επιστρέψει το Dali στο λιμάνι και να ρίξει άγκυρα.

Παρόλο που φαίνεται ότι μια γεννήτρια κάποια στιγμή άρχισε να λειτουργεί, το πλοίο δεν ανέκτησε τις μηχανές του. Οι πλοηγοί δεν είχαν άλλη επιλογή και λίγο πριν τη 01:30 (τοπική ώρα, 07:30 ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τρίτης εξέπεμψαν κινδύνου προειδοποιώντας τις αρχές ότι επίκειται πρόσκρουση.

«Πλησιάζει ένα πλοίο το οποίο έχει χάσει το σύστημα πλοήγησης», ακούγεται να λέει στέλεχος της υπηρεσίας Μεταφορών του Μέριλαντ στον ασύρματο. «Μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, πρέπει να διακόψουμε την κυκλοφορία».

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ χαρακτήρισε το πλήρωμα του Dali «ήρωες» και πρόσθεσε ότι η άμεση αντίδρασή τους «έσωσε ζωές» διότι οι αρχές πρόλαβαν να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα, η οποία έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, τα δύο λεπτά που πέρασαν μετά την εκπομπή του σήματος κινδύνου και της πρόσκρουσης.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top