ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξυπνοι μετρητές: Κινδυνεύουμε να χάσουμε την χρηματοδότηση από την ΕΕ - «Πιθανώς να επωμιστεί το κόστος ο καταναλωτής»

Έξυπνοι μετρητές: Κινδυνεύουμε να χάσουμε την χρηματοδότηση από την ΕΕ - «Πιθανώς να επωμιστεί το κόστος ο καταναλωτής»

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται με την υλοποίηση του έργου για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αφού, με απόφαση του, το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η CYTA δεν μπορεί να υλοποιήσει τον διαγωνισμό που της ανέθεσε η ΑΗΚ ενώ επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ είχε κατακυρώσει στην CYTA, που ήταν προσφοροδότης που πληρούσε τις προδιάγραφες, την ανάθεση του έργου, ωστόσο επιτρεπόταν στον οποιοσδήποτε προσφοροδότη να προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ή στο Διοικητικό Δικαστήριο.

«Αυτό έπραξε ένας προσφοροδότης. Έκανε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο η οποία έγινε αποδεκτή και σε συνεδρίαση του το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε να καταχωρήσει έφεση για αυτή την απόφαση», εξήγησε.

Παράλληλα, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες για να εξασφαλιστεί παράταση στην χρηματοδότηση του έργου, η οποία είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για υπογραφή συμβολαίου για την χρηματοδότηση λήγει τέλη Μαρτίου.

«Η υπογραφή έπρεπε να γίνει μέχρι τέλη Μαρτίου ενώ δυστυχώς έχει σχεδόν 3 χρόνια που προσπαθούμε, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και στο τέλος υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την χρηματοδότηση. Αν χαθεί η χρηματοδότηση, πολύ πιθανό να επωμιστεί ο καταναλωτής το κόστος», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2026.

«Πρόκειται για οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαίτηση της να καλυφθεί περίπου το 80% των υφιστάμενων μετρητών με τους έξυπνους μετρητές, κάτι που συνεπάγεται σε 400,000 έξυπνοι μετρητές», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, αναμένεται να υπάρξουν τεράστια οφέλη για τους καταναλωτές όπως:

- Άμεση πληροφόρηση του πελάτη για την κατανάλωση του αλλά και για άλλα δεδομένα

- Εξ’ αποστάσεως λήψη δεδομένων

- Εξ’ αποστάσεως διακοπή και επανασύνδεση της παροχής ρεύματος

- Πρόληψη και ανίχνευση ρευματοκλοπής

- Καλύτερος έλεγχος, παρακολούθηση και διαχείριση της ενεργειακής ροής στο δίκτυο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «Το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί»

Ένας τραυματίας από την κατάρρευση μέρους οροφής κτιρίου στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του

Φωτιά σε φορτηγό σχολής οδηγών: Τι κατέδειξαν οι επιστημονικές εξετάσεις για τα αίτια

Συγκλονίζει η Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό που έχασα, ήταν κοριτσάκι, είχε σύνδρομο Turner»Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top