ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Γεωργίας: Εντός Απριλίου σύσκεψη υπό τον ΠτΔ για το χαλλούμι

Υπ. Γεωργίας: Εντός Απριλίου σύσκεψη υπό τον ΠτΔ για το χαλλούμι

Εντός Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή του χαλλουμιού υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και τις καθοριστικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για το μέλλον του παραδοσιακού προϊόντας της Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ενέκρινε στις 26 Μαρτίου τον νέο κανονισμό για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας, ο οποίος θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα έχει άμεση ισχύ.

Σημείωσε ότι στον κανονισμό αυτό έχει συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια για παράταση της μεταβατικής περιόδου όσον αφορά την χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων που έγινε κατόπιν εισήγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται μέχρι το 2029 αντί του Ιουλίου του 2024 η ευχέρεια να καθορίζεται η αναλογία του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή χαλλουμιού μέσω διατάγματος το οποίο εγκρίνει το  Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας», είπε.

Υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή, το τρέχον διάταγμα η αναλογία του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού είναι στο 25%.

Σημείωσε ότι η παράταση αυτή ήταν ένα αίτημα και μέρος της συμφωνίας των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων που υπογράφτηκε  τον Ιούλιο του 2022.

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το χαλλούμι θα ανακοινωθούν μετά από σύσκεψη που θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός Απριλίου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού, αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι», ανέφερε.

Η Υπουργός συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με όλα τα σύνολα, τόσο σε επίπεδο υπουργείου όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις οποίες κατατέθηκαν τα αιτήματα και εκφράστηκαν οι ανησυχίες τους και έχουν καταγραφεί.

Η κα. Παναγιώτου είπε ακόμα ότι με βάση και τα νέα ορόσημα που έχουν κλείσει όπως η απόφαση του Δικαστηρίου για το πρότυπο του χαλλουμιού και η παράταση που δόθηκε για το θέμα της ποσόστωσης, θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ερωτηθείσα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πιο εύκολα συναίνεση μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, η Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βρεθεί συναίνεση αφού κοινός στόχος «πρέπει να είναι για όλους η προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ».

Παράλληλα σημείωσε ότι τρέχουν τα προγράμματα στήριξης του Υπουργείου για την αιγοπροβατοτροφία, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα μέτρα για την ποιότητα του γάλακτος και την αύξηση της παραγωγής.

Την Τρίτη η Υπουργός Γεωργίας θα προχωρήσει σε απολογισμό προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του έργου του Υπουργείου με αφορμή την συμπλήρωση ενός από την έναρξη της παρούσας διακυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top