ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Αύξηση τιμής αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος στην Κύπρο

Eurostat: Αύξηση τιμής αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος στην Κύπρο

Αύξηση 1,8% σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 η τιμή του κρέατος στην Κύπρο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ η τιμή του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος αυξήθηκε κατά 11,7%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια περίοδο, η τιμή του κρέατος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 3,3% σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του κρέατος στην Κύπρο καταγράφηκε στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας (+11,7%), ενώ μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στις τιμές του χοιρινού (+4,1%), του βοδινού και μοσχαρίσιου (+2,5%). Αντιθέτως, τα πουλερικά κατέγραψαν σημαντική μείωση (-5,7%).

Μάλιστα η αύξηση της τιμής του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος στην Κύπρο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ μετά την Κροατία (+14,9%). Η μείωση στις τιμές των πουλερικών ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στην ΕΕ μετά την Τσεχία (-16,5%), την Πολωνία (-8,1%) και την Ουγγαρία (-6,7%).

Σε επίπεδο ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο χοιρινό κρέας (+5,7%), ενώ ακολουθούσαν το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας (+4,5%) και το βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας (+3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, κατέγραψαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση των τιμών του κρέατος, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+8,2%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+7,7%) και την Κροατία (+7,1%).

Αντίθετα, τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση των τιμών του κρέατος: Τσεχία (-5,1%), Φινλανδία (-2,2%) και Δανία (-0,6%).

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας στην ΕΕ ήταν οι υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ετήσια αύξηση των τιμών του βοδινού, του μοσχαρίσιου, του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος παρέμεινε κάτω από 15% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η τιμή των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού κρέατος (+18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψε υψηλότερες διακυμάνσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top