ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος

Στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος

Στη Νέα Υόρκη, δεύτερο μετά το Σικάγο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να λάβει μέρος στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της οποίος θα έχει σημαντικές συναντήσεις.

«Οι στόχοι των επαφών με τους αξιωματούχους, είτε των Ηνωμένων Εθνών είτε των διαφόρων χωρών, θα επικεντρωθούν στην ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και  στα διάφορα προβλήματα που αναφύονται ως ήτο φυσικό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε όντως σε μια κομβική φάση», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους Κύπριους ανταποκριτές κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Ως δεύτερο στόχο των επαφών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε  ενδυνάμωση των σχέσεων με φίλα κράτη και την εξέταση προβλημάτων που αφορούν, είτε τα συγκεκριμένα  κράτη, είτε το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει.

«Ταυτόχρονα ο στόχος είναι και η διερεύνηση αλλά και η ανάπτυξη συνεργιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά τα ενεργειακά  θέματα και την μεταξύ μας συνεργασία», συμπλήρωσε.

Οι επαφές του προέδρου ξεκινούν σήμερα με το καθιερωμένο γεύμα που θα παραθέσει στους μονίμους αντιπροσώπους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ αργά το βράδυ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Το Σάββατο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπας και αργά το βράδυ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν.

Την ίδια μέρα θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την υιοθέτηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015,.

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Άλλες συναντήσεις που είπε πως θα έχει είναι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Μαρέντρα Μόντι την Παρασκευή, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι κ.α.

Θα μιλήσει επίσης στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής,

Στη Νέα Υόρκη έφθασε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος – όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - θα συναντηθεί με περισσοτέρους των 20 ομολόγων του.

«Η όλη μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ακριβή διαφώτιση για την τρέχουσα εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τις θετικές και δημιουργικές συνομιλίες που διεξάγονται, αλλά και την ανάγκη όπως οι σημαντικές χώρες που θα είναι μεταξύ εκείνων που θα συνεργαστούν, να διαδραματίσουν τον επιβαλλόμενο ρόλο όσον αφορά την από πλευράς Τουρκίας εκδήλωση ενεργού εμπλοκής και υποβοήθησης. Ετσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ο στόχος που όλοι επιθυμούν. Δηλαδή η επίλυση του Κυπριακού μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών, τη δημιουργία εν συνόψει, ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους, με δεδομένη πλέον την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την από όλους αναγνώριση ότι οι διάφορες πτυχές λύσης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στάση στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, της αποχώρησης όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων, αφού επισήμανε ότι δεν συνομιλούμε με την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν μέρος των συνομιλιών «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητούνται, μάλιστα με θετικό τρόπο η κατοχύρωση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών».

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποχώρηση μέχρι τώρα από τους Τουρκοκύπριους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

“Δεν ξέρω από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά, η πληθυσμιακή αναλογία σε κάθε μια πολιτεία και η πολιτική αναλογία, δηλαδή τα πολιτικά δικαιώματα. Πολιτική πλειοψηφία δεχόμαστε και συζητούμε. Πληθυσμιακή πλειοψηφία βεβαίως όχι. Πώς θα επανενώσεις ένα τόπο, να διασφαλίσεις ότι η κάθε μια των πολιτειών –ενόψει του γεγονότος μάλιστα  ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι η πλειοψηφία και είναι εύλογο να ανησυχεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα- ότι εν τη ουσία δεν θα καταργήσεις αυτό που επιδιώκουν, δηλαδή την διζωνικότητα,  που είναι συμφωνημένο. Αλλά υπάρχει ο τρόπος και είναι αυτό που συζητείται, να υπάρξει κατοχύρωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όχι μέσα από πληθυσμιακές πλειοψηφίες, αλλά από πολιτικές πλειοψηφίες».

Στο ερώτημα που βρισκόμαστε κι αν ο ίδιος θεωρεί πρόωρη μια ενδελεχή ενημέρωση του κυπριακού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια εξελικτική διαδικασία.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις και συζητούνται και υπάρχουν ακόμα και σοβαρά θέματα στα οποία ευρίσκονται σε εξέλιξη η διαμόρφωση προτάσεων και ο ευρύτερος διάλογος. Έχω την εντύπωση ότι θα ήταν βεβιασμένη ενέργεια, απλά η αναφορά σε ένα θέμα που επιτυγχάνεται σύγκλιση, με παραγνώριση κάποιου άλλου που είναι ενδεχόμενα σημαντικότερο και υπάρχει διαφορά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τη στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει, ο λαός βεβαίως θα ενημερωθεί λεπτομερώς και θα έχει την άνεση του χρόνου, έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση να μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει αν θα γίνει ή όχι αποδεκτή η οποιαδήποτε λύση».

Σε ερώτηση αν έχει κάποια ένδειξη ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να αποφασίζει μόνος του, όπως συμβαίνει με τον ίδιο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.

«Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να ανήκει εις την ουσία και στην πράξη στους Κύπριους, δηλαδή να αυτοκυβερνάται από τους πολίτες της. Υπάρχουν θέματα στα οποία οπωσδήποτε εμπλέκεται η Τουρκία και είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς ορισμένα θέματα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι θετικός στα διάφορα θέματα που συζητούμε. Δεν έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής να έχει ενδοιασμούς να συζητήσει. Είναι θέματα που οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του διαλόγου δημιουργείται μια άλφα εικόνα και στη συνέχεια του διαλόγου υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, είτε από εκείνον, είτε από εμάς, για να είμαι δίκαιος. Υπάρχει ένας ελεύθερος διάλογος και πρέπει να πω τον διακρίνει και μια γνησιότητα όσον αφορά τις έγνοιες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε εκείνοι, είτε εμείς».

Μιλώντας για το περιουσιακό, είπε ότι δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τους χρήστες. Αφορά πρώτιστα και πάνω από όλα τους ιδιοκτήτες και προχωρούμε με μια μεθοδολογία που το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να ενασκείται κατά προτεραιότητα και εν τη ουσία.
«Βεβαίως έχουν συμφωνηθεί μια σειρά θεραπειών.

Ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την όποια των θεραπειών και η επιτροπή περιουσιών μπορεί να ανταποκριθεί θετικά εις το συγκεκριμένο αίτημα του ιδιοκτήτη ή να δώσει συνδυασμένη θεραπεία που μπορεί να αποτελείται από επιστροφή μέρους, εναλλακτική, ανταλλαγή ή και αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της προσφυγής των ενδίκων  μέσων αλλά και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση αν για τον κ. Ακιντζί ισχύει το ότι «θέλει αλλά δεν μπορεί», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:
«Πιστεύω ότι τον διακρίνει η αποφασιστικότητα, αλλά θα ήταν αφέλεια αν παραγνωριζόταν ο ρόλος που διαδραμάτιζε η Τουρκία. Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο αυτήν την ώρα, να μπούμε σε ένα παίγνιο επίρριψης ευθυνών γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη».

Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, είπε πως όσον αφορά τουλάχιστον το Κυπριακό, δεν βλέπει να έχουν διαφορές αντιλήψεων.

«Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι η ώρα ενός ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε επιτέλους λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Σε σχέση με την οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως από την ώρα που ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ένα πρόγραμμα, «η δική μας θέση είναι ότι  δεν μπορεί παρά να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που η Ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Κι αν απαιτείται η δική μας συμβολή και συνδρομή όσον αφορά την αναδιάρθρωση -  παραδείγματος χάριν - του χρέους,  βεβαίως θα έχει την πλήρη συμπαράσταση μας». 

Σε ερώτηση για την κυπριακή οικονομία, με αφορμή και την ομιλία του στο Σικάγο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρόσκληση που αποδέχθηκε για ομιλία στο Brookings Institution έγινε από τον Wilbur Ross. Η ομιλία  θα απευθύνεται σε οικονομικούς παράγοντες και το θέμα θα είναι ακριβώς η πορεία της Κυπριακής οικονομίας, τα μαθήματα και συμπεράσματα από τη κρίση στη Κύπρο.

«Είμαι αρκούντως προετοιμασμένος να τους ενημερώσω με πάσα λεπτομέρεια για τη πρόοδο της Κυπριακής οικονομίας. Τα δεδομένα ομιλούν αφ’ εαυτών. Η Κύπρος δυόμισι χρόνια μετά παρουσιάζεται αντί με ρυθμούς ύφεσης, με ρυθμούς ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως ανακεφαλαιωθεί, η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αγορές έχει αποκατασταθεί».
Ανέφερε ότι οι θετικές αξιολογήσεις των διαφόρων οίκων ομιλούν αφ’ εαυτών, ενώ στις επτά αξιολογήσεις της Τρόικας υπάρχουν μόνο θετικές παρατηρήσεις. Γενικότερα η οικονομία βαίνει με ρυθμούς που ξεπερνούν και τις δικές μας προσδοκίες, χωρίς να παραγνωρίζω βεβαίως τα υπαρκτά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, όπως είναι ακόμα τα προβλήματα ευάλωτων ομάδων».

Είπε πως με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ( ΕΕΕ) και με τις τροποποιήσεις που έγιναν αντιμετωπίζονται σημαντικά των προβλημάτων.

«Έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ανακουφίσουμε τις ευάλωτες ομάδες, αλλά έχουμε δρόμο να καλύψουμε κι αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τις επενδύσεις που πιστεύω ότι με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και των τραπεζών, τα κίνητρα που έχουμε δώσει αλλά και νομοθετικά μέτρα που έχουμε πάρει τελευταία, θα συμβάλουν σημαντικά στο να ξεκινήσει σιγά-σιγά η πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας, με την έννοια δηλαδή των επενδύσεων και της αντιμετώπισης των συναφών προβλημάτων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top