ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πανεπιστήμιο Frederick: Πυκνό το ακροατήριο στην εκδήλωση για το Κυπριακό

Πανεπιστήμιο Frederick: Πυκνό το ακροατήριο στην  εκδήλωση για το Κυπριακό

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του Κυπριακού στην παρούσα φάση.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δρ Γιώργος Δημοσθένους, καλωσορίζοντας τους 3 εισηγητές, κυρίους Μαυρογιάννη, Χρυσοστομίδη και Δημητρίου, ανέδειξε την παρουσία της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα μέσα από την πλήρη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και, ολοκλήρωσε λέγοντας πως  «τέτοιες εκδηλώσεις κοινωνικού διαλόγου που συνδυάζουν την ενημέρωση, την παρέμβαση και την επιστημοσύνη, βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Frederick»


Στη συνέχεια, διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη ο οποίος λόγω υπηρεσιακής υποχρέωσης στο εξωτερικό, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το Διεθνές Δίκαιο και την έννομη τάξη με το μέρος της, κάτι που προκύπτει και από τις πολλές αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, που έχουν καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας»


Τον λόγο, έλαβε μετά ο  ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, κος Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Παρουσίασε με αδρές γραμμές το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες, υπενθύμισε τις πάγιες ελληνοκυπριακές θέσεις, υπογράμμισε τις δυσκολίες και αναφέρθηκε επίσης και στις ποιοτικές διαφορές της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης σε σχέση με το παρελθόν αποφεύγοντας ωστόσο να δηλώσει είτε «απαισιόδοξος» είτε «υπεραισιόδοξος». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κου Μαυρογιάννη, σε περίπου τρεις μήνες η διαπραγματευτική διαδικασία θα δείξει αν μπορεί να έχει θετική κατάληξη.


Από την πλευρά τους, οι νομικοί Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης και κ.  Παναγιώτης Δημητρίου ξεκαθάρισαν το τοπίο, αναφορικά με το πλαίσιο του Κυπριακού προβλήματος σε σχέση με τα ισχύοντα στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αντίστοιχα.  


Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ Χρυσοστομίδης κάνοντας μία συνοπτική αναδρομή στο χρόνο, παρουσίασε την Ομοσπονδιακή μορφή διακυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, αναφέρθηκε στο Δίκαιο της Θάλασσας με επίκεντρο την Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε την ανάγκη για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μία πιθανή μετεξέλιξη της.


Ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου με άξονα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έκανε  εκτενή αναφορά στη γνωστή υπόθεση Λοϊζίδου και γενικότερα στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις Κυπριακές υποθέσεις που έχουν φτάσει στο ΕΔΑΔ.  Αναφέρθηκε λεπτομερώς στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει εδώ και χρόνια, για να αναρωτηθεί εύλογα «πως είναι δυνατόν η Κύπρος να μην δικαιώνεται;»


Το πυκνό ακροατήριο της αίθουσας «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Πανεπιστημίου Frederick αφουγκράστηκε με μεγάλη προσοχή τα όσα κατέθεσαν οι σημαντικοί εισηγητές.
Αξιοποίησε έτσι, τη σπάνια ευκαιρία που του δόθηκε για να ακούσει και να εμβαθύνει σε πτυχές της διαπραγμάτευσης μέσα από ένα καθαρά επιστημονικό πλαίσιο, μακριά από τον συνηθισμένο πολιτικό λόγο.


Στο τέλος των εισηγήσεων, οι κύριοι Μαυρογιάννης, Χρυσοστομίδης και Δημητρίου έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να υποβάλλει ερωτήσεις στις οποίες ευχαρίστως ανταποκρίθηκαν.
Η εκδήλωση, που συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Δρ Χρίστο Κληρίδη, καλύφθηκε ζωντανά από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και απασχόλησε έντονα την ειδησεογραφία των  επομένων ημερών αφού ήταν πραγματικά «είδηση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top