ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Business Stories: Προχώρησαν οι εργασίες στο… σκανδαλώδες κτήριο της Εσπερίδων

Business Stories: Προχώρησαν οι εργασίες στο… σκανδαλώδες κτήριο της Εσπερίδων

Έστω και με αργούς ρυθμούς τα έργα για την αποπεράτωση του… μαρτυρικού κτηρίου στην οδό Εσπερίδων της Λευκωσίας (πάροδος Κένεντι), φαίνεται να έχουν προχωρήσει.

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που συνοδεόυν το δημοσίευμά μας, οι σκαλωσιές έχουν φύγει, ενώ αφαιρέθηκαν και οι πινακίδες των κατασκευαστών.

Του Φάνη Μακρίδη

Η υπόθεση όμως έχει ακόμη πολύ ψωμί. Κι αυτό γιατί συνδέεται άμεσα με το μαρτυρικό ταμείο συντάξεων της CYTA, τότε που προήδρευε της Αρχής ο Στάθης Κιττής.

Όπως σημείωνε ο γράφων σε ένα δημοσίευμά του πριν από ένα χρόνο, τα μαθηματικά, οι κτηματολογικοί κανόνες και η λογική χάνουν το νόημά τους στην περίπτωση του ταμείου συντάξεων της CYTA, λόγω των χειρισμών του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επένδυση με τα τέσσερα οικόπεδα στην Εσπερίδων που είχαν αγοραστεί από το ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ–επί προεδρίας Στάθη Κιττή- στοίχισαν πολύ πιο ακριβά απ΄ ό,τι μπορεί να συλλάβει ακόμα και ένας πονηρεμένος νους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 είχαν καταβληθεί στην εταιρεία Vasos Markides Estates LTD από το ειδικό αυτό ταμείο των εργαζομένων της CYTA τουλάχιστον 25 εκατομμύρια για την αγορά των οικοπέδων στην οδό Εσπερίδων, αλλά και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων.

Το τραγελαφικό είναι ότι με βάση τις εκθέσεις τριών ανεξάρτητων εκτιμητών που κλήθηκαν μετά από προσφορές και νενομισμένες διαδικασίες που λήφθηκαν από τους νυν διαχειριστές του ταμείου, το έργο όπως ακριβώς είναι με την ανάπτυξη μέσα (κτηριακές εγκαταστάσεις και γη) ανέρχεται στα 12.5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, καταβλήθηκαν τα διπλάσια χρήματα μόνο για τη γη. Κάτι που καταδεικνύει και το μέγεθος του σκανδάλου.

Τα τότε δεδομένα
Ας δεχτούμε χάριν συζήτησης ότι τότε η γη είχε μεγαλύτερη αξία, αν και η κρίση είχε δείξει τα δόντια και επηρεάσει από τότε και τον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων. Πάλι το ποσό που καταβλήθηκε για το έργο είναι τεράστιο. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Υπερκοστολογήθηκε το έργο. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η ρευστότητα τύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης στο παζάρι και κατά συνέπεια ο υποψήφιος αγοραστής μπορούσε να πετύχει καλή τιμή. Όμως, σε ακόμη μια περίπτωση τα χρήματα του ταμείου συντάξεων της ΑΤΗΚ μοιράστηκαν απλόχερα.

Η Vasos Markides Estates Ltd
Ερωτήματα εγείρονται και για το γεγονός ότι η εταιρεία που πώλησε τα οικόπεδα, η Vasos Markides Estates LTD, ανέλαβε και το έργο. Δεν έφτανε που έβγαλε κέρδος από την πράξη, πήρε και «μπόνους» την εργολαβία για τη δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων...

Πώς κατέληξαν
Οι εκτιμητές που κλήθηκαν μετά από νενομισμένες διαδικασίες να κοστολογήσουν το έργο, όπως ακριβώς είναι, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους τον Αύγουστο του 2014. Οι εκτιμήσεις ενέπιπταν μεταξύ των 11.5 εκ και των 16 εκ. σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και ακολουθώντας τη καθιερωμένη διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις κατέληξαν ότι η αξία του έργου όπως ακριβώς είναι (κτηριακές εγκαταστάσεις και γη) ανέρχεται στα 12.5 εκ. Τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί ήδη 25 εκατομμύρια!

Η έκθεση για την Εσπερίδων
Με το θέμα των επενδύσεων στην οδό Εσπερίδων στη Λευκωσία, ασχολήθηκε η Ερευνητική Επιτροπή που ορίστηκε για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με καταγγελίες που  σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. 
Στην έκθεση που φέρει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2013, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αγορά ακινήτων: Κτήριο Εσπερίδες. Ενώ η αρχική συμφωνία αγοράς ήταν για ποσό €23,5 εκ., στη συνέχεια αποφασίστηκαν από το Ταμείο να γίνουν σημαντικές κατασκευαστικές αλλαγές (προσθήκη 3ου υπογείου και 5ου ορόφου) με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης στα €28.200.000, πλέον  €800.000 για τα μεταβιβαστικά. Ακυρώθηκε ως εκ τούτου η αρχική συμφωνία που είχε συναφθεί και υπογράφτηκαν δύο νέες συμφωνίες, η μία για την αγορά της γης για €10.000.000 και η δεύτερη για την κατασκευή του κτηρίου έναντι του ποσού των €18.200.000 πλέον Φ.Π.Α. Οι εισηγήσεις των Νομικών Υπηρεσιών για περίληψη συγκεκριμένων όρων στο κείμενο της νέας συμφωνίας που αφορούσαν τις αλλαγές στο έργο δεν λήφθηκαν υπόψη από  τους Διαχειριστές. Μέχρι σήμερα τροποποίηση της συμφωνίας δεν έχει γίνει. Οι εργασίες ανεστάλησαν επίσης και γιατί οι Διαχειριστές διαπραγματεύονταν τη 
σύναψη συμφωνίας για την ενοικίαση χώρου στην Τράπεζα Κύπρου μέχρις ότου Κεφάλαιο 11 Οι Επενδύσεις του Ταμείου 249 συμφωνηθούν οι τροποποιήσεις που ζητούσε η τράπεζα. Τελικά ο χώρος δεν  ενοικιάστηκε από την τράπεζα.  Η αύξηση της δαπάνης επέφερε αυτόματα την διαφοροποίηση των τεχνοοικονομικών δεδομένων της επένδυσης. Οι αλλαγές και η αναστολή εργασιών λόγω των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα  Κύπρου προκάλεσαν σοβαρή καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων από υπαιτιότητα  του Ταμείου, με συνακόλουθο την υποβολή απαιτήσεων για αποζημίωση από την  αντισυμβαλλόμενη κατασκευάστρια εταιρεία Vasos Markides Estates Ltd εναντίον του Ταμείου».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top