ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμάρης: Η Κύπρος υποδέχεται σημαντικό αριθμό προσφύγων δυσανάλογο με το μέγεθός της

Λαμάρης:  Η Κύπρος υποδέχεται σημαντικό αριθμό προσφύγων δυσανάλογο με το μέγεθός της

Το θέμα της μετανάστευσης είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ΕΕ αντιδρά αντί να δρα προληπτικά, δίνοντας συχνά πρόσκαιρες λύσεις με ελάχιστα αποτελέσματα, ανέφερε σήμερα ο βουλευτής Γιάννος Λαμάρης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος υποδέχεται σημαντικό αριθμό προσφύγων δυσανάλογο με το μέγεθός της και τις δεινές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Μιλώντας ως ένας εκ των κύριων ομιλητών στην ενότητα “Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο”, στην κοινή κοινοβουλευτική συνάντηση Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι, παρά τις χρόνιες προσπάθειες των μεσογειακών χωρών να ευαισθητοποιήσουν τα υπόλοιπα κράτη για την πίεση που δέχονταν και δέχονται από τις μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος και αντιλήφθηκε την ανάγκη αναζήτησης κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στο θέμα μόνο όταν οι πιέσεις μετατοπίστηκαν γεωγραφικά και προς την Ανατολή.

Ο κ. Λαμάρης, εκπροσωπώντας τη Βουλή στη συνάντηση, επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, όπως τις πολεμικές συγκρούσεις, τη φτώχεια, την έλλειψη δημοκρατίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Χαιρετίζοντας τη δημόσια αντίδραση των επικεφαλής της ΕΕ, ο κ. Λαμάρης είπε ότι απαιτείται πολιτική βούληση εκ μέρους όλων προκειμένου να αποφευχθεί η υιοθέτηση ημίμετρων που δεν θα αντιμετωπίσουν επαρκώς ορισμένες πτυχές του ζητήματος, και σημείωσε ότι, αφού οι μεταναστευτικές πιέσεις αφορούν όλους, η όποια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση θα πρέπει να εκπονείται με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών.

Ακολούθως, ο κ. Λαμάρης παρουσίασε τη δράση της Βουλής των Αντιπροσώπων στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας ότι η σημασία που η Κύπρος προσδίδει στην προστασία των προσφύγων συνδέεται και με το γεγονός ότι από το 1974 δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι κατέστησαν πρόσφυγες.

Πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών, αλλά και προς τα άτομα που χρειάζονται προστασία, αποτελεί μείζον θέμα για την Κύπρο, και σημείωσε ότι η Κύπρος υποδέχεται σημαντικό αριθμό προσφύγων δυσανάλογο με το μέγεθός της και τις δεινές οικονομικές συνθήκες  που επικρατούν στη χώρα, υπενθυμίζοντας τις προκλήσεις που συνδέονται με την παράνομη είσοδο μεταναστών από τα κατεχόμενα.

Καταλήγοντας, ο κ. Λαμάρης είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική αφορά ανθρώπους, των οποίων η αξιοπρέπεια πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει στον τομέα αυτό βάσει των αρχών που πρεσβεύει και στις οποίες εδράζεται.

Την κοινή συνάντηση, με θέμα την ολιστική προσέγγιση για τη μετανάστευση, διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top