ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Moneyval: Πρόοδος από την Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας

Έκθεση Moneyval: Πρόοδος από την Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας

Περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από την Κύπρο, διαπιστώνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Moneyval) σε νέα έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ειδικότερα, η επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κύπρος έχει βελτιώσει το επίπεδο συμμόρφωσή της με τη σύσταση 15 της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, καθώς και πρόοδο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιπέδου συμμόρφωσης με τη σύσταση 8 που αφορά στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, από τον Νοέμβριο του 2022, η Κύπρος έχει βελτιώσει το καθεστώς που ισχύει για τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων με μόνο μερικές ελλείψεις να παραμένουν. Πρόσθετα, έχουν γίνει αρκετά βήματα για εκτίμηση της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού τομέα στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων εποπτείας, αν και αυτά δεν έχουν πλήρως υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ η αξιολόγηση της σύστασης 8 διατηρείται ως συμμόρφωση εν μέρει (partially compliant), η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί σε «συμμορφούμενη σε μεγάλο βαθμό» από «εν μέρει συμμορφούμενη», όσον αφορά τη σύσταση 15.

«Γενικότερα, η Κύπρος έχει παρουσιάσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των περισσότερων αδυναμιών τεχνικής συμμόρφωσης που είχαν εντοπιστεί στην κοινή έκθεση αξιολόγησης του 2019», αναφέρεται.

Έτσι από τις συνολικά 40 συστάσεις, η Κύπρος βαθμολογείται με πλήρη συμμόρφωση (Compliant) στις 16, με συμμόρφωση σε μεγάλο βαθμό στις 21 (Largely Compliant) και με συμμόρφωση εν μέρει (Partially Compliant) σε 3.

Η Κύπρος, αναφέρει η Moneyval, έχει ανταποκριθεί στην ευρύτερη προσδοκία για διόρθωση των περισσότερων αδυναμιών τεχνικής συμμόρφωσης στο τέλος του τρίτου έτους της αξιολόγησής της.

Σημειώνεται τέλος ότι η Κύπρος θα ενημερώσει την Επιτροπή τον Μάιο του 2025 αναφορικά με την πρόοδο που έχει παρουσιάσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πλαισίου κατά του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top