ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι να κάνετε με τις έντονες βροχοπτώσεις και την κακοκαιρία - Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας

Τι να κάνετε με τις έντονες βροχοπτώσεις και την κακοκαιρία - Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή, αρχικά τα δυτικά και σταδιακά και τις υπόλοιπες περιοχές, προβαίνει σε σειρά συστάσεων προς το κοινό, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών.

Συγκεκριμένα, καλεί το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας δεν είναι φραγμένα και ότι οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

Σημειώνει ότι αν κάποιος διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκατάσταση αυτόματης αντλίας νερού. Παράλληλα καλεί το κοινό να απομακρύνει από τα υπόγεια  πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Καλεί επίσης τους το κοινό, αν κατοικεί σε οικόπεδο με αυλή να αφήσουν, όπου είναι δυνατόν, ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη, να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες, κ.ά.), να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης και να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στα υποστατικά, αν βρίσκονται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Επίσης, σε περίπτωση που ενημερωθεί το κοινό για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, όπως περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, καλεί το κοινό αν είναι μέσα σε κτήριο να εγκαταλείψουν τους υπόγειους χώρους και μετακινηθούν σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκονται σε ανοικτό χώρο όπως να μη διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα, να αλλάξουν κατεύθυνση, αν βρεθούν σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει και να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια ενώ να μην πλησιάζουν σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Επίσης, μετά την πλημμύρα αν βρίσκονται σε  ανοικτό χώρο όπως μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Καλεί το κοινό να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης και να μην χρησιμοποιεί χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Επίσης, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης προτρέπει το κοινό να γνωρίζει ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων και να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Σχετικά με μέτρα αυτοπροστασίας από ανεμοστρόβιλους, η Πολιτική Αμυνα προτρέπει αν κάποιος βρίσκεται στο σπίτι όπως απομακρύνει από την αυλή του σπιτιού αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν από τον ανεμοστρόβιλο και στερεώστε καλά αυτά που δεν είναι στερεωμένα, να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, αφήνοντας όμως ανοικτά τα εσωτερικά γυάλινα παραθυρόφυλλα, για γρήγορη εξίσωση της εσωτερικής και εξωτερικής ατμοσφαιρικής πίεσης και να απομακρυνθούν από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και από γυαλιά που πιθανόν να σπάσουν.

Επίσης, αν βρίσκονται στο ύπαιθρο να παρακολουθήσουν αν είναι δυνατόν, τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατόν από τα σημεία που θα περάσει, παραμένοντας μακριά από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και να σας κτυπήσουν.

Τέλος σημειώνει ότι αν δεν μπορούν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, όπως ξαπλώσουν μπρούμυτα σε κάποιο κοίλωμα, προστατεύοντας το κεφάλι με τα χέρια για να μην κτυπηθούν από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν ή δέντρα που πιθανόν να ξεριζωθούν. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης τουΚυπριακό και «Αμάλθεια» στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών

Κυπριακό και «Αμάλθεια» στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με Αμερικανούς Γερουσιαστές

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top