ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες νοσοκομείο στην πόλη.

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ' αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες», έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι θέατρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Eνδεχόμενη χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου η Κυβέρνηση του Bενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας, θα ήταν «αφόρητη», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Απηύθυνα πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή Κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπός του νωρίτερα, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας, μιλώντας στον Τύπο καθώς υποδεχόταν τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που του υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές, μετά την έναρξη ισραηλινής επιχείρησης για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων αμάχων από τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου υπό πολιορκία.

Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανέφερε πως η πρόταση αυτή είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», μολαταύτα πρόσθεσε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.

Πριν την ανακοίνωση της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε εντατικούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ράφας, που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, αφού απαίτησε οι άμαχοι που βρίσκονται εκεί να φύγουν.

«Οι διαταγές περί εσπευσμένης απομάκρυνσης» των κατοίκων της ανατολικής Ράφας «απλούστατα θα επιτείνουν τα δεινά των αμάχων. Το να γίνει μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αυτού του μεγέθους είναι αδύνατον να γίνει με ασφαλή τρόπο», σημείωνε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η UNICEF, από την πλευρά της, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως κάπου 600.000 παιδιά παγιδευμένα στη Ράφα «δεν έχουν πουθενά να πάνε» κι απειλούνται από «νέα καταστροφή».

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησαν σε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.735 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εξάλλου, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' κάλεσε χθες Δευτέρα από την Ουάσινγκτον τη διεθνή κοινότητα να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει "μια νέα σφαγή" στη Ράφα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια επίθεση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας "προειδοποίησε πως η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι λόγω του πολέμου, απειλεί να οδηγήσει σε μια νέα σφαγή", σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ιορδανίας στις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε πως το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιό του ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στην νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας Ράφα προκειμένου να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτύχει τους υπόλοιπους πολεμικούς στόχους της χώρας.

"Το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου", ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση.

"Παράλληλα, αν και η πρόταση της Χαμάς είναι μακράν των αναγκαίων απαιτήσεων του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους μεσολαβητές ούτως ώστε να εξαντλήσει την πιθανότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς στο Ισραήλ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας, Ράφα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα. Τα πλήγματα συνεχίζονταν χωρίς διακοπή επί τριάντα λεπτά, διευκρίνισε λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Κύπρου.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε χθες βράδυ τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας "χερσαίας" επιχείρησης στην πόλη αυτή που έγινε καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νότιο άκρο της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Ράφα είναι απάνθρωπες και κινδυνεύουν να τους εκθέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο και δυσπραγία, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποιώντας πως τέτοιες ενέργειες μπορεί μερικές φορές να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα και είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας του επτάμηνου πολέμου στεγάζονται σε αντίσκηνα και σχολεία γεμάτα κόσμο.

"Οι κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να πλήττονται με βόμβες, ασθένειες, ακόμη και λιμό. Και σήμερα (χθες), τους είπαν ότι πρέπει να μετακινηθούν για μία ακόμη φορά καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα αυξάνονται", ανέφερε σε μια δήλωση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. "Αυτό είναι απάνθρωπο", πρόσθεσε.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν ισοπεδώσει άλλα τμήματα της Γάζας σε τέτοια έκταση ώστε δεν υπάρχει άλλος τόπος πέρα από τη Ράφα με την υποδομή και τους πόρους για να φιλοξενήσει εκείνους που στεγάζονται τώρα εκεί, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εντολή εκτοπισμού αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, με μόνο λίγες εξαιρέσεις οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρές νομικές προϋποθέσεις. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται, τέτοιες ενέργειες μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου ή αναγκαστικό εκτοπισμό, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οκτώ μέρες στο κελί οι δύο για το οπλοστάσιο σε τάφο στην επαρχία Λάρνακας

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης τηςΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top