ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν μέρει αποδοχή αναπομπής περί Δικαστηρίων νόμων από Επιτροπή Νομικών

Εν μέρει αποδοχή αναπομπής περί Δικαστηρίων νόμων από Επιτροπή Νομικών

Σε εν μέρει αποδοχή της αναπομπής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας δύο προτάσεων νόμου περί Δικαστηρίων προέβη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη.

Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι ο τερματισμός της προ πεντηκονταετίας και έως σήμερα εν ισχύι ρύθμισης που επιτρέπει την εκδίκαση ποινικής υπόθεσης από επαρχιακό δικαστήριο οποιασδήποτε επαρχίας, ανεξάρτητα από τον περί Δικαστηρίων νόμο που καθορίζει την κατά τόπον αρμοδιότητα των επαρχιακών δικαστηρίων ανάλογα με την επαρχία όπου διαπράχθηκε το αδίκημα.

Αντίστοιχα, με τη δεύτερη πρόταση νόμου επιδιώκεται, σε συνέχεια ψήφισης της πρώτης, η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων νόμου ώστε ποινικές υποθέσεις που καταχωρίσθηκαν σε αναρμόδιο κατά τόπον δικαστήριο να δύναται να παραπεμφθούν, υπό προϋποθέσεις, σε κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο και τα έξοδα τα οποία προκύπτουν από την εν λόγω παραπομπή να καταβάλλονται από την κατηγορούσα αρχή.

Οι εν λόγω νόμοι είχαν αναπεμφθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 29 Απριλίου για επανεξέταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην τοποθέτησή της ενώπιον της επιτροπής, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι οι αρχικές προτάσεις νόμου βελτιώθηκαν, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν νομικά προβλήματα, όπως αντιφατικές μεταξύ τους διατάξεις και ενδεχόμενη παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την έννοια του φυσικού δικαστή.

Σχετικά με τη δεύτερη πρόταση νόμου, είπε ότι έχει αναπεμφθεί λόγω της αναπομπής της πρώτης, προσθέτοντας πως το Υπουργείο διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς δεν έχει ρυθμιστεί το κενό σε σχέση με το αδίκημα που διαπράχθηκε μέσω διαδικτύου, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για ενδεχόμενα ζητήματα από την προτεινόμενη ρύθμιση, τουλάχιστον σε σχέση με τις ποινικές υποθέσεις που καταχωρεί το κράτος.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πρόταση νόμου πιο πρακτικά ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την εφαρμογή της σε περίπτωση που ψηφιστεί, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα της ερμηνείας επιλύεται με τροποποίηση της διατύπωσης συγκεκριμένου εδαφίου.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή θα αποδεχθεί την αναπομπή μετά από συγκεκριμένη τροποποίηση που κατατέθηκε και για την οποία υπήρξε, όπως ανέφερε, συμφωνία ανάμεσα στην κυβερνητική πλευρά και τους Βουλευτές.

«Την αποδεχόμαστε όσον αφορά στην κατά τόπους αρμοδιότητα, αποδεχόμαστε μετά την τροποποίηση την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των προτάσεων νόμου και μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η αναπομπή έγινε εν μέρει αποδεκτή αναφορικά με τις μεταβατικές διατάξεις ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα κατά την πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Συμπλήρωσε ότι με τον εν λόγω νόμο επαναφέρεται στην Κύπρο ο θεσμός της τοπικής δικαιοδοσίας των δικαστηρίων και γίνεται σεβαστό το δικαίωμα κάθε κατηγορούμενου να δικάζεται στον τόπο που προβλέπει η δικονομία και όχι όπου θέλει ο κατήγορος.

«Προκειμένου να μη χαθούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες κάναμε εν μέρει αποδεκτή την αναπομπή, ακριβώς για να ξεκαθαρίσουμε ότι η ουσία παραμένει αλώβητη», συμπλήρωσε επί του θέματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top