ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά στην περιοχή και στην Κύπρο χωρίς όπως αναφέρει, να παραβιάζουμε τις κόκκινες γραμμές. Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με το κόμμα της Αριστεράς, τα ενεργειακά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες να αποδώσουν δυναμικές για διάρρηξη του αδιεξόδου.

Μια πρόταση η οποία προκαλεί απορία ως προς τη σοβαρότητά της. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να αμφισβητήσει η ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, γιατί αυτό θα σημαίνει από τη στιγμή που θα θέσει ένα τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι ως «κίνητρο» προς την τουρκική πλευρά-για να προσέλθει δήθεν στις διαπραγματεύσεις. Αν και το ΑΚΕΛ το θέτει ξανά και ξανά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με όλα τα κράτη της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία μετά την επίλυση του κυπριακού.

Την ώρα που η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ετοιμάζει την έκθεσή της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και προς το ΣΑ για τα αποτελέσματα της προσπάθειας της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, είναι άξιο απορίας πως πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, ρίχνουν την μπάλα ουσιαστικά στα πόδια της δικής μας πλευράς.

Αυτό βεβαίως είναι ένα διαχρονικό ζήτημα, με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, να ερίζουν για το αν θα δώσουμε, ή αν δεν θα πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία και στον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, για να παρακαθίσει στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη διάσταση απόψεων φαίνεται να κατέγραψε και η κ. Ολγκίν στις επαφές που είχε στο νησί.

Το κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα και αυτό μένει να διαφανεί το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου όπου ολοκληρώνεται ουσιαστικά και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την προσπάθεια που καταβάλει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ η οποία δεν γνωρίζουμε εάν θα επανέλθει. Αυτό το οποίο μένει από τις επαφές της κ. Ολγκίν είναι η καταγραφή απόψεων από την «κοινωνία των πολιτών» στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές. Τι της μετέφεραν και αν μέσα από τις συζητήσεις, η ίδια έχει αντιληφθεί το κυπριακό ζήτημα στο σύνολό του, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε να έχει συμβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ έχει αντιληφθεί αν οι πολίτες γνωρίζουν ακόμα και για τη μορφή λύσης του κυπριακού, δηλαδή τη ΔΔΟ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οκτώ μέρες στο κελί οι δύο για το οπλοστάσιο σε τάφο στην επαρχία Λάρνακας

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης τηςΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top