ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»

Το θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα και τα ρούχα περιορίζονται.

Έρχεται το καλοκαίρι, μια περίοδος που όλοι λίγο πολύ ανησυχούμε για τις διατροφικές μας επιλογές και το σώμα μας.

Το ThemaOnline μίλησε με τον κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο, Πάνο Πλατρίτη, ο οποίος έδωσε μεταξύ άλλων πέντε χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να αδυνατίσει και να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση στην παραλία.

Μία ανάσα πριν το καλοκαίρι και οι περισσότεροι σκέφτονται πώς θα χάσουν τα περιττά κιλά που απέκτησαν το Πάσχα αλλά και τον χειμώνα που μας πέρασε, ώστε να φτιάξουν το summer body των ονείρων τους.

Πρώτο βήμα

«Αρχικά πρέπει να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε τώρα. Αυτός που θέλει να χάσει βάρος πρέπει να πάρει την τόλμη να ανέβει στην ζυγαριά, για να καταγράψει το βάρος του και αν είναι δυνατόν και την περιφέρεια του χωρίς να πάει σε κάποιον ειδικό. Το σημαντικό είναι να πάρει την απόφαση να μετρηθεί», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Πλατρίτης.

«Έρευνες έδειξαν ότι όποιος κρατά ένα αρχειακό υλικό με φωτογραφίες του εαυτού του κάθε εβδομάδα, του δίνει την ώθηση να βλέπει τις σωματικές του αλλαγές. Μάλιστα, μια έρευνα από Πανεπιστήμιο της Ισπανίας, δείχνει ότι το να φωτογραφίζουμε τον εαυτό μας κάθε εβδομάδα στην προσπάθεια του αδυνατίσματος, αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνουμε στο πρόγραμμα και να επιμείνουμε για να καταφέρουμε τον στόχο μας», συμπλήρωσε.

Δεύτερο βήμα

«Το δεύτερο βήμα είναι να μπούμε σε ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης. Είναι σημαντικό να βρούμε κάποιον να πηγαίνουμε μαζί, ένα φίλο, ένα γείτονα, τον σύζυγο, τον γυμναστή, κάποιον που θα μας ενθαρρύνει σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε.

Ερωτηθείς πώς θα δημιουργηθεί διάθεση για γυμναστική ενώ το θερμόμετρο παίρνει την ανιούσα, ο κύριος Πλατρίτης ανέφερε ότι «υπάρχουν χώροι οι οποίοι είναι κλιματιζόμενοι. Μπορούμε να γυμναστούμε και στο σπίτι, ή πολύ πρωί ή αργά το σούρουπο. Ακόμα, τα άτομα που ζουν σε παραλιακές περιοχές μπορούν να πάνε για κολύμπι ή περπάτημα κοντά στη θάλασσα. Το σημαντικό όμως είναι να έχουν και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο»

Τρίτο βήμα

Όσο αφορά το τρίτο βήμα, όσοι θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά «θα πρέπει να προσπαθήσουν το βραδινό φαγητό να γίνει πιο ελαφρύ», είπε ο κύριος Πλατρίτης.

«Μπορεί να είναι ένα μπολ με φρούτα, λίγο γιαούρτι με μέλι, καρπούζι με κάποιο είδος τυριού ή ένα μικρό τόστ. Πρέπει να αποφύγουμε τα βαρετά γεύματα, τις σάλτσες, τα πιο χειμωνιάτικα φαγητά. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε την κοιλιά μας πιο επίπεδη την επόμενη μέρα σε σχέση με την προηγούμενη και αυτό θα μας ανεβάσει παράλληλα και το ηθικό μας», εξήγησε.

Τέταρτο βήμα

«Τέταρτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την κατανάλωση των υγρών. Παρατηρείται ότι άτομα που έχουν περισσότερο βάρος δεν καταναλώνουν σε επάρκεια τα υγρά. Ένας καλός τρόπος είναι να δώσουμε γεύση και άρωμα στο νερό μας, είτε με φρούτα, είτε με το να πιούμε παγωμένο τσάι, πορτοκαλάδες ή λεμονάδες χωρίς ζάχαρη ή με λίγες θερμίδες», τόνισε ο διατροφολόγος.

«Παράλληλα θα ήταν καλό να πίνουμε αρκετά δροσερά ροφήματα ώστε να μην συγχύζουμε τη δίψα με την πείνα και να καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα τροφής. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε και διατηρούμε αυξημένη την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.

Όσο αφορά την κατανάλωση καρπουζιού, ο κύριος Πλατρίτης σημείωσε πως «έχει φρουκτόζη όπως όλα τα φρούτα και λανθασμένα θεωρούμε ότι έχει περισσότερη ζάχαρη. Η υπερκατανάλωση του συνδυάζοντας ψωμί και χαλλούμι σε μεγάλες ποσότητες είναι αυτό που απογειώνει τις θερμίδες. Αν κάποιος φάει μόνο του το καρπούζι μαζί με λίγο τυρί ή λιγότερη ποσότητα χαλλούμι δεν έχει κανένα πρόβλημα»

Πέμπτο βήμα

Πέμπτο βήμα, σύμφωνα με τον διατροφολόγο, είναι «να αυξήσουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης με όλα μας τα γεύματα. Όσα άτομα δεν έχουν προβλήματα υγείας, ένας καλός τρόπος τώρα το καλοκαίρι να αυξήσουμε τον κορεσμό μας, δηλαδή να νιώθουμε λιγότερη πείνα, είναι με την πρωτεΐνη»

«Την πρωτεΐνη μπορούμε να την αυξήσουμε με ψάρι, κοτόπουλο, τόνο ή σαρδέλα στα όσπρια μας ή αν φάμε ζυμαρικά να προσπαθήσουμε να είναι λιγότερα τα ζυμαρικά και περισσότερη η πρωτεΐνη πχ να προσθέσουμε κιμά»

«Το πιο σωστό είναι να ξεκινάμε να τρώμε την πρωτεΐνη, τα σαλατικά και ακολούθως τον υδατάνθρακα. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερο κορεσμό. Επίσης πάντα 20-30 λεπτά πριν το φαγητό είναι καλό να πίνουμε το νερό μας, τα υγρά μας ώστε να μειώσουμε και το φαγητό που θα φάμε ενδεχομένως και να φάμε έτσι λιγότερη ποσότητα», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Πλατρίτης αναφέρθηκε στα παγωτά.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «αν τρώμε κάθε μέρα ένα scoop δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι στη θέση του απογευματινού δεν πειράζει θερμιδικά, ειδικά αν είναι sorbe»

«Όταν όμως τρώμε και το χωνάκι ή τρώμε απευθείας παγωτό μετά το φαγητό εκεί είναι που αποτελεί πρόβλημα», εξήγησε.

Καταλήγοντας θέλοντας να δώσει μία συμβουλή προς το κοινό, είπε πως «καλύτερα να τρώμε 3 φορές την εβδομάδα παγωτό από 1 scoop την φορά στη θέση του απογευματινού και να είναι σε κουπάκι. Το χωνάκι είναι άχρηστες θερμίδες χωρίς να υπάρχει λόγος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top