ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύση με διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων δεν θα είναι λύση είπαν Τσίπρας-Κοτζιάς στη Βουλή

Λύση με διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων δεν θα είναι λύση είπαν Τσίπρας-Κοτζιάς στη Βουλή

Τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υπογράμμισαν κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι η Ελλάδα επιθυμεί και αγωνίζεται για την οριστική λύση του Κυπριακού, και ότι στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη προς αυτόν το στόχο.

Ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς για την δίκαιη λύση ενός προβλήματος που έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον ίδιο – 41 ετών εκείνος – είπε ότι κρίνει ως θετική εξέλιξη την εκλογή του κ. Ακιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, «αλλά δεν ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής».

Επομένως, πρόσθεσε, κάθε λύση οφείλει να τερματίζει και την παρουσία του τουρκικού στρατού στη βόρεια Κύπρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ξεκίνησε τη δική του ομιλία στη Βουλή τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι το μέγιστο εθνικό θέμα της Ελλάδας. Επανέλαβε και αυτός ότι η Αθήνα στηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, και ότι χαιρετίζει κάθε βήμα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

«Και χαιρετίζουμε βεβαίως και το γεγονός ότι πείσαμε τους διεθνείς διαπραγματευτές να λαμβάνονται υπ όψιν και τα δικαιώματα των 3 μειονοτήτων που βρίσκονται στη Κύπρο και που επί 10ετίες είχαν ξεχαστεί», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφέρθηκε ακόμα και στους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας πως «πρέπει να πάρουν εκείνα τα δικαιώματα που θα τους εξασφαλίσουν, που θα τους κάνουν να νοιώθουν ότι αυτό το νησί, η Μεγαλόνησος, είναι το δικό τους σπίτι, ο χώρος όπου η νέα γενιά των Τ/Κ θα μπορεί να έχει δικαίωμα στο όνειρο και να νοιώθει ότι μπορεί να μείνει, να ζήσει, να φτιάξει την οικογένειά της στο μέλλον».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποκτήσουν το ύψιστο δικαίωμα και αίσθημα ασφάλειας απέναντι στις δυνάμεις της κατοχής της βόρειας Κύπρου, για τις οποίες εμφαντικά τόνισε ότι «πρέπει να φύγουν» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό με την διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων». Αυτό δεν θα είναι λύση, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς. Θα είναι επανάληψη αυτών που μας οδήγησαν στο 1974.

«Και πρέπει επίσης να τελειώνουμε με τις εγγυήσεις. Το Απρίλη θαρραλέα η ελληνική κυβέρνηση επανέφερε στο βασικό θεμελιακό πρόβλημα το Κυπριακό. Τονίσαμε και υπογραμμίσαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα, όπως πήγε να εμφανιστεί, κατανομής των φυσικών πόρων από το αέριο που έχει βρεθεί, αλλά είναι πριν απ’ όλα ζήτημα κατοχής. Και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις, κι πριν απ’ όλα εννοώ εδώ την Τουρκία, παραβίαζαν πολλαπλώς τις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, και δεν δικαιούνται να έχουν εγγυητικές αρμοδιότητες».

Και δεν το δικαιούνται, συνέχισε, διότι οι νέοι κανονισμοί, το νέο διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει ούτε χρήση βίας σε βάρος τρίτης χώρας, ούτε κατοχή της.

«Με την Τουρκία, έχουμε θέσει ως σημαντικό κριτήριο της ανάπτυξης των σχέσεών μας τη στάση της στο Κυπριακό», επανέλαβε.

Κατά τα λοιπά, ο ΥΠΕΞ είπε πως η Ελλάδα πιστεύει και υλοποιεί την ενίσχυση της συνεργασίας της και τον διάλογο με την Τουρκία. Αναφέρθηκε σε «πολύπλευρες και πολυεπίπεδες συνεργασίες» ο κ. Κοτζιάς, εξηγώντας ότι «προωθούμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως ταυτόχρονα  δεν κλείνουμε τα μάτια μας , και καταγράφουμε τις συνεχιζόμενες και προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο, παίρνοντας τα μέτρα μας και κάνοντας στο διεθνές περιβάλλον τις απαραίτητες ενέργειες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top