ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Το Κυπριακό δεν είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Το Κυπριακό δεν είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προόδου στο Κυπριακό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε «ότι είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών», είπε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το κλίμα ευφορίας που δημιουργείται.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένα να δεχτούν μόνιμες παρεκκλίσεις και τη δημιουργία πρωτογενούς δικαίου που ζητά η τ/κ πλευρά και είπε ότι απόλυτα σαφής επ' αυτού είναι και η θέση του Pieter van Nuffel, του εκπροσώπου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ.

Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει καλύτερες εδαφικές αναπροσαρμογές σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, ενώ πρότεινε τη δημιουργία μικρού στρατού.

Μιλώντας σε φόρουμ του Δημοκρατικού Κόμματος για τη λύση του Κυπριακού, το απόγευμα στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «ο αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν παρίσταται στις συζητήσεις, είναι απόλυτα σαφής ότι δεν χωρούν μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο».

Ενημερώνοντας τα στελέχη και μέλη του ΔΗΚΟ, στην παρουσία του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «σε όλα τα κεφάλαια έχουν υπάρξει κάποιες εξελίξεις ή κάποιες ενδείξεις προόδου». Συνέχισε, λέγοντας ότι «κανένα από τα κεφάλαια δεν έχει προχωρήσει σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να κλείσει», ενώ σε όλα σχεδόν υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της διακυβέρνησης είπε ότι υπήρχε σημαντική σύγκλιση από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, όμως παραμένουν σημαντικά θέματα ανοιχτά που αφορούν την απαίτηση της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, την οποία, όπως είπε, η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Για εμάς η εκλογή του ανώτατου άρχοντα πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο», με τη συμμετοχή όλου του πληθυσμού, ανέφερε. «Δεν λέμε αναγκαστικά ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να είναι Ε/κ, λέμε ότι ο Πρόεδρος του τόπου πρέπει να εκλέγεται μέσα από καθολική ψηφοφορία», πρόσθεσε.

Στο περιουσιακό είπε ότι υπάρχει μια σημαντική πρόοδος επί της αρχής, καθώς έχει αναγνωριστεί το ατομικό δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχει ξεκινήσει μια τεράστια συζήτηση σε σχέση με τις θεραπείες που θα δοθούν στην περίπτωση που υπάρχουν χρήστες και είπε ότι η απόσταση σε αυτό το σημείο είναι πολύ μεγάλη.

Για το εδαφικό ανέφερε ότι η συζήτηση υπεισέρχεται στα κριτήρια επίλυσης του θέματος, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, η προσέγγιση της ε/κ πλευράς είναι ότι πρέπει να υπάρξουν εδαφικές αναπροσαρμογές καλύτερες από το σχέδιο Ανάν, τόσο ποιοτικά όσο και στα ποσοστά, ενώ η τ/κ πλευρά επιμένει σε κάτι πολύ λιγότερο.

Η ρύθμιση εδαφικού και περιουσιακού πρέπει να επιτρέπουν επιστροφή 100.000 ή του 60% των εκτοπισμένων Ε/κ κάτω από ε/κ διοίκηση - με δεδομένα του 1974 - και τη δυνατότητα επιστροφής όλων των υπολοίπων, είπε. Συμπλήρωσε ότι η τ/κ θέση υπολείπεται κατά πολύ, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν μπει σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα ποσοστά, ονόματα χωριών ή χάρτες.

Για τα θέματα της ΕΕ είπε ότι υπάρχουν κάποιες διάφορες, με σημαντικότερη την επιμονή των Τ/κ για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ πολύ σημαντικές χαρακτήρισε και τις συζητήσεις για τα θέματα των εποίκων, όπου επίσης υπάρχει σημαντική απόσταση, με την ε/κ πλευρά να επιμένει στην ανάγκη διατήρηση της κοινωνικής δομής του τόπου.

Ως προς το κεφάλαιο της οικονομίας, ο Ε/κ διαπραγματευτής ανέφερε ότι υπάρχει κατανόηση από την τ/κ πλευρά ότι η Κύπρος πρέπει να λειτουργήσει εντός της ΕΕ σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ενώ δεν αμφισβητείται η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε ότι έχουν γίνει αρκετά περιορισμένες συζητήσεις, με την τ/κ πλευρά να μην καταθέτει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Επ` αυτού, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα συνέχισης του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, το οποίο αποδείχτηκε καταστροφικό, ιδιαίτερα με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου που αφήνει μόνη της την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός με τα θέματα της ασφάλειας και είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει αποστασιοποιηθεί από την θέση του παρελθόντος που έκανε λόγο για αποστρατιωτικοποίηση. Πλέον προτείνει να υπάρξουν οι ελάχιστες υποδομές, όπως λιμάνια, στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, ραντάρ, και «ένας μικρός πιθανόν στρατός», που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα.

Συνέχισε ότι οι προτάσεις για την ασφάλεια δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά «θέλουμε σίγουρα να υπάρχουν...αφενός κυπριακές ένοπλες δυνάμεις» και αφετέρου το όποιο σύστημα συμμαχίας ή ασφάλειας «να είναι ένα ισότιμο σύστημα, το οποίο θα προστατεύει τον τόπο από εξωτερικούς κινδύνους».

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι διερχόμαστε μια κρίσιμη φάση στο Κυπριακό. «Διαφωνώ πλήρως με το κλίμα ευφορίας που δημιουργείται», είπε.

Είπε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από άλλες φορές, αυτό όμως δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε, καθώς έχουμε ενώπιον μας πολύ σοβαρά ζητήματα και προβλήματα.

«Δεν πρέπει πότε να δεχθούμε αυτή την ψεύτικη ευφορία που καλλιεργείται, κυρίως από το διεθνή παράγοντα, αλλά...και εντός του τόπου», είπε και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική. «Έχει σαράντα χρόνια που πήγαμε πολλές φορές στη βρύση και φύγαμε άποτοι» ανέφερε.

Διερωτήθηκε ακολούθως αν μπορεί, όπως λέγεται, μέχρι το Μάρτη να λυθεί το Κυπριακό ή να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Δεκέμβρη. Αναρωτήθηκε αν έχουν καλυφθεί τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μια συμφωνία σύντομα, για να προσθέσει «δεν νομίζω».

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αυτά που έχουμε στα χέρια μας είναι αρκετά για να πούμε ότι είναι θέμα εβδομάδων ή μερικών μηνών για να λυθεί το Κυπριακό, είπε όμως ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, σε δύο -τρεις μήνες θα δείξει κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα κεφάλαια.

Τέλος, είπε ότι δεν νοείται ότι θα φτάσουμε σε λύση χωρίς την αναγκαία συνεισφορά των πολιτών, ενώ ανέφερε ότι τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων είναι όλα προσβάσιμα για τα πολιτικά κόμματα του τόπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top