LIFESTYLE

Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από την «Κατάσκοπο που μ' Αγάπησε» στο «Για τα Μάτια σου Μόνο»

Ξαναβλέπουμε όλα τα Τζέιμς Μποντ: Από την «Κατάσκοπο που μ' Αγάπησε» στο «Για τα Μάτια σου Μόνο»

Πριν την έξοδο του «Spectre», ξαναβλέπουμε όλες τις ταινίες της μακρόβιας κατασκοπικής σειράς και τις κρίνουμε συνοδεία μπόλικων μαρτίνι. Ντράι μαρτίνι!

Η Κατάσκοπος που μ' Αγάπησε (The Spy Who Loved Me, 1977) του Λιούις Γκίλμπερτ
Box office: 185,4 εκατ. δολλάρια
Τραγούδι τίτλων: Κάρλι Σάιμον («Nobody Does it Better»)
Πόσα μαρτίνι; 3,5/4

Για πρώτη φορά μετά από δυο ταινίες, ο Ρότζερ Μουρ αποκτά επιτέλους την επιθυμητή άνεση με τον ρόλο, αυτή που τον απομακρύνει από το μοντέλο που είχε επιβάλλει ο Σον Κόνερι, επιτρέποντάς του να παίξει με την περσόνα του Μποντ και να την επανεφεύρει με έναν πιο ανάλαφρο, αυτοσαρκαστικό και ταυτόχρονα ελκυστικό τρόπο. Τον βοηθά οπωσδήποτε το υλικό με το οποίο δουλεύει εδώ: ένα παιχνιδιάρικο και ευφάνταστο φιλμ με κόμικ λογική και με βάση του ένα απολαυστικό σενάριο το οποίο βάζει τον ήρωά μας να συμμαχήσει με μια ρωσίδα πράκτορα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ορκισμένη εχθρός του (η Μπάρμπαρα Μπαχ-ένα από τα ωραιότερα και πιο μεστά θηλυκά αντισταθμίσματα στον Μποντ).

Μαζί θα αναχαιτίσουν τα σχέδια ενός ακόμη μεγαλομανούς κακοποιού (ένας εγκρατής Κουρτ Γιούργκενς), θα προσπαθήσουν να σωθούν από τις φονικές δαγκωματιές του θηριώδους Σαγόνια (ο ύψους 2 μέτρων και 30 εκατοστών Ρίτσαρντ Κιλ) και θα εμπλακούν σε ένα στόρι που ταιριάζει τον ρομαντισμό, την δράση και το χιούμορ με τρόπο ακαταμάχητο. Όχι απλώς η καλύτερη ταινία Μποντ από ολόκληρη την περίοδο Μουρ, αλλά και μια από τις κορυφαίες της σειράς, η «Κατάσκοπος που μ' Αγάπησε» επρόκειτο αρχικά να σκηνοθετηθεί από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, κάτι που πιθανόν να είχε συμβεί αν ο νεαρός τότε δημιουργός δεν ήταν απασχολημένος με το να ολοκληρώνει τα «Σαγόνια του Καραχαρία».

Μουνρέικερ (Moonraker, 1979) του Λιούις Γκίλμπερτ
Box office: 210,3 εκατ. δολλάρια
Τραγούδι τίτλων: Σίρλεϊ Μπάσεϊ
Πόσα μαρτίνι; 2/4

«Ο Τζέιμς Μποντ θα επιστρέψει με το ¨Για τα Μάτια σου Μόν層 διάβαζε κανείς στους τίτλους τέλους της προηγούμενης κινηματογραφικής εμφάνισης του ήρωα. Μόνο που η ξέφρενη μόδα διαγαλαξιακών περιπετειών που είχε ξεκινήσει δυο χρόνια πριν η επιτυχία του «Πολέμου των Άστρων» έπεισε τους παραγωγούς της σειράς να αναβάλλουν προς το παρόν το πέρασμα του Μποντ από τα ελληνικά εδάφη και να τον στείλουν από την στενή παρακολούθηση ενός σαλεμένου πολυεκατομμυριούχου με έτοιμο σχέδιο γενοκτονίας του πλανήτη (ένας θανάσιμος μπον βιβέρ με τα χαρακτηριστικά του Μάικλ Λονσντέιλ) κατευθείαν στο διάστημα.

Μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στα χρονικά της κινηματογραφικής σειράς, συγκριτικά με το ποσό που στοίχισε, το «Μουνρέικερ» είναι καθαρόαιμο pulp, διασκεδαστικό με έναν παιδιάστικο τρόπο και διαρκώς σε κίνδυνο να καταποντιστεί κάτω από τα πολυάριθμα τεχνολογικά γκάτζετ που επιδεικνύει. Συμπαθητική αν και κάπως ψυχρή καλλονή η Λόις Τσάιλς, ανέλπιστος σύμμαχος στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ ο Σαγόνιας, στο σημαντικότερο twist όλης της ταινίας.

Για τα Μάτια σου Μόνο (For Your Eyes Only, 1981) του Τζον Γκλεν
Box office: 195,3 εκατ. δολλάρια
Τραγούδι τίτλων: Σίνα Ίστον
Πόσα μαρτίνι; 3/4

Οι μοναχοί των Μετεώρων έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να εμποδίσουν τα γυρίσματα και να αποτρέψουν τον ερχομό του Τζέιμς Μποντ στην Ελλάδα. Ευτυχώς απέτυχαν, γιατί η μόνη περιπέτεια που έπεισε ποτέ τον Βρετανό κατάσκοπο να βγάλει εισιτήριο για τα μέρη μας παραμένει και μια από τις πιο αξιομνημόνευτες.

Αφού υποβάλλει τα σέβη του στον τάφο της αδικοχαμένης του συζύγου και ξεφορτώνεται οριστικά τον μακροχρόνο αντίπαλό του, Μπλόφελντ, στον καθιερωμένο πρόλογο, ο Μποντ καλείται να αποτρέψει την κλοπή ενός πυραυλικού συστήματος που επιτρέπει στον κάτοχό του να ελέγχει την υποβρύχια πυρηνική δύναμη της Αγγλίας, γνωρίζει την γαλανομάτα Μελίνα (η Κάρολ Μπουκέ φρέσκια από την εμπειρία της πλάι στον Μπουνιουέλ με το «Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου»), που ζητά εκδίκηση για τον χαμό των γονιών της, και κινδυνεύει από τα χέρια του Χρηστάτου (ένας απλά επαρκής Τζούλιαν Γκλόβερ) και των αντρών του.

Ο (πρώην μοντέρ) Τζον Γκλεν αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα σκηνοθετικά ηνία και βγάζει ασπροπρόσωπο με τους ρυθμούς και την αφηγηματική σταθερότητα ένα πληθωρικό φιλμ που κατόρθωνε να προσγειώσει την μυθολογία του Μποντ από τις καρτούν εξάρσεις και το τεχνολογικό ντελίριο του «Μουνρέικερ» στις παλιές καλές μέρες της καθαρής κατασκοπείας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top