Μεταναστευτικό: Οι επιχειρήσεις για παράνομους, το «κενό» της Νεκρής Ζώνης και το κόστος εκατομμυρίων ευρώ στην ΚΔ

Μεταναστευτικό: Οι επιχειρήσεις για παράνομους, το «κενό» της Νεκρής Ζώνης και το κόστος εκατομμυρίων ευρώ στην ΚΔ

Οι επιχειρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σύννομες, είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτριών Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σχετικά με αναφορές για επαναπροωθήσεις, αλλά και για την παρατεταμένη διαμονή αιτητών ασύλου στη Νεκρή Ζώνη.

Η Επιτροπή εξέταζε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για θέματα της αρμοδιότητας του Υφυπουργείου Μετανάστευσης για τα έτη 2021-2024.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανεξάρτητης Βουλεύτριας, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, για αναφορές σε εκθέσεις για επαναπροωθήσεις από μέρους της Κύπρου, ο Υφυπουργός είπε ότι «οι επιχειρήσεις Αρχών της Δημοκρατίας είναι σύννομες», σημειώνοντας ότι σκοπός των περιπολιών του λιμενικού είναι η αντιμετώπιση της διακίνησης προσώπων και η απάντηση σε εκκλήσεις βοήθειας για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Σημείωσε ότι η καταδίκη της Κύπρου στο ΕΔΑΔ το 2024, που αφορούσε υπόθεση του 2020, ήταν γιατί εκείνοι οι άνθρωποι είχαν φτάσει στην ακτή της Κύπρου και στάλθηκαν πίσω. «Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα, στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, για να ανταποκριθεί και να σώσει», είπε, σημειώνοντας ότι και η ίδια η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είπε ενώπιον της Βουλής ότι τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε εμπλακεί στο ναυάγιο. «Οι ενέργειες μας είναι σύννομες, με επαγγελματισμό», επανέλαβε.

Εξάλλου, ερωτηθείς μετά το πέρας της Επιτροπής από δημοσιογράφους αν η Συρία θεωρείται σήμερα μια ασφαλής χώρα για επιστροφή, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου-Συρίας ήταν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και εδράζονται στη Συμφωνία Έρευνας Διάσωσης Κύπρου-Συρίας που συνομολογήθηκε το 2009, δυνάμει της οποίας «συντονιστήκαμε με τις αρχές της Συρίας ούτως ώστε να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους οι διακινητές έβαλαν σε μη αξιόπλοα σκάφη, σε φουσκωτά, με κίνδυνο να πνιγούν».

Πρόσθεσε ότι μόλις έλαβε σήμα κινδύνου το ΚΣΕΔ, ανταποκρίθηκαν αμέσως οι αρχές με πλωτά και εναέρια μέσα. «Καταφέραμε να διασώσουμε τους ανθρώπους και υπήρξε συνεννόηση για να μεταφερθούν στο κοντινότερο λιμάνι, στις κοντινότερες ακτές, στη Συρία, εκεί όπου υπήρξε μία συνεννόηση και διαβεβαιώσεις από τις συριακές αρχές ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει οποιοσδήποτε και το παρακολουθήσαμε για να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα γίνει και αυτό έγινε», είπε.

Μήνυμα προς την Τουρκία η παραμονή στη Νεκρή Ζώνη

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, εντός της Επιτροπής, αναφορικά με το περιστατικό παρατεταμένης διαμονής αιτητών ασύλου στη Νεκρή Ζώνη, είπε ότι «τονίσαμε τον ρόλο της Τουρκίας που επέτρεπε στους ανθρώπους αυτούς να ταξιδεύουν μέσω της επικράτειάς της και να φτάνουν με πλοία και αεροπλάνα της γραμμής στα κατεχόμενα, όπου οι διακινητές τους παραλάμβαναν και τους έστελναν στις ελεύθερες περιοχές, δημιουργώντας αυτό το θέμα».

Όπως είπε, η προσπάθεια ήταν στο γενικότερο πλαίσιο επιτήρησης των υποχρεώσεων για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, στη βάση και του ευρωπαϊκού Κανονισμού «που προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνεται αποτελεσματική επιτήρηση για τη διαχείριση, για την παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, συζητούσαμε με τα Ηνωμένα Έθνη το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνεννόηση για να λάβει και η Τουρκία τις υποχρεώσεις της. «Δεν έγινε κάτι τέτοιο δυστυχώς, και εμείς δηλώναμε ότι δεν μπορούμε να επωμιζόμαστε τις παραλήψεις, τα λάθη και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Τουρκίας. Γι' αυτό θέλαμε να στείλουμε κάποια μηνύματα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις», είπε, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι είχαν καθημερινά φαγητό, νερό, είδη πρώτης ανάγκης, πρόσβαση σε γιατρούς και δεν κινδύνευσε κανείς.

«Δεν θεωρούσαμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους απειλή, απλώς έπρεπε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές και στην Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί την εργαλειοποίησή τους», είπε.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ξεκινώντας την παρουσίαση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Ελεγκτής, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, είπε ότι αυτή αφορούσε την περίοδο 2021-2023 και περιλάμβανε στοιχεία και από το 2024. Συνοπτικά, ανέφερε ότι το διάστημα αυτό κατατέθηκαν 40.000 αιτήσεις ασύλου (2021: 10.728, 2022: 19.308, 2023: 10.580). Από αυτούς, το 32% προερχόταν από τη Συρία, το 13% από τη Νιγηρία, το 13% από το Κονγκό, το 8% από το Πακιστάν, το 6% από το Αφγανιστάν, το 5% από το Καμερούν και μικρότερα ποσοστά από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον Ελεγκτή, το 78% (34.000) ήρθαν από τα κατεχόμενα και το 22% (6.000) διά θαλάσσης. Σημείωσε, δε, ότι το 2023 αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των αφίξεων από τη θάλασσα, και ενώ συνήθως έρχονταν 500-800 άτομα τον χρόνο, ήρθαν 4.257.

Την ίδια περίοδο (2021-2023) αποχώρησαν από την Κύπρο 15.335, το 76% με εθελούσιες επιστροφές, το 24% με υποχρεωτικές απελάσεις. «Είναι ενθαρρυντικό ότι από το 2022 που ήταν η κορύφωση των εισροών, καταγράφεται σημαντική μείωση το 2023 και αύξηση αναχωρήσεων», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 αναχωρούσαν περίπου όσοι έρχονταν.

Όσον αφορά τον ρυθμό εξέτασης αιτήσεων, ο Ελεγκτής είπε ότι την υπό εξέταση περίοδο μόνο το 15% ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα. Το 2024 εκκρεμούσαν 25.500 αιτήσεις.

Επιπλέον, είπε ότι σε 13.000 περιπτώσεις που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν τελεσίδικα, οι οποίες αποτελούν το 40% των περιπτώσεων, οι αιτητές δεν φαίνεται να αποχώρησαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, εντοπίζοντας το πρόβλημα στο ότι συνήθως ο αιτητής δεν είναι παρών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για να συλλαμβάνεται και να απελαύνεται.

Αναφερθείς σε άλλο εύρημα της έκθεσης, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι το διάστημα 2014-2023 για 290.000 αλλοδαπούς που ήρθαν νόμιμα στην Κύπρο δεν εντοπίστηκε η αναχώρησή τους, σημειώνοντας ότι το 83% προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Αυστραλία.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στις υποθέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ, σημειώνοντας ότι αφορούσαν παλαιότερα έτη, από το 2005 μέχρι το 2020.

Το κόστος στην Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, η δαπάνη για το μεταναστευτικό την περίοδο 2021-2024 ανήλθε σε €500 εκ., από τα οποία ανακτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια το 33%. Όπως διευκρινίστηκε μετά από ερωτήσεις Βουλευτών, το ποσό αυτό περιλαμβάνει πέραν από κοινωνικές παροχές και την κατασκευή και λειτουργία των κέντρων και των δομών, δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση, κίνητρα για επιστροφές κ.λπ.

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια υπερπροσπάθεια», είπε ο Γενικός Ελεγκτής, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «εντοπίσαμε και αδυναμίες που θέλουν βελτίωση».

Υφ. Μετανάστευσης: «Αλλάξαμε το ισοζύγιο»

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, σημειώνοντας τις πολλές προκλήσεις, ανέφερε ότι «καταφέραμε να αλλάξουμε το ισοζύγιο». Είπε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι πολυδιάστατο, και δεν αφορά μόνο τους αριθμούς, αλλά υπάρχει και η ανθρωπιστική πτυχή, οι διεθνείς εξελίξεις, οι μεταβλητές, οι πολιτικές αποφάσεις. Όπως είπε, είναι «πολλοί οι μη μετρήσιμοι παράγοντες».

«Καταφέραμε να μειώσουμε κατά 65% τις παράτυπες ροές», σε σχέση με το 2022, είπε. Για το 2024 σημείωσε ότι καταγράφηκαν 6.100 αφίξεις και 6.700 αιτήσεις, καθώς κάποιος μπορεί να υπέβαλε αίτηση ενώ ήταν ήδη εδώ. Όπως είπε, ο αριθμός αιτήσεων του 2024 είναι ο χαμηλότερος από το 2017.

Από την άλλη, σημείωσε ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη η εικόνα στις επιστροφές, με 10.994 αναχωρήσεις το 2024, ενώ ήδη, το πρώτο τετράμηνο 2025 οι αναχωρήσεις είναι πάνω από 5.000. Όπως είπε, από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση ο αριθμός των αναχωρήσεων ξεπέρασε τις 25.000.

Όσον αφορά τις αιτήσεις που εκκρεμούν, είπε ότι σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στις 18.800, από τις 25.000 «όταν αναλάβαμε», εκ των οποίων οι 13.000 είναι από Σύρους. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, κατά πόσο οι αιτήσεις των Σύρων άρχισαν να εξετάζονται, ο Υφυπουργός είπε ότι το Υφυπουργείο έχει ξεκινήσει να εξετάζει κάποιες αιτήσεις σε περιπτώσεις που οι αιτούντες πλέον δηλώνουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο ζωής στη Συρία, αλλά έρχονται μόνο για να δουλέψουν. «Συνεπώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για να πάρουν διεθνή προστασία. Τις εξετάζουμε και ήδη έχουμε απορρίψει κάποιες».

Σχολιάζοντας, εντός της Επιτροπής, το εύρημα για τον μη εντοπισμό της αναχώρησης 290.000 προσώπων, είπαν ότι ως επί το πλείστον αυτοί έχουν έρθει ως τουρίστες και δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου. «Υπάρχει πρόβλημα και εργαζόμαστε να το επιλύσουμε», είπε αναφερθείς σε κενά στα πληροφοριακά συστήματα, που μπορεί να μην εντόπισαν άτομα που αναχώρησαν με άλλο διαβατήριο, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε 290.000 παράνομους. Αν ήταν έτσι, ένας στους τρεις που βλέπουμε στον δρόμο θα ήταν παράνομος», είπε. Εξάλλου, σημείωσε ότι με βάση και τη βελτίωση υποδομών ενόψει ένταξης στο Σένγκεν, το φθινόπωρο θα ενταχθεί ευρωπαϊκό σύστημα που θα μπορεί να ταυτοποιεί αφίξεις και αναχωρήσεις.

Όσον αφορά τις 13.000 απορριφθείσες αιτήσεις προσώπων που δεν απελάθηκαν, στις οποίες αναφέρθηκε ο Ελεγκτής, σημείωσε ότι τα στοιχεία της ΕΥ έχουν απόκλιση 28%, ενώ επανέλαβε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν φύγει ήδη δεκάδες χιλιάδες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά ευρήματα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ενώ οι ελεγχόμενοι φορείς στην έκθεση ήταν το Υφυπουργείο και η Αστυνομία, στις δαπάνες περιλαμβάνονται κονδύλια κι άλλων φορέων. Σημείωσε ότι το 87% των δαπανών του Υφυπουργείο έχουν ανακτηθεί, και ειδικά το 85% των λειτουργικών και κατασκευαστικών εξόδων των κέντρων συγχρηματοδοτείται.

Για την καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων, είπε ότι οφειλόταν στην υποστελέχωση, και στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, είπε ότι από το 2023 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε 40.000 υποθέσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου επικυρώνεται και από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και επομένως «γίνεται σωστή δουλειά».

Απαντώντας σε Βουλευτές για το τι μπορεί να γίνει για πιο γρήγορο επαναπατρισμό των απορριφθεισών αιτήσεων, είπε ότι είναι σε συντονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία μηχανισμού, ώστε κατά την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης από το δικαστήριο να γίνονται άμεσες ενέργειες για διευθέτηση της αποχώρησης.

Όσον αφορά τις καταδίκες από το ΕΔΑΔ είπε ότι οι 6 από τις 8, αφορούν περιόδους πολύ πριν την περίοδο αναφοράς. Η τελευταία του Οκτωβρίου 2024 αφορά επαναπροώθηση που έγινε το 2020. «Έχουν παρθεί μέτρα για τις συνθήκες κράτησης που αφορούσαν κάποιες καταδίκες, λαμβάνονται σοβαρά οι συστάσεις των διεθνών οργάνων», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Υφυπουργός είπε, επίσης, ότι στόχος είναι η ενίσχυση των νόμιμων διαύλων μετανάστευσης, για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, καθώς πλέον φαίνεται ότι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο ουσιαστικά είναι οικονομικοί μετανάστες.

«Εργαζόμαστε για την εκπόνηση στρατηγικής για την ένταξη των νομίμως διαμενόντων», πρόσθεσε, ώστε όσοι διαμένουν νομίμως στην Κυπριακή Δημοκρατία να μάθουν τη γλώσσα, να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες, να μπορούν να κοινωνικοποιηθούν στην Κύπρο, για να αποφύγουμε φαινόμενα γκετοποίησης και παραβατικής συμπεριφοράς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Υφυπουργείο προετοιμάζεται για νέες μεγάλες ροές μεταναστών προς την Κύπρο το επόμενο διάστημα, ο Υφυπουργός είπε ότι προφανώς είμαστε σε μία ταραγμένη περιοχή και «δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια το ενδεχόμενο ροών». Ωστόσο, πρόσθεσε, «είμαστε πάντα σε εγρήγορση», υπογραμμίζοντας ότι αν ξεσπάσει μια τέτοια κρίση, «θα χρειαστούμε οπωσδήποτε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων».

«Θα ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό αλληλεγγύης, που για εμάς δεν σημαίνει μόνο χρήματα, ούτε προσωπικό για να διαχειριστεί αιτήσεις ασύλου, σημαίνει και μετεγκαταστάσεις, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, είπε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι απεδείχθη ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να πιστωθεί αυτό στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υφυπουργό Μετανάστευσης, ο οποίος άλλαξε τον ρου της ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί που προσλήφθηκαν για τη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής «ήταν παραγωγικοί και καλώ την Κυβέρνηση να μην τους απολύσει ή να βρει τρόπο να τους κρατήσει».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλά, σε δηλώσεις του είπε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι παράτυποι μετανάστες που αναχωρούν από την Κύπρο είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι από τους νέους αιτητές ασύλου. «Οι αυστηρές νομοθεσίες που ψηφίσαμε στο παρελθόν, η σταδιακή ενίσχυση στη στελέχωση και τις υποδομές, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδουν πολύ καλά αποτελέσματα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των διαδικασιών. «Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Η αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε.

Εντός της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν, είπε ότι «επικεντρωθήκαμε στους αριθμούς και η επιτυχία εστιάζεται στο πόσοι φεύγουν». Ωστόσο, σημείωσε ότι η μετανάστευση συνδέεται και με φαινόμενα τρομοκρατίας αλλά και εμπορίας προσώπων και ρώτησε ποιος είναι ο ρόλος του Υφυπουργείου στην πρόληψη αυτών των θεμάτων, ως η πρώτη γραμμή. Ο Υφυπουργός απάντησε ότι κατά τη διαδικασία διαλογής, μέσω των συνεντεύξεων που γίνονται, διερευνώνται και ζητήματα ευαλωτότητας και τρομοκρατίας.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εντός της Επιτροπής, μίλησε για πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να υπάρχει διασύνδεση των μηχανογραφικών συστημάτων του Υφυπουργείου με το Υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο περιστατικό διαμονής αιτητών ασύλου στη Νεκρή Ζώνη για μεγάλο διάστημα. «Η Νεκρή Ζώνη είναι Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός ότι αφήσαμε να κατασκηνώσουν και να δημιουργηθεί διεθνής σάλος είναι ως να θέταμε εμείς υπό αμφισβήτηση σε ποιον ανήκει», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, είπε ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ίσως η πιο πετυχημένη πτυχή της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί ως προς το αποτέλεσμα της εφαρμογής των προτάσεων και της πολιτικής του ΔΗΚΟ». Πρόσθεσε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2023, όταν αναλάμβανε η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, οι αφίξεις αιτητών ασύλου ήταν 7.091 ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2025, «μετά από δύο χρόνια εφαρμογής των προτάσεων και των πολιτικών που προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα», οι αιτήσεις είναι μόλις 1.029.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι η έκθεση είναι «καταπέλτης και δυστυχώς μας επιβεβαιώνει πλήρως». Όπως είπε, το ΕΛΑΜ έλεγε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό. «Καταδείχθηκε και μέσα από την έκθεση ότι για 4 χρόνια ξοδέψαμε από εθνικούς πόρους, από τους φορολογούμενους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού €0,5 δισ. για να συντηρήσουμε μία κατάσταση η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου».

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να συνεχίσει να εφαρμόζει μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και ζήτησε από τον Υφυπουργό στενότερη συνεργασία με την Ένωση Δήμων για υποστατικά που παραβιάζουν υγειονομικούς ή πολεοδομικούς νόμους. «Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι αύριο θα γίνει και συνάντηση με τον Δήμο Λάρνακας, μετά την πρωτοβουλία την οποία έχουμε αναλάβει», είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι οι πολιτικές της μεταναστευτικής πολιτικής «που προτείναμε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρνουν αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου, αλλά είμαστε στη σωστή πορεία».

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές «ανοιχτών συνόρων» και οι πολιτικές του λαϊκισμού «έχουν αποτύχει» και ότι έχει αποδειχθεί από αυτή την Κυβέρνηση ότι είναι μέσα από πολιτικές συγκεκριμένες και πράξεις που μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Σημείωσε ότι τα επιδόματα τοκετού, γονικής άδειας, άδειας μητρότητας αφορούν όσους νόμιμα διαμένουν στην Κύπρο και καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις τα τελευταία 2 χρόνια, διαψεύδοντας την «προπαγάνδα» που διαδόθηκε το τελευταίο διάστημα, όπως είπε.

Εντός της Επιτροπής, η ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μια κατάσταση πολέμου ή οικονομικής εξαθλίωσης θα προσπαθήσουν να σώσουν τη ζωή τους και να βελτιώσουν την κατάσταση τους. Πρότεινε σε όσους εισέρχονται από τα νόμιμα σημεία εισόδου να ελέγχεται από πού πήραν τη βίζα για να σπουδάσουν ή να εργαστούν και να συμπληρώνουν έγγραφο που λέει ότι δεν διώκονται στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «θα ανακαλύψετε αν υπάρχουν κυκλώματα. Δεν μπορεί να υπάρχουν παράνομοι εργάτες αν δεν υπάρχουν παράνομοι εργοδότες. Στιγματίσαμε τους παράνομους εργάτες αλλά αφήνουμε τα πανεπιστήμια που τους φέρνουν και τους παράνομους εργοδότες», είπε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Πέρασε» η ψήφος από τα 17 - Νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτόματη εγγραφή των εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο

«Πέρασε» η ψήφος από τα 17 - Νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτόματη εγγραφή των εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο

Η Ολομέλεια ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί το Σύνταγμα ώστε να καταστεί εφικτή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους, αντί το δέκατο όγδοο που προβλέπεται σήμερα, και κατ’ επέκταση η άσκηση του δικαιώματος ψήφου.

BEST OF TOTHEMAONLINE